La legislatura espanyola

Ramón Tamames i la moció de censura que fa somriure el PSOE

La iniciativa de Vox provoca consternació en el PP

Ramón Tamames i Santiago Abascal aquest dimecres
23/02/2023
3 min
Regala aquest article

MadridEl PSOE està eufòric amb l'anunci de la moció de censura que defensarà l'economista Ramón Tamames, de 89 anys, des de la tribuna del Congrés com a candidat proposat per Vox, però fan tot el que poden perquè no se'ls noti. En canvi, el PP ho té més difícil per dissimular la consternació que els provoca la iniciativa. No en va creuen que és un "error", com ja va advertir Borja Sémper, i que només beneficia Pedro Sánchez, ja que durant uns dies operarà com una cortina de fum perfecta per tapar tots els problemes de la coalició, començant per la llei del només sí és sí o la divisió per l'ajuda militar a Ucraïna. Vox registrarà la moció de censura dilluns vinent, però la mesa no la veurà fins a la setmana següent, de manera que el debat se situarà amb tota probabilitat en la segona quinzena de març.

El cas és que a Vox tampoc semblen especialment entusiasmats amb un candidat que, com ells mateixos han pogut comprovar aquests dies, no controlen. Tamames ja s'ha encarregat de subratllar que no comparteix alguns dels postulats de Vox, per exemple tot el que fa referència a l'estat de les autonomies i al feminisme. L'argument de l'extrema dreta és que aquesta és la prova que Tamames és una figura independent "d'amplis consensos", però el cert és que els darrers dies havien donat mostres de falta de convenciment i Iván Espinosa de los Monteros insistia que hi havia "altres candidats". A l'hora de la veritat, però, aquests altres candidats no han aparegut i Abascal s'ha vist obligat a abraçar-se a Tamames per no fer el ridícul. Recordem que Sánchez el va punxar des de la tribuna del Congrés el passat 24 de gener: "Espavili's, que se li tira el temps a sobre!". El president espanyol ja sabia en aquell moment que la moció li convenia bàsicament a ell, i per això va atacar Abascal on li feia més mal, en el seu orgull.

L'estratègia del PSOE

Quina és l'estratègia del PSOE de cara a la moció? D'entrada llancen tres missatges. En primer lloc, "respecte" per la figura de Ramón Tamames, a qui Pedro Sánchez tractarà amb guant de seda i amb qui fins i tot es podria trobar abans del debat. El que no volen és que Sánchez sembli insensible atacant sense pietat un senyor de 89 anys i que aparegui el fantasma de l'edatisme, sobretot perquè hi ha dubtes sobre si Tamames podrà suportar l'esforç físic que suposa la moció de censura.

Per això la resposta de Sánchez no anirà contra Tamames, sinó contra Vox i, especialment, el PP. En segon lloc, la crítica a Vox se centrarà en el fet que no respecta l'ús de la moció de censura com una eina constitucional, sinó simplement per muntar un espectacle (o sigui que Sánchez censurarà en públic un debat que en privat considera un regal dels déus). I, en tercer lloc, el PSOE atacarà, i aquí sí sense pietat, un PP que considera "en fora de joc" i alineat amb l'extrema dreta. De moment, tot el que envolta la moció de censura alimenta el marc dibuixat pel PSOE, fins i tot la manca de dones en l'equip que prepara la moció.

A diferència del que va fer Pablo Casado en l'anterior moció de censura de Vox, el PP ja ha anunciat que aquesta vegada s'abstindrà. Es tracta d'una posició que busca un equilibri impossible entre els que creuen que s'ha de votar sempre i sense excepció contra Sánchez (Ayuso) i els que defensen que s'ha de marcar distàncies amb Vox. Per a ells la moció de censura és un autogol, un tret al peu de la dreta, que intentaran que passi el més ràpid possible per tornar-se a centrar en el que els interessa: la crítica al govern Sánchez i les eleccions municipals i autonòmiques del maig, on Feijóo es juga bona part del seu futur.

stats