25 raons per anar a les urnes el 25-M
Brussel·les és, per a molts, cada cop més lluny. La crisi ha trencat la confiança dels catalans en Europa. I les eleccions europees són una bona oportunitat per al canvi de rumb. La ‘troica’, els ‘homes de negre’ o el patiment dels rescats no poden eclipsar el somni d’una UE que vol caminar unida. A les urnes, entre altres coses, hi ha en joc el lideratge europeu, l’austeritat, el control dels bancs i la veu de Catalunya al món
Barcelona1. Perquè la pau i la llibertat són a l’origen d’Europa
El que ara coneixem com a Unió Europea va néixer com un clam contra les guerres que van devastar el Vell Continent durant el segle XX. El ja n’hi ha prou i el mai més van donar origen a un compromís de cooperació entre els pobles europeus en defensa dels valors de la pau i la llibertat.
2. Perquè toca dir quina Europa volem
No hi ha ni una, ni dues, ni tres Europes. N’hi ha moltes i tothom té la seva al cap. Ara toca dir a les urnes quina és l’Europa que volem: la que va portar la pau al continent, la que va fer néixer l’euro, la que va acabar amb les fronteres o la que encara està per inventar.
3. Perquè l’Eurocambra té més poder que mai
En una Europa que sap que no pot girar l’esquena als ciutadans, el Parlament Europeu, l’única institució de la UE elegida per votació directa, té cada cop més poder. Els 751 eurodiputats que s’elegiran votaran la investidura del nou executiu europeu, aprovaran els pressupostos de la UE i trauran targeta vermella quan es vulnerin drets i llibertats.
4. Perquè elegim qui mana a Brussel·les
Per primer cop les grans famílies polítiques europees s’han llançat al joc de designar el seu candidat a presidir la Comissió Europea. El substitut de José Manuel Durão Barroso haurà d’obtenir una majoria al Parlament Europeu per ser investit i tots els vots comptaran.
5. Perquè Catalunya és Europa
Sigui per la seva situació geogràfica, per la seva història o pels valors que inspiren a la seva gent, la vocació europeista de Catalunya ve de lluny. Grècia, Roma o Carlemany són a les arrels d’una relació irrompible -abans, ara i en el futur- de Catalunya amb la resta del continent.
6. Perquè Catalunya defensi el dret a decidir a les urnes
Si els catalans reclamen votar per decidir el seu futur polític, és lògic que aprofitin l’ocasió del 25-M per llançar un missatge inequívoc a les cancelleries del continent de compromís amb el projecte europeu omplint les urnes de vots.
7. Per fer sentir la veu de Catalunya al món
Catalunya ha de fer sentir la seva veu al món. I el món comença per Europa. El Parlament Europeu és l’àgora on s’apleguen les veus dels 28 països que integren la UE. Es tracta d’un espai de debat polític, una caixa de ressonància per defensar principis, reivindicacions i aspiracions de cada país.
8. Perquè la democràcia és omplir les urnes de vots
El vot ha de servir per imposar la voluntat dels ciutadans. I omplir les urnes de vots és defensar la democràcia. Només la política -i no la tecnocràcia i l’obscurantisme- pot respondre a situacions crítiques com les que ha originat la crisi econòmica.
9. Perquè l’euro no és només una moneda
L’euro, la moneda que comparteixen 18 països europeus, és un símbol del compromís entre els estats que integren la UE. Una aposta de solidaritat, d’integració i de confiança per construir un espai comú de relació i de prosperitat econòmica.
10. Per posar cara als ‘homes de negre’
La UE ha girat l’esquena als ciutadans. La tecnocràcia i els alts funcionaris han substituït uns dirigents polítics desbordats per la crisi. Les urnes són l’oportunitat per reclamar més legitimitat democràtica a la UE, de garantir que els servidors públics -tots- donin la cara i les explicacions que calen.
11. Perquè Europa controlarà els bancs
La unió bancària neix imperfecta. Però fins i tot els més crítics admeten que s’ha fet un pas -més o menys gran- endavant. Els bancs europeus comptaran amb un supervisor europeu que els controlarà per sobre d’interessos particulars.
12. Perquè la taxa Tobin gravarà els especuladors
No implica encara tots els països europeus però sí molts dels grans. Alemanya, França o Espanya impulsen una taxa sobre les transaccions financeres que gravarà els moviments especuladors.
13. Perquè un mercat europeu estimula les empreses
El mercat ja no és Catalunya, ni Espanya. El mercat és Europa i el món. Les empreses troben en un espai monetari comú i sense duanes el marc idoni per desenvolupar la seva activitat. I garantir el bon funcionament del mercat és una de les grans competències de la UE.
14. Per creuar les fronteres sense passaport
Aturar-se a la Jonquera pel control de passaports és història. Les portes dels nostres veïns estan obertes per a nosaltres. I a l’inrevés. Les relacions socials i econòmiques, els intercanvis culturals i de pensament, ja no coneixen fronteres. Les ments s’obren i s’enriqueixen.
15. Per combatre millor el canvi climàtic
Europa fa bandera de la lluita contra el canvi climàtic al món. Els Vint-i-vuit són ara mateix els que més tiren del carro del combat global contra els efectes nefastos de l’escalfament del planeta. I obren camí per evitar que una pesada hipoteca climàtica caigui sobre les generacions futures.
16. Per ser una potència mundial
En un món global en què manen els gegants -els Estats Units, Rússia o la Xina-, només una Europa unida és prou gran per ser influent. Amb el 7% de la població mundial i el 20% del comerç mundial, la UE ha de ser una potència amb capacitat de maniobra en l’escenari geopolític.
17. Perquè Europa gestiona 151.000 milions d’euros
El Parlament Europeu té l’última paraula en el pressupost anual de la UE, que frega els 151.000 milions d’euros. Bona part del pressupost es destina a les ajudes agrícoles, a les infraestructures i al foment de l’ocupació.
18. Perquè promou els drets humans al món
La UE és el referent de la defensa dels drets humans al món. Amb condemnes i sancions contra els règims autoritaris, amb cooperació i ajudes als que volen fer passos endavant en aquest camp, Europa és un estímul i marca el camí a seguir.
19. Per defensar el corredor mediterrani
Les grans infraestructures europees, les que relliguen el continent i faciliten la mobilitat de persones i mercaderies, són inspiració -i en bona part obra- de la UE. El mateix corredor mediterrani, que travessa Catalunya des del sud cap a Europa, és un eix ferroviari fonamental.
20. Perquè dóna suport als pagesos
Bona part del pressupost de la UE es destina a ajudes als pagesos. Es tracta de garantir la viabilitat d’un sector estratègic de l’economia i evitar la degradació del medi rural.
21. Perquè els Erasmus són una bona cosa
El programa d’intercanvi d’estudiants entre universitats europees és una de les iniciatives finançades per la UE més ben valorades. L’experiència acadèmica en un altre país europeu promou el coneixement i l’excel·lència acadèmica.
22. Perquè ningú espiï les nostres comunicacions
El cas Snowden ha posat al descobert que som víctimes potencials de l’espionatge dels Estats Units. La UE, amb el Parlament Europeu, s’ha plantat i ha exigit a l’administració Obama que doni garanties que aquestes pràctiques no es repetiran.
23. Perquè no hi hagi més tragèdies a Lampedusa
Les morts dels que miren d’arribar a Europa a través de Lampedusa, Ceuta i Melilla -entre d’altres- són un clam a la mobilització. Brussel·les reclama una política migratòria comuna que ofereixi garanties i oportunitats als que es veuen obligats a deixar els seus països.
24. Perquè està en joc el model social europeu
L’estat del benestar que impera a Europa trontolla. Però encara és una referència mundial i molts països el voldrien per a ells. El conegut com a model social europeu -les pensions, les prestacions sanitàries o l’educació-és una història d’èxit que, tot i les amenaces, és al moll de l’os de la Unió Europea.
25. Per dir prou al que no volem de l’Europa d’ara
Austeritat, tecnocràcia, homes de negre … La UE no són només respostes apedaçades a una crisi terrible que encara patim. És l’hora de sacsejar Europa, de reivindicar que res ni ningú pot eclipsar -o segrestar- el somni d’un continent que vol caminar unit i en pau.