Llengua
Política22/09/2023

Reaccions a la llei de l'Oficina per la garantia de les llibertats lingüístiques: "És el major atac al català en 40 anys"

L'oposició ha denunciat que és "anticonsitucional" i que posarà fi a la normalització lingüística i l'Estatut d'Autonomia de les Balears

ARA Balears

PalmaMÉS per Mallorca ha denunciat aquest dijous que la llei per a la creació de l'Oficina per la garantia de les llibertats lingüístiques que Vox ha registrat al Parlament és "el major atac a la llengua catalana en 40 anys". Així ho ha expressat la formació en una nota de premsa, en la qual ha advertit que la llei suposarà posar fi a la normalització lingüística i l'Estatut d'Autonomia de les Balears.

Cargando
No hay anuncios

"No permetrem aquest atac a la nostra llengua. Ens hi trobaran davant i farem servir totes les eines polítiques, socials i judicials al nostre abast per fer-hi front", ha manifestat el portaveu parlamentari del partit, Lluís Apesteguia, qui ha afegit que l'aprovació de la creació de l'oficina suposaria "anar molt més enllà del que es va atrevir a fer el Govern de José Ramón Bauzá.

"El Govern de Marga Prohens permetrà aquesta infàmia? Prohens va decidir pactar amb l'extrema dreta antimallorquina, i ara en veim el preu. Si no rectifica, la història la jutjarà pitjor que a Bauzá perquè haurà estat pitjor que ell", ha conclòs Apesteguia.

Cargando
No hay anuncios

El PSIB demana a Prohens que es posicioni i condemni "l'apartheid lingüístic" del PP i Vox

En la mateixa línia s'ha manifestat el portaveu del PSIB al Parlament, Iago Negueruela, que ha titllat la llei de "predemocràtica, anticonstitucional i antiestatuària". "Prohens ha d'assumir les relacions amb Vox, desautoritzar aquest acord entre els dos partits i dir si aquest és el model lingüístic pactat per la nostra terra", ha manifestat el portaveu, que ha afegit que Prohens va dir "que no volia conflicte amb la llengua" i que "efectivament" ha escollit "el camí de la imposició".

Cargando
No hay anuncios

Negueruela també ha criticat que el PP i Vox "no tenen respecte per a res" i ha assenyalat que el PSIB "no permetrà un apartheid lingüístic inadmissible" i que hi donaran resposta i lluitaran amb totes les institucions illenques i estatals perquè aquesta norma no s'apliqui.

Cargando
No hay anuncios

A més, el portaveu parlamentari ha anunciat una ronda de contactes amb tots els col·lectius i partits polítics estatuaris de les Balears "per tenir una veu comuna davant aquest atac directe a un dels aspectes vertebradors de la nostra societat".

El Pi diu que "acaba de començar la dictadura lingüística de Vox"

També en referència a la creació de l'oficina, el president d'El Pi, Tolo Gili, ha assegurat que "acaba de començar la dictadura lingüística de Vox amb el suport i el consentiment del Partit Popular". "El PP ha donat una eina a l'extrema dreta per exterminar la nostra llengua i cultura", ha assegurat. "Segons l'article 7 no es poden fer ni reclamacions ni res de res... És una autèntica dictadura lingüística", ha censurat.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el sindicat STEI Intersindical ha demanat a la presidenta Prohens que "es desmarqui de la proposta 'antibalear' de Vox". Segons critiquen, la proposició de llei contra el català que ha registrat el grup parlamentari de Vox al Parlament és un "bunyol jurídic contradictori que ataca el bloc constitucional".

Un cop coneguda la presentació per part de Vox de la proposició de llei, CCOO de les Illes Balears ha demanat a la presidenta del Govern que no li doni suport i que doni compliment en matèria lingüística del que estableix l'Estatut d'Autonomia i la Llei de normalització lingüística, que va ser aprovada per unanimitat al Parlament de les Illes. "No podem consentir cap retrocés en la defensa dels drets lingüístics, i molt manco que la llengua sigui objecte de confrontació social, una confrontació creada artificiosament pels qui cerquen rèdits polítics a força d'enfrontar la ciutadania", han assenyalat des del sindicat.

"