Política28/10/2015

Tornar a demanar un referèndum al Congrés i rescat ciutadà, la declaració alternativa de Catalunya Sí que es Pot

Rabell rebutja dividir el Parlament en "blocs" i avisa que no avalarà ni la proposta de JxSí i CUP ni la de l'unionisme

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

Barcelona"Nosaltres estem plantejant un camí per sortir d'aquest bloqueig, d'aquesta dicotomia", ha resumit el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell. En un nou intent de no quedar enquadrat en el bloc unionista però tampoc en l'independentista, el seu grup ha presentat aquest dimecres la seva pròpia proposta de resolució perquè sigui debatuda "en peu d'igualtat" amb la declaració d'inici del procés cap a la independència que van presentar ahir JxSí i la CUP. Rabell ha criticat que els dos grups independentistes protagonitzin "una fugida endavant" amb un document que és "foc d'encenalls" i que parteix d'una lectura "equivocada" dels resultats del 27-S, i ha avançat que el seu grup no negociarà sobre aquest text i no hi presentarà esmenes. Rabell s'ha mostrat molt crític amb l'acord entre els dos grups independentistes, i ha apuntat fins i tot que darrere el pacte pot amargar-s'hi un acord per investir el president de la Generalitat, Artur Mas: "Abans de dir-nos el qui, que potser ja està pactat, ens volen fer una teatralització". Davant aquest document, el grup parlamentari que integra Podem, ICV i EUiA ha presentat la seva pròpia proposta, i aquestes en són les claus:

Tornar a demanar un referèndum al Congrés

La proposta defensa l'inici d'un procés constituent, però avisa que s'ha d'assentar en un referèndum. Per a dur-lo a terme, planteja tornar a una pantalla que molts a Catalunya ja consideren superada: que el Parlament demani al Congrés un canvi en la llei de referèndums per poder consultar els catalans el 2016. En cas que això no tirés endavant i quedés bloquejat a Madrid, la proposta dels de Rabell passa per "nous i més enèrgics processos de mobilització ciutadana". Un document que ho fia tot que les eleccions espanyoles del 20 de desembre dibuixin un Congrés més sensible amb les reivindicacions catalanes, un extrem que les enquestes no apunten.

Cargando
No hay anuncios

Procés constituent amb els partits estatals

Malgrat la demanda d'un referèndum a Catalunya, la confluència d'esquerres emmarca aquest procés dins un procés constituent a tot l'estat espanyol. Així, en el preàmbul de la proposta de resolució, recalca que aquest procés ha d'estar "profundament imbricat amb les necessàries dinàmiques de transformació dels actuals models d'estat a Espanya i a la UE. Per això, aposta per "sumar sinergies amb totes les forces" que tant a Espanya com a Europa treballen per construir alternatives al model d'austeritat.

Cargando
No hay anuncios

Pla de rescat ciutadà

La proposta de resolució de la confluència d'esquerres aposta per prioritzar un pla de rescat ciutadà que permeti encarar la situació d'"emergència social que pateixen àmplies capes de la societat catalana". Un programa que vol capgirar les polítiques "socialment regressives i recentralitzadores" dels últims anys. Aquest pla inclouria, entre altres mesures, un pronunciament del Parlament contra el TTIP, la reestructuració del deute públic de la Generalitat, reformes fiscals i un increment de la lluita contra la corrupció.