La reforma laboral, en mans d'ERC o el PDECat
Díaz pressiona els republicans amb les dades de contractació indefinida que es publicaran dimecres
MadridÚltimes hores de converses in extremis per aconseguir els suports a la reforma laboral. La seva aprovació està en mans d’Esquerra o del PDECat, que poden acabar d’articular la majoria necessària al Congrés. Els 13 vots dels republicans acabarien de donar tranquil·litat al govern espanyol, que si no els aconsegueix, compta que els quatre diputats del PDECat i els dos d’Unió del Poble Navarrès siguin prou per tirar-la endavant. Aquest dimecres la formació liderada per Ferran Bel a Madrid reuneix la seva direcció per prendre una decisió. Altres partits minoritaris com Cs, Més País, Compromís, Partit Regionalista de Cantàbria, Terol Existeix, Nova Canàries i Coalició Canària ja han donat el seu sí.
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ja assumeix la possibilitat de no assolir el suport de les forces que van permetre la investidura i l’aprovació dels dos últims pressupostos generals de l’Estat: PNB, ERC i EH Bildu. Els independentistes semblen els més allunyats i els nacionalistes bascos es mantenen en el no, però les negociacions continuen fins a l'últim minut. L’entorn de la ministra de Treball expressava aquest dimarts una certa decepció amb ERC, a qui adverteixen que haurà d’explicar per què vota al costat del PP i Vox per al manteniment del mercat laboral del 2012. L’última maniobra de pressió seran les dades d’afiliació que es faran públiques aquest dimecres: fonts de l'executiu espanyol apunten que en l’últim mes ha pujat substancialment el percentatge de contractes indefinits gràcies a la reforma laboral, que és vigent des que es va aprovar per reial decret.
“Poden provocar que divendres els treballadors s’aixequin amb menys drets”, ha recordat Díaz en declaracions als mitjans des del Senat. Al ministeri expliquen que hi ha múltiples trucades a la direcció general de Treball de ciutadans preocupats perquè els increments salarials que ja s’estan notant es reverteixin si no es convalida el decret en la votació de dijous a la cambra baixa. La vicepresidenta segona no es resigna a acabar aconseguint el suport d’ERC i el seu entorn remarca que en l’últim document enviat a l’equip negociador plantegen propostes interessants per a Catalunya.
Amb tot, s’aprovarien amb posterioritat a través d’altres decrets, no via esmenes a l’actual, i els republicans insisteixen que no s'hauria d'esperar més. "¿Per què hauríem de confiar que es canviarà després si no es pot fer ara?", es preguntava en la mateixa línia la portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, aquest dimarts. L’equip de Díaz assegura que el compromís de PSOE i Unides Podem quedaria per escrit i lamenta que s’acusi la ministra de no negociar. Tanmateix, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha criticat des del Parlament que “no hi ha cap proposta concreta per modificar la reforma laboral” i que, per tant, la posició del seu partit “no ha variat”, informa Cesc Maideu. Diverses fonts del govern espanyol assenyalen que a ERC hi ha dues o tres ànimes, amb una partidària d’aprovar la nova legislació, una contrària i una altra que dubta.
Relativa tranquil·litat
La via ERC es presenta molt complicada, però al govern espanyol no hi ha una gran preocupació. Díaz ja subratlla que l’important és que s’aprovi –més enllà de si es pot fer o no amb els socis que voldria– i altres ministres tenen el convenciment que el text tirarà endavant. Al sector socialista de l’executiu confien que el PDECat donarà el sí –així expliquen que ho ha traslladat en privat– i que UPN, com a mínim, s’abstindrà. La balança quedaria decantada per un sol vot i qualsevol imprevist la podria fer miques, però hi ha una certa tranquil·litat al govern espanyol que no hi haurà sorpreses. Fins i tot creuen que ERC es manté en el no perquè, en el fons, sap que el Congrés dirà sí a la reforma laboral.