Senat

Règim fiscal i estatus diferenciat per a les Illes: les promeses de Sánchez en el debat del Senat

El president del govern confia a "arribar a bon port abans que acabi la legislatura" per desbloquejar la tramitació de la part fiscal del REB

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença al Senat
07/09/2022
2 min

PalmaEl debat del Senat d'aquest dimarts arran de la situació energètica va quedar eclipsat pel cara a cara entre el president del govern, Pedro Sánchez, i el líder del principal partit de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. Així i tot, en la resposta que Sánchez va fer de manera conjunta a la resta de portaveus dels grups parlamentaris que hi van intervenir, i dirigint-se al senador de MÉS per Mallorca per designació autonòmica, Vicenç Vidal, va afirmar que "arribarem a bon port abans que acabi la legislatura" per completar la part fiscal del Règim Especial de les Balears.

El règim fiscal continua bloquejat a la Mesa del Congrés dels Diputats per la falta d'acord entre els dos governs. El 28 de juliol, en la seva visita a Mallorca, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, va apuntar que el desbloqueig de la part fiscal "és un dels temes recurrents en les converses amb Francina Armengol; som conscients de la importància d'aquest tema i treballam en una fórmula de consens, volem que es tingui un règim fiscal just".

El principal problema és que, tractant-se d'una mesura que modifica les regles fiscals, s'ha de tramitar com a projecte de llei, fet que en dilatarà l'aprovació, i més tenint en compte que s'està tramitant una complexa llei d'habitatge estatal, i ara començarà el període d'elaboració dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que ocuparà gran part del temps legislatiu d'aquí a final d'any. "Es reitera que abans de la legislatura estarà aprovat, tot i que no sé si hi haurà temps. Volem fets, ja que el REB és un acord de mínims", sosté Vidal en declaracions a l'ARA Balears.

Estatus diferenciat

L'altre anunci de Sánchez en la seva resposta a Vidal fou que, quan Espanya tingui la presidència de la Unió Europea en el segon semestre de 2023, donarà suport a "l'encaix especial de les illes europees". "És una gran notícia", resumeix el senador. "Des del 2019 en el REB es diu que el govern ha de negociar amb Europa per eliminar el topall de mínims; és important que s'obri la porta a això", afegeix. Avui dia, illes com les Canàries, pel fet de ser ultraperifèriques, o les del mar Egeu, tenen un estatus diferent amb ajudes d'una major intensitat, o amb algunes normes de competències sense necessitat d'aplicar-les. Si l'anunci de Sánchez es fa efectiu, les Balears també s'hi podrien beneficiar.

stats