Sánchez nomena Darias ministra de Sanitat i Iceta de Política Territorial
Illa s'acomiada assegurant que "mai" s'ha mogut per "conveniències personals"
MadridPrimera crisi de govern a l'executiu de coalició de Pedro Sánchez, tot i que plenament controlada i anunciada amb setmanes d'antelació. Salvador Illa s'ha acomiadat aquest dimarts del consell de ministres i posa rumb a Catalunya com a candidat del PSC a les eleccions catalanes, previstes per al 14 de febrer. La decisió arriba en un moment complicat pel que fa la pandèmia, amb una tercera onada de contagis desbocada.
El president espanyol ha comparegut des de la Moncloa per anunciar el canvi més fàcil, sondejat des de feia setmanes, quan el PSC va anunciar que Illa seria el seu candidat a les eleccions catalanes. La fins ara ministra de Política Territorial, Carolina Darias, succeeix Illa al capdavant del ministeri de Sanitat, mentre que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, finalment farà el salt a Madrid com a ministre de Política Territorial, un lloc que quedava vacant.
Sense acaparar els titulars informatius, fa setmanes que Darias treballa colze amb colze amb l'equip del ministeri de Sanitat assistint tant a les reunions del comitè tècnic del coronavirus així com a les trobades virtuals amb tots els consellers autonòmics del conseller interterritorial de Salut. Forma part del canvi de peces ideat al novembre amb Illa i Iceta per no reduir el pes de la quota catalana al consell de ministres. A més, Iceta té així la seva recompensa pel pas enrere com a candidat. Fins ara Darias ha tingut un perfil molt discret al capdavant de Política Territorial. Caldrà veure si Iceta, amb el seu tarannà, capgira l'estratègia del ministeri.
Amb la designació, Iceta torna a Madrid 30 anys després d'haver-hi arribat per primera vegada per formar part del gabinet de presidència de Felipe González. I és que a la tercera va la vençuda: primer es va frustrar que fos president del Senat, després Darias va acabar sent la ministra de Política Territorial en substitució de Meritxell Batet quan va assumir la presidència del Congrés, i ara finalment fa el salt a la capital espanyola.
Sánchez ha assegurat que Iceta és un "home d'acord i de concòrdia" i que se'l pot trobar sempre amb plena "col·laboració, coordinació" i, en definitiva, en plena "cogovernança", la paraula que el govern de coalició no deixa de fer servir per referir-se a la negociació amb les comunitats autònomes.
El PSOE ja va apuntar a finals d'any que el líder del PSC mantindria "un paper fonamental" en aquesta nova etapa, amb Illa de candidat a la Generalitat. Des de la Moncloa es defensava que el departament de Política Territorial i Funció Pública encaixava en la seva visió i vocació federal de l'Estat. De fet, des del minut u, Iceta s'havia posat a "disposició" del partit. Diferents dirigents socialistes avalen la decisió, de la mateixa manera que Meritxell Batet va ocupar aquest ministeri de nova creació durant la legislatura anterior i abans de ser designada presidenta del Congrés. Consideren que és un pas endavant cap a la "reconciliació" i "l'agenda del diàleg" amb Catalunya.
Sense retre comptes al Congrés
Illa marxa sense ni tan sols comparèixer en comissió al Congrés, la qual cosa s'havia compromès amb l'aprovació de l'actual estat d'alarma. Serà el seu substitut o substituta, qui haurà de respondre a l'oposició, que ahir es va unir –des de Vox fins a ERC, passant pel PP, Ciutadans i Junts per Catalunya– per reclamar que el govern espanyol doni la cara per la crisi del coronavirus a la cambra baixa aquesta mateixa setmana.
Tot i el cessament, Illa ha comparegut per últim cop des de la palestra de la sala de premsa de la Moncloa. I ho ha fet, sobretot, per acomiadar-se. "Deixo a Madrid, que és una ciutat fantàstica, molts amics", ha assenyalat després de començar el seu missatge de comiat dirigint-se als diputats al Congrés i senadors. "He après molt dels meus adversaris polítics", ha emfatitzat, deixant clar que la d'avui era la seva última compareixença i que no donarà més explicacions com a ministre de Sanitat.
Illa ha assegurat que sempre serà on pugui ser "més útil" com a "servidor públic", però alhora ha jurat que "mai" s'ha mogut per "conveniències o comoditats personals". Preguntat sobre si és més útil estar al capdavant del ministeri de Sanitat en un moment crític de la pandèmia o bé presentar-se com a candidat del PSC en les eleccions catalanes, Illa ha insistit que ell és un home de partit i accepta el que els seus companys considerin que és més útil. "Ara me'n vaig a una altra responsabilitat que també anticipo que no serà còmoda", ha dit, apuntant també que no es penedeix "de res" del que ha fet.
Al capdavant de la gestió de la pandèmia, ha reconegut que "potser el moment més difícil" que va haver d'afrontar va ser la decisió de restringir l'aforament als funerals en plena onada de morts per coronavirus. "M'emporto amb mi les famílies que han passat la malaltia", ha puntualitzat, i ha assegurat que "la nova etapa que inicia està enfocada a donar el millor per derrotar el virus". De fet, s'ha mostrat convençut que es pot "erradicar" i ha mantingut que al final d'estiu un 70% de la població estarà immunitzada, un percentatge que els experts posen en dubte.