El repartiment de menors migrants deixa en la corda fluixa els governs del PP pels acords amb Vox
Els d'Abascal mantenen l'amenaça de trencar les coalicions autonòmiques mentre Ceuta i les Canàries, governades pel PP, pressionen perquè els ajudin en l'acollida
MadridEl debat migratori s'ha convertit en una patata calenta per al PP. El repartiment de menors migrants que arriben a les Illes Canàries entre la resta d'autonomies, que es debat aquest dimecres a la tarda en una conferència sectorial a Tenerife, posa contra les cordes el partit d'Alberto Núñez Feijóo pels seus acords amb Vox. Els populars tracten de treure ferro a les advertències del partit d'extrema dreta, que manté que està disposat a trencar els acords de coalició autonòmics si el PP accepta acollir els menors en territoris on governen plegats. En paral·lel, el PSOE empeny en la direcció contrària i insta Feijóo a trencar d'una vegada per totes amb Vox i a acceptar una reforma de la llei d'estrangeria que sistematitzi l'ajuda quan hi hagi col·lapse als territoris extrapeninsulars.
"Ni ens impressionen els desafiaments de Vox ni ens sentim pressionats per les amenaces del govern", va assegurar en roda de premsa aquest dimarts el portaveu del PP, Borja Sémper. La direcció popular responsabilitza l'executiu de Pedro Sánchez de la situació de saturació a les Canàries, acusant-lo de "no haver complert amb les seves obligacions en matèria d'immigració i control de fronteres". Per això, Sémper va posar com a condició per acceptar un repartiment que l'Estat aporti "recursos i mitjans". El portaveu popular va tornar a fer equilibris prometent "solidaritat" de totes les autonomies del PP, però amb "criteris racionals" en funció de les capacitats d'acollida de cada territori i el paraigua que doni el govern espanyol.
Pel que fa a la reforma de la llei d'estrangeria, que alguns territoris governats pel PP com les Canàries i Ceuta sí que defensen i reclamen que s'apliqui malgrat la pressió de Vox, Sémper va evitar comprometre-s'hi. L'executiu de Sánchez planteja modificar l'article 35 de la norma perquè quan se superi un topall d'entre 2.000 i 3.000 menors que han migrat sols en acollida a les Canàries –actualment n'hi ha prop de 6.000–, la resta de comunitats n'hagin d'acollir de manera "solidària i vinculant". L'executiu espanyol depèn del PP per aprovar la reforma pel fet que Junts s'ha esborrat de l'equació –els juntaires volen excloure Catalunya del repartiment obligatori entre autonomies– i, amb l'escenari actual, no té garantit que pugui tirar-la endavant.
La ministra de Joventut i Infantesa, Sira Rego, que presidirà la reunió, va considerar una bona notícia que el PP digui que no farà cas de l'amenaça de Vox, però es va mostrar reticent sobre l'abast que pugui tenir la "solidaritat" que prometen els de Feijóo, que fa pocs dies també van fer seva la proposta de l'extrema dreta d'utilitzar l'exèrcit per impedir l'arribada de pasteres. Rego va recordar que "la voluntarietat" per acollir menors "fins ara no ha funcionat". D'aquí la necessitat de posar-ho per llei. La portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, va avisar que "si el PP cedeix a la pressió de Sánchez, haurà de governar amb el PSOE" a Extremadura, Castella i Lleó, el País Valencià, Múrcia i l'Aragó. "Trencar és trencar", va insistir en una roda de premsa, en què va instar els barons del PP d'aquestes autonomies a plantar cara a Génova i "fer valer els acords" amb Vox.
Repartiment de 347 menors
A la conferència sectorial Rego plantejarà de nou que les autonomies de la Península acullin 347 menors aquest 2024. Es tracta d'una proposta que la ministra de Joventut i Infantesa ja va plantejar sense èxit fa un mes en una altra conferència sectorial. Fonts del govern espanyol recorden que és un repartiment voluntari que s'acorda anualment i que enguany no s'ha aconseguit desbloquejar per l'oposició, majoritàriament, d'autonomies del PP. D'aquests menors, 31 correspondrien a Catalunya, que seria la que més n'aculli seguint el mateix criteri de repartiment que els anys anteriors. Aquest punt i el debat sobre la reforma de la llei d'estrangeria, que després haurà de passar pel Congrés, serà el que es debatrà a la trobada.