El jutge decreta presó sense fiança per al tresorer de CDC, Andreu Viloca

El partit busca reconduir la situació defensant la seva innocència, carregant contra el govern espanyol i aïllant l'episodi de les negociacions amb la CUP

El tresorer de CDC, Andreu Viloca, abans d'entrar al jutjat del Vendrell
Gerard Pruna / Ara
22/10/2015
5 min

BarcelonaDesprés de passar la nit a les casernes de la Guàrdia Civil de Tarragona i el Vendrell –per una qüestió d'espai no han pogut estar tots a la mateixa–, els 11 detinguts en el marc de l'operació policial a la seu de CDC pel presumpte finançament irregular del partit han començat a passar a disposició del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell. Entre ells, el tresorer de CDC, Andreu Viloca, que el jutge ha enviat a la presó a primera hora de la tarda, tal com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció per evitar la destrucció de proves.

El ministeri públic atribueix a Viloca fins a sis delictes relacionats amb la corrupció, que són els de suborn, prevaricació, finançament il·legal de partits polítics, tràfic d'influències, alteració de preus en concursos o subhastes públics i blanqueig de capitals, segons han informat a Europa Press fonts del ministeri públic.

CDC busca minimitzar danys

Un cop passat l'impacte inicial per un nou escorcoll sobre el presumpte finançament irregular de CDC, els dirigents del partit s'han multiplicat aquest dijous al matí per començar a reconduir la situació i provar de minimitzar els danys en un moment clau, amb la investidura del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, en l'aire. I com afronta el partit el dia després? La resposta l'han donat aquest matí tres caps visibles: el coordinador general, Josep Rull; el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el coordinador de règim intern del partit, Francesc Sánchez. I de les seves paraules se'n dedueixen tres eixos: negar el finançament irregular, atribuir-lo a una maniobra de l'estat espanyol per fer descarrilar el procés i provar d'aïllar l'episodi de les negociacions amb la CUP. Aquestes són les principals intervencions de tots tres:

Francesc Homs

"Motivat"

"Lluny del desànim, coses com la d'ahir em motiven. Quan analitzes per què passen, pots trobar una font de motivació i d'inspiració. El que va passar ahir estava anunciat a 'La Razón' del 15 de setembre". Amb aquestes paraules ha reaccionat el conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, a l'escorcoll a la seu de Convergència. "A aquestes altures ja no crec en les casualitats", ha considerat el dirigent nacionalista, que ha denunciat "l'exhibicionisme" de les forces policials, que es van acostar a la seu de la formació, segons ell, "com si fóssim una colla de delinqüents, que no ho som".

Josep Rull

"Trist i emprenyat"

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha reconegut a 'El món a RAC1' que se sent "trist i emprenyat" per la situació i que pateix pels companys de partit detinguts. A més d'insistir que l'operació va ser "exagerada" –"va haver-hi més voluntat d'escarni que d'esbrinar la veritat"– i que la Guàrdia Civil no es va endur res de nou de la seu de Còrsega, Rull ha sortit en defensa de l'"honor" de CDC. Com Mas ahir, ha remarcat que ell no controla les finances del partit, però que els responsables de la formació li diuen que no hi ha irregularitats i ell se'ls creu. Ell ha estat l'encarregat de donar també el missatge polític, i ha demanat a la CUP que l'escorcoll no alteri les negociacions per a la investidura de Mas: "Allò que estem fent és tan transcendent que no ho podem sotmetre a turbulències totalment interessades".

Francesc Sánchez

Taxatiu

El coordinador de règim intern de CDC, Francesc Sánchez, també n'ha parlat. En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' s'ha mostrat taxatiu i ha negat que hi hagi finançament irregular al partit, i fins i tot ha posat la mà al foc pels seus tres companys detinguts. Segons Sánchez, si hi hagués alguna irregularitat en els comptes seria una falta administrativa, però no un delicte, i ha defensat que per investigar això no calia una operació policial com la d'ahir i n'hi havia prou amb un requeriment al Tribunal de Comptes. A més, ha dit que si realment la justícia tingués por de la destrucció de proves, no hauria esperat dos mesos a tornar a la seu de CDC.

I ara què?

Més enllà de la reacció política, CDC es prepara ara per afrontar les derivades de l'escorcoll. De moment, els 10 detinguts han passat la nit a les casernes de la Guàrdia Civil de Tarragona i el Vendrell –per una qüestió d'espai no han pogut estar tots a la mateixa– i alguns ja han passat a disposició del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell i que el jutge decideixi si ingressen a la presó o queden en llibertat. El mateix Francesc Sánchez ha explicat que es desplaçaria a Tarragona avui mateix per estar a prop dels detinguts. Aquest dijous al matí, el president de la Generalitat ha formalitzat la seva petició per comparèixer al Parlament: demà, divendres, a dos quarts d'onze del matí. A l'espera de les decisions judicials, continuen les reaccions de la resta de partits davant l'ombra de presumpta corrupció que torna a acostar-se a CDC.

Rafael Català

Mas vol "desviar l'atenció"

El ministre de Justícia, Rafael Català, ha carregat de nou aquest dijous en una entrevista a Antena 3 contra el president de la Generalitat, Artur Mas, a qui ha acusat d'"embolicar-se en el victimisme", faltar al respecte a les institucions i "voler desviar l'atenció". A més, ha tornat a reivindicar la independència judicial.

José Montilla

Contra la teoria de la conspiració

L'expresident del Govern José Montilla ha negat a 'Els matins', de TV3, que al darrere de l'escorcoll a CDC hi hagi "una teoria de la conspiració", i ha recordat que també hi ha hagut operacions judicials contra expresidents de la Junta d'Andalusia i contra l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato. A més, ha afirmat que "és difícil" que Artur Mas no sabés res de les presumptes irregularitats del seu partit: "És difícil que, si això es produïa a CDC, el president no tingués informació".

Ara bé, ha descartat que en l'anàlisi dels comptes de CDC, de les empreses i dels ajuntaments escorcollats en l'operació Petrum s'aclareixi si hi ha hagut un cobrament de comissions: "Ningú apunta el pagament d'una comissió del 3%. Dubto que per aquesta via puguin trobar alguna cosa".

TSJC

El Tribunal aclareix el seu paper en els escorcolls

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha aclarit aquest matí a través d'un comunicat el paper del seu personal lletrat en els escorcolls de l'operació Petrum III, entre els quals la seu de CDC. Ha explicat que va rebre la notificació del jutjat de guàrdia de Barcelona i va mobilitzar fins a 10 lletrats de l'administració de justícia perquè fossin presents en els escorcolls.

Guàrdia Civil

Exigeix a Artur Mas que respecti la seva feina

L'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) ha exigit aquest dijous a Artur Mas, i a la resta de càrrecs públics de Catalunya, que respectin la feina de l'institut armat. En un comunicat, l'AEGC assegura que la Guàrdia Civil "actua conforme a la llei i que si té la més mínima prova o indici que no és així, es prendran les mesures legals que es considerin oportunes".

També assenyala que no permetrà que Mas "embruti el bon nom" dels guàrdies civils destinats a Catalunya, i concretament el d'aquells que estan fent actuacions per aclarir els presumptes delictes de corrupció.

Oriol Junqueras

"Que la justícia segueixi el seu camí"

Molt breument, però el president d'ERC, Oriol Junqueras, també ha valorat l'escorcoll d'ahir a la seu de CDC. "Que la justícia faci el seu camí", s'ha limitat a dir davant les preguntes dels periodistes a la sortida de la reunió d'aquest dijous del grup parlamentari de JxSí.

stats