Puigdemont intentarà ser al Parlament per la investidura d’Illa sota l'amenaça de la detenció
L'independentisme convoca a les 9 al passeig Lluís Companys de Barcelona, on està previst que l'expresident parli abans del ple
BarcelonaSis anys i mig després de la declaració d’independència i de prendre el seu camí de l’exili, Carles Puigdemont té la intenció de tancar aquesta etapa aquest dijous fent acte de presència al Parlament de Catalunya. Vol ser, com va prometre en campanya electoral, al debat d'investidura encara que no sigui ell el candidat –ho és Salvador Illa–. I és que arribarà a una Catalunya molt diferent de la que hi havia quan va marxar: ja no hi ha una majoria absoluta independentista al Parlament després del trencament de la legislatura passada. Amb la decisió de tornar, però, pretén desvetllar les bases sobiranistes i posar, diu, en contradicció l'Estat, que aquest dimecres ha cridat a "confrontar" a través d'un vídeo a X. I és que té assumit que el retorn implicarà una detenció i, en funció del que decideixi el Tribunal Suprem, un empresonament preventiu, ja que el jutge instructor de l'1-O ha decidit que no li aplica la llei d'amnistia. Serà “il·legal i arbitrari”, ha assegurat, perquè en teoria la norma que va pactar amb el PSOE extingia penalment la responsabilitat penal de tots els que van impulsar el referèndum del 2017.
“El Parlament ha convocat tots els diputats al debat d’investidura del pròxim president de la Generalitat. Jo hi he de ser i hi vull ser. Per això he emprès el viatge de retorn des de l’exili”, ha anunciat aquest dimecres a través d’un vídeo a la xarxa social X. Sense concretar, però, res més: ni on és, ni si ja es troba a Catalunya o com pretén driblar el dispositiu policial. “Aquest desafiament [del Suprem] s’ha de contestar i s’ha de confrontar”, ha dit Puigdemont, i s'ha mostrat convençut que “no hi ha altre camí per la normalitat democràtica que la fi de la repressió política”.
La voluntat de l’expresident és ser present al passeig Lluís Companys de Barcelona a les 9 h del matí –la sessió de la investidura de Salvador Illa està prevista a les 10 h–. Ja a les 8 h les entitats i partits independentistes han convocat els independentistes per concentrar-se abans i fer-li la rebuda. La ubicació que han escollit està just al costat del Parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament. La idea és que hi hagi un sol discurs, el de Puigdemont, segons fonts de Junts, i que després l'expresident baixi tot el passeig Lluís Companys acompanyat d’una comitiva institucional cap a la cambra catalana, encapçalada pel president del Parlament, Josep Rull, amb uns 400 alcaldes convocats per l’Associació de Municipis per la Independència i diputats independentistes. Aquest dimecres al vespre ja hi han anat a col·locar l’escenari, i està previst que vinguin autocars de diversos punts del territori. Els convocants són Junts, l’Assemblea, el Consell per la República, la Intersindical, els CDR i Òmnium. La CUP i Esquerra –que hi serà present amb el grup parlamentari– també han anunciat que hi serien per rebre l’expresident.
El paper dels republicans en aquest acte és el més complex: han pactat amb el PSC per investir Salvador Illa a canvi d'un model de finançament singular, mentre que la resta d’actors independentistes s’han mostrat contraris a aquesta decisió. És per això que són molts els que assumeixen que hi pot haver tensió dins les mateixes files sobiranistes. Ara bé, no serà l'únic punt calent: uns metres més enllà de la concentració independentista, al costat de l’Estació de França, també hi ha convocada l’extrema dreta de Vox amb el lema “Puigdemont i Pedro Sánchez a la presó”.
La detenció i el ple
Malgrat que Puigdemont vol arribar al ple, recau una ordre de detenció contra ell, i pot ser detingut en qualsevol moment per part dels Mossos d’Esquadra. La policia catalana vol evitar que Puigdemont arribi a la cambra catalana, perquè si no quedaria en evidència el seu dispositiu de seguretat. Sigui com sigui, el que passi fora del Parlament tindrà un efecte directe en la sessió d’investidura convocada a les 10 h del matí per elegir Illa: el president del Parlament, Josep Rull, té la intenció de suspendre el ple si hi ha una detenció. “Si detenen el president Puigdemont, no puc acceptar que el ple es desenvolupi amb normalitat”, ha afirmat en una entrevista a Vilaweb. En aquest sentit, Rull ha defensat que la decisió de suspendre el ple depèn d’ell, però s’ha obert a pactar amb la mesa de la cambra qüestions com la durada d'aquesta suspensió.
I és que la majoria de la investidura –el PSC, ERC i els comuns– només estan disposats a ajornar la sessió per un període curt de temps. Fins ara els socialistes han evitat posicionar-se sobre com s’hauria de procedir si, malgrat la llei d’amnistia a la qual ells van donar suport, Puigdemont és detingut i empresonat per ordre del Tribunal Suprem. Aquest dimecres la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, s’ha limitat a demanar davant de la diputació permanent que el ple d’investidura se celebri “en un sol dia i com més aviat millor”. “És important que ens posem tots a treballar, i aquesta és la voluntat del nostre grup parlamentari”, ha afegit. Fonts de Junts també descarten suspendre el ple sine die –no pretenen forçar noves eleccions per aquesta via– i apunten que l’horitzó podria ser el moment en què s’aclarís el futur de Puigdemont: quan passi a disposició judicial del magistrat instructor de la causa de l’1-O, Pablo Llarena.
Els escenaris després de la detenció
Després de la detenció hi hauria diversos escenaris possibles. Podrien portar-lo a la Ciutat de la Justícia per comparèixer a distància davant de Llarena i, en aquest punt, el jutge instructor tindria dues opcions: deixar-lo anar i citar-lo a declarar un altre dia per la causa de l’1-O o prendre-li ja la declaració per videoconferència per decidir si dicta presó preventiva. Ara bé, el jutge també podria optar per una altra via: demanar als Mossos que lliurin Puigdemont a la Policia Nacional o a la Guàrdia Civil perquè comparegui directament davant ell a Madrid. A partir d'aquest dijous Puigdemont tancarà l'etapa de l'exili, però pot enfilar-ne una altra com a pres polític a l'espera de si li apliquen l'amnistia.