DANA al País Valencià

Ribera passa a l'atac contra Mazón i l'acusa de "burlar-se" de les alertes roges

La vicepresidenta tercera espanyola defensa els avisos meteorològics i qüestiona la reacció del govern valencià

4 min

MadridTeresa Ribera, a qui el PP volia impedir l'accés a la Comissió Europea com a càstig per la gestió de la DANA al País Valencià, ha deixat la "prudència" dels primers dies i ha sortit a defensar-se. Tres setmanes més tard de la catàstrofe, la vicepresidenta tercera del govern espanyol ha comparegut per intentar desmuntar el desviament de culpes que pretenen el partit conservador i Carlos Mazón. "Siguem seriosos. Si consideren que la informació no és fiable i es burlen de les alertes roges, és molt difícil extreure conclusions que ens preparin bé per a la següent calamitat", ha criticat la ministra de Transició Ecològica, que ha traslladat la responsabilitat a la Generalitat Valenciana. En la seva exposició, ha defensat la tasca de l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, els organismes científics que depenen del seu ministeri i que el PP qüestiona. "Actuar a temps a partir d'un avís meteorològic és la mesura més important per minimitzar danys", ha advertit Ribera.

El govern espanyol ha decidit passar a l'atac després de l'estratègia d'Alberto Núñez Feijóo: aguantar Carlos Mazón al capdavant del govern valencià i desviar les culpes cap a Ribera. "No parlava de política d'adults? Doncs que s'apliqui la política d'adults", deia aquest dimarts Pedro Sánchez des del Brasil al líder del PP, amb relació a les maniobres per truncar l'elecció de Ribera a Brussel·les. El pla de Feijóo, però, va pel pedregar amb la instrucció del líder dels conservadors europeus, Manfred Weber, de donar el vistiplau a la vicepresidenta espanyola. Mentrestant, el PP ha aprofitat per furgar en el fet que els socialistes acabaran donant suport a candidats d'extrema dreta per preservar el pacte europeu.

Des del Congrés, la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, ha recriminat al PP que "polititzi el nomenament intentant tirar pilotes fora d'una responsabilitat que és clara i meridiana". Mazón "no va fer cap autocrítica" en la seva compareixença, ha recordat Montero, que ha parlat d'una "negligència manifesta". La número 2 del PSOE s'ha abonat a la proposta del PSPV d'entregar els vots al PP perquè nomeni un govern tècnic sense Mazón i convoqui eleccions d'aquí a un any. La consellera titular de les competències en Protecció Civil i Emergències, que no sabia que existia el sistema d'alertes massives a la ciutadania, Salomé Pradas, continua en el càrrec.

Reacció tardana de Mazón

En la seva intervenció inicial, Ribera ha repassat els avisos més destacats els dies anteriors i el mateix 29 d'octubre. Hi va haver fins a 198 correus de la Confederació Hidrogràfica i ha destacat que el "sistema no va fallar". "Mai hi va haver una apagada informativa (...) El nivell d'afecció depèn que s'alerti a la població amb prou temps i prou claredat. Serveix de poc tenir tota la informació necessària si qui ha de respondre no sap com fer-ho", ha anotat, assenyalant així la responsabilitat del govern autonòmic. Fins i tot, Ribera ha subratllat que l'Aemet i la Confederació Hidrogràfica actuaven el dia de la tragèdia sota la "dependència funcional de la direcció de l'emergència", que era de la conselleria d'Interior de la Generalitat Valenciana. En la rèplica, la ministra ha recuperat episodis climàtics anteriors de menor gravetat en els quals sí que es van prendre mesures preventives.

Tanmateix, el PP redobla la seva pressió contra Ribera insinuant que acabarà investigada als jutjats. La ministra, visiblement enfadada amb el reguitzell d'atacs, ha recordat que com a secretària d'estat de Medi Ambient l'any 2011 va firmar una declaració d'impacte ambiental al barranc del Poio, afectat pel desastre, i que quan el PP va entrar al govern la va deixar caducar. Amb tot, Ribera ha puntualitzat que les obres previstes no haurien permès aturar unes riuades de 4.000 metres cúbics per segon com la que es va produir, sinó només de 1.500. La vicesecretària dels populars Ester Muñoz ha replicat que "no doni la culpa a Rajoy" quan en els últims sis anys "no ha fet absolutament res" per agilitzar els tràmits. Sobre les alertes, segons el PP no van arribar "en temps i forma" i Ribera se’n va desentendre. "Vostè no es va assabentar de res aquella tarda perquè estava preparant el seu examen a Brussel·les", li ha retret Muñoz.

Més enllà del PP, els partits de la majoria plurinacional han assumit que el principal culpable és Mazón, però també han criticat que Ribera hagi trigat tant a comparèixer al Congrés, estigués fora de l'Estat el 29 d'octubre i que el govern espanyol no assumís el control davant la "incompetència" de la Generalitat Valenciana, en paraules de la portaveu de Compromís, Àgueda Micó. La portaveu adjunta d'ERC, Teresa Jordà, ha posat l'accent en la gestió urbanística de les últimes dècades en zones inundables. "Necessitem deconstruir", ha remarcat. De la seva banda, la diputada de Junts Pilar Calvo ha considerat que "s'han d'emetre alertes de proximitat: no només per SMS, sinó també per ràdio, televisió i xarxes socials", en una intervenció en què no ha deixat escapar l'oportunitat per carregar contra els republicans —hi ha "enemics de causa", ha dit— i reivindicar que els "set vots de Junts cotitzen a l'alça".

stats