Romeva, sobre les quotes de català a les plataformes: "ERC farà servir la seva força al Senat"
El polític català presenta el llibre 'Ubuntu. La república del bé comú' a Palma
PalmaEl vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 d'Esquerra Republicana de Catalunya, Raül Romeva, ha assegurat aquest dijous a Palma que "ERC és determinant i farà servir la seva força al Senat" durant la tramitació dels pressupostos estatals per assegurar una quota del 6% de català a les plataformes audiovisuals ubicades a l'estranger, com Netflix i HBO. Romeva ha comparegut davant dels mitjans a Can Alcover hores abans de presentar el llibre Ubuntu. La república del bé comú a l'Estudi General Lul·lià –l'acte ha estat organitzat per les Fundacions Darder-Mascaró.
Cal recordar que el govern espanyol va anunciar dimecres que la quota de català a la llei audiovisual que havia acordat amb ERC per tirar endavant els pressupostos només hi obligava les plataformes amb seu Espanya. "Si és certa la informació sorgida entorn d'aquesta llei, ERC no donarà suport a aquesta llei. No descartem escenaris", va manifestar el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián.
Segons Romeva, "l'Estat ha demostrat que, si no se'l força, no fa les coses per iniciativa pròpia". "I ERC ha demostrat que té força", ha continuat el polític català. Quant a les pressions per part de les plataformes estrangeres per no incloure-hi un 6% de català, el polític ha criticat que "la percepció que no és rendible invertir en llengües minoritàries" és la conseqüència de la manca de suport de l'estat espanyol. "El català és una llengua viva i rendible. Però no és que no tingui l'Estat a favor, és que el té en contra. Si hi hagués un estat amb el català com a llengua pròpia, no hi hauria aquest problema", ha afegit.
De fet, Romeva ha deixat clar que "el problema no és la llengua, és l'Estat", i ha lamentat que encara no es compleixi amb la Constitució espanyola, la qual reconeix quatre llengües oficials. "L'Estat no defensa les llengües que ell mateix reconeix dins del marc constitucional. És un Estat fallit des del punt de vista lingüístic", ha subratllat. De fet, l'exconseller republicà de la Generalitat de Catalunya ha acusat el govern espanyol de "combatre els drets lingüístics dels ciutadans que volen fer servir la seva llengua" en un context en el qual "estan reconegudes com a oficials", i ha assegurat que "ERC ho batallarà fins al final".
Quant a la relació amb l'Estat de les Balears, el País Valencià i Catalunya, Romeva ha assenyalat que "s'està retrocedint tant en drets fonamentals com en descentralització" i ha remarcat que "això afecta tothom i no només els Països Catalans". El polític republicà ha recordat "les reticències" que hi havia "quan Catalunya i Euskadi reclamaven un finançament just". "És un tema de sobirania i de justícia, i també de subsidiarietat, perquè les polítiques són més eficaces com més a prop estan de la ciutadania", ha continuat. Malgrat que cada territori "passa pel seu moment", Romeva ha remarcat que "els Països Catalans són una realitat indefugible", tant des del punt de vista de la cultura i la llengua com des del punt de vista administratiu.
Visita a Son Coletes
Romeva també ha aprofitat l'estada a Mallorca per visitar les excavacions de Son Coletes, acompanyat pel batle manacorí, Miquel Oliver. L'historiador Antoni Tugores i l'arqueòleg i coordinador del Pla de Fosses d'Atics, Cesc Busquets, han explicat les darreres novetats sobre l'exhumació de represaliats pel franquisme. "Hi ha el perill que l'oblit faci perdre una part important de la nostra història que cal explicar als més joves", ha dit Romeva després de la visita, a més de carregar contra "la deriva franquista i postfranquista de les institucions de l'Estat", les quals ja no tenen "vergonya de mostrar la seva herència".