Eleccions europees
Política 10/06/2024

Rosa Estaràs, l'única representant de les Illes a l'Eurocambra

La socialista Alícia Homs queda fora del Parlament Europeu per només un escó

3 min
Rosa Estaràs en la roda de premsa posterior a l'anunci dels resultats de les eleccions europees

Palma720 eurodiputats, i només una representant de les Illes Balears. Rosa Estaràs (PP) ha estat l'única dels candidats que en les darreres setmanes han fet campanya a les Illes que ha aconseguit representació parlamentària. El resultat no era cap sorpresa, perquè la presència d'illencs a les llistes ha estat anecdòtica, i la majoria se situaven ben avall a la llista, sense opcions d'obtenir representació. Quedava el dubte sobre Alícia Homs, número 21 del PSOE, que finalment no ha obtingut l'escó. Estaràs (Valldemossa, 1965) és una veterana a la cambra i, després d'aquests comicis, podria jubilar-se a Brussel·les. El 2029 farà vint anys que ocupa un escó al Parlament Europeu, la qual cosa li assegurarà la pensió màxima: 5.600 euros mensuals.

"Seré l'única eurodiputada d'aquesta terra i faré feina tant pels que m'han votat com pels que no", ha dit Rosa Estaràs després de conèixer els resultats, a més d'assegurar que defensarà "especialment el sector primari". "Aturarem els peus a la mentida, a la ruptura de la igualtat, als atacs indiscriminats als jutges, al perill contra la llibertat de premsa que representa Pedro Sánchez", ha continuat, i ha remarcat l'augment de vots del PP. "Alberto Núñez Feijóo ha guanyat totes les eleccions a les quals s'ha presentat", ha sentenciat.

La número set pel PP és també una vella coneguda a les institucions autonòmiques. Va ser diputada per Mallorca al Congrés, candidata a la presidència del Consell de Mallorca el 2007 i la substituta de Jaume Matas al capdavant del PP balear i com a cap de l'oposició al 2008. Un càrrec, aquest darrer, pel qual va batre de manera folgada el llavors batle de Calvià, Carlos Delgado, però que va acabar ostentant poc més d'un any. La sorpresa va arribar quan el llavors líder del PP estatal, Mariano Rajoy, la va incloure en el número deu de la llista per les europees de 2009, un fet que la va forçar a abandonar la primera línia de la política de les Illes. Poc després, va dimitir de la presidència del PP i donà pas al lideratge de José Ramón Bauzá. Ho va fer en el marc d'una crisi de credibilitat en el PP balear, en plena investigació del cas Palma Arena (que afectava el Govern de Jaume Matas, del qual ella havia estat vicepresidenta), però Estaràs sempre va negar que aquesta fos la causa del seu pas al costat, sinó que va al·legar que tenia problemes de salut i dificultats per compaginar la feina al PP amb la de l'Eurocambra. En la darrera legislatura a Brussel·les, l'agenda d'Estaràs com a europarlamentària ha tingut poc a veure amb les Illes, malgrat haver centrat la seva campanya a defensar que era l'única candidata mallorquina amb possibilitats d'obtenir l'escó.

José Ramón Bauzá, fi de cicle

En el nou hemicicle hi haurà dues noves absències de les Illes: la de la socialista Homs i la de l'expresident José Ramón Bauzá, que des del 2019 ocupava un seient a Brussel·les de la mà de Cs. El partit taronja, on va fer el salt, ha desaparegut de l'Eurocambra. Des que va deixar el PP per sumar-se a la formació d'Albert Rivera, Bauzá s'havia mogut a la perifèria de la vida interna de Cs i, de fet, ja no havia volgut concórrer a les llistes en aquestes eleccions. En el seu pas per l'Eurocambra es va veure embolicat en el presumpte cas de suborns de Qatar, el conegut com a Qatargate (va assegurar haver defensat el país sense haver cobrat "ni un euro") i també va ser denunciat per assetjament laboral per un dels seus assessors.

stats