Judicialització del Procés

Puigdemont es lliura del terrorisme però es manté l'amenaça de la trama russa

El Suprem arxiva el cas Tsunami, mentre que Aguirre rebutja l'amnistia per traïció i malversació

4 min
L’expresident Carles Puigdemont en una imatge d’arxiu.

Madrid / BarcelonaTambé cau la causa per terrorisme contra Carles Puigdemont. Poques hores després de la resolució de l'Audiència Nacional que afecta a Marta Rovira i nou investigats més, ha estat el torn de la jutge instructora del cas al Tribunal Suprem, Susana Polo, que també ha arxivat la causa del Tsunami Democràtic per a Puigdemont i el diputat d'ERC al Parlament Rubén Wagensberg. Ara bé, a l'expresident se li ha obert un nou front amb el possible traspàs de la trama russa a l'alt tribunal.

En la mateixa línia que el jutge Manuel García-Castellón, la magistrada del Suprem constata que no s'ha pres declaració a cap dels dos investigats i que amb les diligències practicades fins al 29 de juliol, moment en què hauria d'haver-se tancat la instrucció, no podia imputar ni Puigdemont ni Wagensberg. D'aquesta manera, procedeix al sobreseïment provisional i arxiu del cas, cosa que facilita el retorn del diputat d'ERC al Parlament.

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha considerat davant els micròfons de Catalunya Ràdio que l'arxivament d'aquesta causa "no afecta ni per bé ni per a mal" la tornada de l'expresident a Catalunya. Cal recordar que qui manté activa l'ordre de detenció cap a Puigdemont és el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Malgrat això, Boye sí ha reconegut que aquest fet podria "agilitzar la tasca" del retorn.

El mateix Puigdemont també s'ha pronunciat aquest matí a través de X (l'antic Twitter). L'expresident ha assegurat que sent una "alegria sense matisos" per l'arxivament provisional de la causa del Tsunami Democràtic. Puigdemont ha celebrat que gent "acusada i perseguida injustament" pugui recuperar "una part de la vida i la normalitat robades". Per altra banda, també s'ha mostrat "sorprès" que García-Castellón hagi comès un "error tan estúpid". "Era i és un cas de 'lawfare' de manual", ha sentenciat.

Rovira vol anar a una assemblea de dones d'ERC

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha explicat que li agradaria tornar a Catalunya aquest mateix dissabte. Ho ha dit aquest matí en una entrevista a RAC1 després que, ahir al vespre, el jutge García-Castellón arxivés el cas Tsunami per un error en la instrucció. Aquesta decisió aplana el retorn de Rovira, ja que, sense aquesta causa, ja no corre el risc de ser empresonada i només se la podria jutjar per un delicte de desobediència per l'1-O, un delicte que no comporta presó. La dirigent republicana ha explicat que està estudiant quan i com es pot produir aquest retorn per poder-lo fer al costat de Wagensberg, i ara s'ha aplanat el camí.

La líder republicana ha explicat que, en cas de tornar, el primer que faria seria anar a Vic a veure els seus pares i que li agradaria assistir a l'assemblea de dones d'Esquerra, que està prevista el mateix dissabte al matí a Olesa de Montserrat a les 9.30 h. "Podem començar a celebrar-ho. M'agradaria molt poder tornar i participar dissabte a l'assemblea de dones d'ERC. M'encantaria, no sé si és possible, però vull aparèixer allà", ha afirmat la líder republicana. Tot i això, la secretària general d'Esquerra encara no ha volgut cantar victòria i ha advertit que ara cal veure què fan les acusacions particulars de la causa.

Qui ja ha celebrat el retorn de Rovira és Oriol Junqueras, amb qui fins fa poques setmanes feien tàndem per liderar Esquerra, però que la seva relació s'ha trencat arran de la crisi interna del partit. En un tuit, Junqueras recorda que ha compartit "molts anys de vida política" amb Rovira, que han estat "estroncats" per la repressió. "Ara, per fi, i al cap de set anys, serà una gran satisfacció poder-te retrobar", ha afirmat.

Les negociacions per la investidura

L’hipotètic retorn de Rovira arribaria en plena crisi interna del partit i enmig de les negociacions d’investidura: Esquerra continua negociant tant amb el PSC com amb Junts. Ara bé, ahir, la portaveu del partit, Raquel Sans, va explicar que les converses avançaven a més bon ritme amb els de Salvador Illa que no pas amb els juntaires. "L'intercanvi fluid de propostes és més amb el PSC", va assegurar.  En aquesta mateixa línia s’ha expressat avui Rovira, que ha assegurat que les converses amb els socialistes “van bé” i que ara el més important és acabar amb el dèficit fiscal. "No ho fem per fer Illa president, ho fem pel país", ha defensat. La secretària general del partit també ha tancat la porta a una llista conjunta amb Junts en cas de repetició electoral.

A banda, Marta Rovira ha reiterat la seva intenció de mantenir-se fora de la primera línia política. "Ho tinc molt clar, és una nova etapa. Tinc moltes ganes de ser en una segona línia durant un temps", ha dit. Està previst que abandoni la secretaria del partit després del congrés nacional que Esquerra celebrarà al mes de novembre. Sobre el seu futur, també ha deixat coses en l'aire: Rovira ha explicat que haurà de decidir juntament amb la seva parella i la seva filla si es traslladaran definitivament a Catalunya o si mantindran la residència a Ginebra, una ciutat que els ha "acollit molt bé".

En paral·lel, s'espera una onada de retorns de les persones que es van exiliar arran d'aquest cas, ja que cinc dels deu de la causa de l'Audiència Nacional es troben a l'estranger. Un dels beneficiats és el periodista de La Directa Jesús Rodríguez, que ha estat clar en una entrevista a TV3: "La meva intenció és tornar com més aviat millor, però ho parlarem amb els advocats les pròximes hores", ha dit.

stats