Política16/03/2022

Rufián treu ferro a la polèmica amb l'entorn de Puigdemont davant la pressió de Junts

El portaveu d'ERC manté les crítiques als contactes a Rússia però demana disculpes pel to

Disculpa, sí; rectificació, no. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat aquest dimecres "disculpes" per si la "contundència" que va utilitzar a l'hora d'abordar els suposats contactes entre l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont i el Kremlin "va molestar segons qui". En declaracions des del Congrés, Rufián ha mantingut les crítiques als contactes amb Rússia després de vincular persones pròximes a l'expresident Carles Puigdemont amb l'entorn del president rus, Vladímir Putin. Ha demanat perdó per les formes amb què ho va fer, però ha justificat que "la situació requereix aquesta contundència". "Crec que ens estem jugant la credibilitat de tot el moviment independentista", perquè "el nostre alineament, el nostre suport i la nostra política internacional ha de ser sempre amb democràcies occidentals, i de cap manera ens han de vincular amb el Kremlin, i menys ara", ha dit en referència a la invasió russa d'Ucraïna. També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha intentat rebaixar la polèmica des d'Alemanya, on es troba de viatge institucional.

Rufián ha apuntat que el seu missatge estava consensuat amb la direcció dels republicans: "ERC és un partit que és una pinya". "Jo, evidentment, soc el representant d'un projecte col·lectiu, i la resta és un safareig en què no convé entrar", ha afegit. De fet, fonts dels republicans a Madrid han confirmat a l'agència Europa Press que la permanent d'ERC va acordar dilluns que Rufián seria "contundent" públicament sobre els viatges de Josep Lluís Alay a Rússia. Les polèmiques declaracions del dirigent republicà, que va carregar contra els "senyorets que es passejaven per Europa amb gent equivocada i que es creien James Bond", han originat un autèntic sisme en les ja sempre complicades relacions entre ERC i Junts al Govern. Fonts de la direcció d'Esquerra consultades per l'ARA expliquen que s'havia parlat de portes endins que el partit s'havia de "desmarcar de qualsevol tipus de vinculació amb Rússia".  

Cargando
No hay anuncios

Els republicans havien mantingut el silenci sobre la polèmica fins aquest dimecres, quan Rufián ha donat explicacions després que JxCat demanés una rectificació immediata a través dels seus principals dirigents. Junts han valorat la "rectificació de les formes" del portaveu d'Esquerra a Madrid, però fonts de la formació citades per diverses agències han avisat que no permetran que quedi "cap dubte" sobre l'actuació internacional de l'independentisme. Els de Puigdemont, de fet, han registrat aquest dimecres al Parlament la petició de compareixença de Rufián que havien anunciat dimarts, i també han demanat que ho facin Puigdemont i el director de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay. A la petició d'explicacions s'hi ha sumat Cs, que ha sol·licitat la compareixença d'Alay i de la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, i vol que el Parlament demani un informe a l'oficina de Puigdemont sobre els "contactes" amb Rússia.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès intenta rebaixar la polèmica

La polèmica oberta entre ERC i JxCat ha agafat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de viatge institucional per Alemanya. Si el president habitualment ja és poc amic d'abonar la controvèrsia i amplificar la polèmica, aquesta vegada encara ha buscat amb més èmfasi intentar rebaixar la tensió perquè res tapi la seva expedició, informa Quim Bertomeu. "La funció d'un president és no contribuir al soroll", s'ha justificat. El president tampoc ha volgut comentar les informacions que vinculen Alay amb Rússia, però sí que ha volgut enviar un missatge sobre en quina direcció ha de mirar Catalunya en l'esfera internacional: "L'Europa dels drets i les llibertats. Els estats democràtics". A més, ha puntualitzat, que amb l'atac rus a Ucraïna s'està gestant un "nou mapa geopolític".

Cargando
No hay anuncios

Abans que Rufián es disculpés, en una entrevista a l'ARA, el portaveu de JxCat, Josep Rius, ha instat ERC a "rectificar i corregir" el seu portaveu a Madrid. "Són unes paraules molt greus i desafortunades i no són acceptables, i menys amb un partit amb el qual formem Govern, i hem demanat que ERC les rectifiqui", ha assenyalat el també vicepresident de la formació. Rius ha assegurat que si els republicans no esmenen Rufián, analitzaran els passos a seguir, perquè són unes declaracions, ha insistit, d’"extrema gravetat". Unes paraules que Rius creu que podrien ser "una cortina de fum" per mirar de silenciar la massiva vaga dels docents.

Rius, sobre les declaracions de Rufián: "Esperem que ERC rectifiqui, sinó ho haurem d'analitzar"
Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, l'enèsima picabaralla entre les dues grans forces independentistes podria tenir conseqüències a curt termini. El portaveu de Junts ha avançat que començaran en les pròximes setmanes el procés d’avaluació del pacte d’investidura subscrit entre els dos partits amb l'objectiu d'analitzar "les coses que s’han fet bé i les que s'han fet malament per poder prendre decisions d'ara endavant". Junts intensifica d'aquesta manera la pressió a ERC quan l'acord de govern estipula donar un marge de dos anys a la taula de diàleg –que només defensa ERC– i que aleshores el president Pere Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança, com va exigir la CUP per avalar la investidura del cap de l'executiu.

Alay nega que hagi buscat el suport de Rússia al Procés

El protagonista indirecte d'aquesta nova polèmica entre ERC i Junts, el cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha negat que hagi buscat el suport de Rússia al Procés i ha afegit que en cap moment es va voler crear un entramat internacional per finançar la independència. Així ho ha manifestat en entrevistes a Eldiario.es i a RAC 1. Alay ha admès tres viatges a Rússia, dos de privats i un com a cap de l'oficina de Puigdemont el març del 2019 per correspondre a l'interès dels mitjans de comunicació russos per entrevistar l'expresident de la Generalitat. 

Cargando
No hay anuncios

També ha admès que s'ha sentit "molt sol" per part d'ERC. "Si ningú diu res més es pot interpretar que una part de l'independentisme dona per bo el relat de la claveguera de l'Estat i crea un ambient que és molt perniciós per al moviment independentista a Catalunya i a Europa", ha dit. Segons Alay, si un independentista "dona veracitat a relats de fantasia" vol dir que potser algú altre a Europa també s'ho creurà.