Assetjament

S'acumulen les denúncies de dones contra Íñigo Errejón per abusos sexuals

La policia investiga l'exportaveu de Sumar per tres delictes sexuals contra l'actriu Elisa Mouliaá

BarcelonaLes acusacions d'assetjament sexual, violència psicològica i comportaments sexuals vexatoris amb dones contra Iñigo Errejón comencen a deixar de ser un cas aïllat. Almenys una dotzena de dones han denunciat casos de violència sexual del fins ara portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, que va dimitir aquest dijous després que es filtressin les primeres acusacions a les xarxes socials i el polític no les negués en un comunicat a X.

El cas va esclatar quan la periodista Cristina Fallarás va compartir una publicació a Instagram en què recollia una denúncia anònima d'una dona que narrava els episodis de violència masclista d'un "polític de Madrid molt conegut" a qui acusava d'actuar com un "veritable psicòpata". A la nit, la mateixa Fallaràs anunciava que en les últimes 24 hores onze dones més s'havien posat en contacte amb ella per denunciar els abusos patits pel polític. Els testimonis apunten a comportaments sexuals que denoten una clara posició d'abús de poder i maltractament psicològic.

Cargando
No hay anuncios

En declaracions al programa Tot es mou de TV3 aquest divendres, Fallaràs ha denunciat que "ho sabia un gran sector dels mitjans de comunicació i una gran part de la classe política" i ha recordat que "el primer cas va sortir fa un any i mig quan una dona va afirmar que un polític li havia tocat el cul en una festa". Fallaràs també ha titllat de "vergonyós" el comunicat d'Errejón per presentar-se com a "víctima del patriarcat".

Enmig de l'escàndol, ja hi ha hagut almenys una persona que s'ha atrevit a denunciar l'exdirigent de Sumar sense mantenir-se en l'anonimat. Es tracta de l'actriu i presentadora madrilenya de 35 anys Elisa Mouliaá, que va revelar en un missatge a X que havia estat víctima d'assetjament sexual per part d'Errejón. Segons La Sexta, Mouliaá, que forma part de l'equip del programa 'Zapeando', de la mateixa cadena,  ja ha fet el pas de presentar una denúncia a comissaria.

Cargando
No hay anuncios

La Policia Nacional considera que la denúncia implicaria tres suposats delictes d'índole sexual a l'espera que la investigació oberta permeti tipificar concretament de quin tipus es tracta. La policia ha confirmat a l'ARA que les Unitats d'Atenció a la Família i la Dona (UFAM), especialitzades en la lluita contra la violència sexual i de gènere, investiguen el cas.

La denúncia de Mouliaá: "Es va treure el penis mentre em deia frases lascives"

En la denúncia, la popular actriu, coneguda per haver interpretat a Irene a "Águila Roja", la sèrie de televisió més vista d'Espanya, explica que va convidar a una festa d'uns amics el fins ara vocal de Sumar "per educació", perquè "portaven aproximadament un any parlant". Durant el trajecte a la festa, Errejón li va imposar tres regles: "La primera, que no s'allunyés gaire d'ell aquella nit; la segona, que si ho feia no se n'anés a més de vint metres i tornés en un minut, i la tercera, que aquella nit li fes un petó".

Cargando
No hay anuncios

Un cop a l'ascensor, Errejón la va agafar per la cintura i la va començar a petonejar deixant-la "sense respiració i violentament". Ja a la festa, Mouliaá denuncia que la "va introduir en una habitació de la casa" que "va tancar amb pestell per impedir que se'n pogués escapar" i li va començar a fer tocaments als pits i al cul mentre li deia "frases lascives". Just després, la va empènyer al llit i Errejón es va treure el penis mentre llepava els pits de l'actriu, que assegura que es va quedar "paralitzada" i que no va consentir res del que va passar.

Mouliaá va poder tornar a la festa, però de tornada cap a casa Errejón la va portar al seu domicili on va prosseguir amb els tocaments. "Només sí és sí, sembla mentida que m'estigui passant això amb tu", li va retreure l'actriu a Errejón, que li va respondre "donant-li les gràcies i dient-li que això li serviria per a futures trobades". Aquelles paraules van provocar "sorpresa, repulsió i decepció" a l'actriu, segons consta a la denúncia.

Cargando
No hay anuncios

L'article 184 del Codi Penal considera que hi ha assetjament sexual quan se sol·liciten favors de naturalesa sexual en l'àmbit d'una relació laboral, docent o de prestació de serveis i, amb aquest comportament, es provoca en la víctima una situació objectiva i greument intimidatòria, hostil o humiliant. Per a aquest delicte es preveuen penes de presó d'entre 6 i 12 mesos, que poden pujar a un o dos anys si el responsable de l'assetjament s'hagués aprofitat d'una situació de superioritat amb l'anunci exprés o tàcit de causar a la víctima un perjudici.

Cargando
No hay anuncios
Telèfons 24 hores contra les violències masclistes