Salvador Illa: "El camí de la independència i l'amnistia no porta enlloc"
Els socialistes reiteren la seva aposta pel federalisme en el XIV Congrés del PSIB
IncaEl primer secretari electe del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Salvador Illa, ha assegurat que "el camí de la independència i l'amnistia no porta enlloc". Illa ha estat un dels convidats a participar aquest diumenge en el XIV Congrés del PSIB i ha estat un dels protagonistes del matí juntament amb el president de la Generalitat del País Valencià, Ximo Puig. Ambdós han debatut sobre l'eix mediterrani amb la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, com a moderadora. Els socialistes han deixat palesa la seva aposta pel federalisme i han destacat que la pandèmia ha reforçat la cogovernança entre l'estat espanyol i les comunitats autònomes.
Illa ha carregat contra el govern de Pere Aragonès i ha subratllat que l'irrita que "Catalunya no sigui en les reunions multilaterals" de les comunitats autònomes amb l'Estat. Sobre el Govern de la Generalitat, el polític del PSC ha dit que l'ha sorprès "la rapidesa i la intensitat" amb les quals "ha fracassat" l'Executiu d'ERC i Junts. "A Catalunya s'ha fet prevaler l'eix de l'independentisme sí o l'independentisme no els darrers 10 anys, els quals han estat negatius des del punt de vista econòmic, de prestigi institucional i de convivència", ha comentat, a més de remarcar que "la convivència de la societat catalana s'ha vist molt tensada".
Tant Illa com Puig han agraït a Pedro Sánchez que hagi plantejat la possibilitat de descentralitzar les institucions de l'Estat i que no estiguin totes a Madrid. "Per què Turespanya no pot estar a les Balears?", ha posat com a exemple Puig. "La concentració d'administracions públiques a Madrid perjudica Espanya", ha afegit Illa per part seva.
D'altra banda, Puig ha tornat a reivindicar la reforma del sistema de finançament des de la "lleialtat federal". "A més de defensar els interessos propis, cal defensar el conjunt i entendre els dels altres", ha dit, i ha remarcat que l'objectiu del finançament ha de ser garantir "un estat del benestar potent a Espanya" i que tots els ciutadans tinguin accés als serveis socials "visquin on visquin".
Illa ha coincidit amb Puig sobre la necessitat de reformar el sistema de finançament per sostenir els serveis bàsics i ha considerat que es tracta d'un "debat complex". L'exministre de Sanitat ha destacat que la pandèmia ha posat damunt la taula la importància de la cogovernança i ha proposat un període de transició per canviar de finançament.
Protesta
Durant una de les intervencions d'Illa, una de les veïnes desallotjades dels apartaments Don Pepe (Sant Josep, Eivissa) ha interromput l'acte per protestar per la seva situació. Després d'uns minuts, el debat ha continuat amb normalitat. Segons han reconegut a Europa Press els veïns d'aquests apartaments, amb aquesta acció han volgut visibilitzar la seva situació i demanar una solució al procés de desnonament dels seus habitatges. Finalment, s'han pogut reunir amb el batle de Sant Josep, Ángel Lis Guerrero, i amb la delegada del govern espanyol, Aina Calvo. Ambdós s'han compromès a fer una reunió per tractar el seu problema.
El 20 de novembre, l'Ajuntament de Sant Josep va informar que el Jutjat número 3 de Palma havia decretat desnonar 22 famílies de l'edifici Don Pepe abans del 17 de desembre. El Govern es va comprometre a donar ajudes als veïns afectats durant dos anys, prorrogables a un tercer. Per part seva, el Consell d'Eivissa es va comprometre a destinar 500.000 euros per cobrir prestacions bàsiques dels afectats a través dels serveis socials municipals.