Crisi energètica

Sánchez anuncia la pròrroga del pla xoc per la guerra fins al 31 de desembre

Les mesures s'aprovaran al consell de ministres extraordinari d'aquest dissabte i inclouran la rebaixa de l'IVA de la llum al 5%

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa posterior al consell europeu d'aquest divendres.
24/06/2022
4 min

MADRID"La inflació durarà més temps". Amb aquest pronòstic, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, reconeixia aquesta setmana que la situació d'increment dels preus que travessa Espanya, però també les principals economies mundials, no acabarà aviat, com anaven alertant els principals organismes supervisors. Un escenari que ha portat l'executiu espanyol a moure fitxa: el paquet de mesures aprovat per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra, i en particular a l'augment dels preus, es prorrogarà sis mesos, i no tres com estava previst. Així ho ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, des de Brussel·les, després del Consell Europeu d'aquest divendres.

El paquet de mesures en vigor decau aquest 30 de juny i el govern espanyol l'anava a prorrogar fins a finals de setembre en un consell de ministres extraordinari que se celebrarà demà dissabte. Ara, però, totes les mesures estaran en vigor fins al 31 de desembre d'aquest 2022, segons ha dit Sánchez, que, si bé no ha volgut anticipar-ne els detalls, ha dit que serà un paquet "coherent" amb el que s'ha aprovat fins al moment, donant suport als sectors més vulnerables i incloent "rebaixes selectives" de determinats impostos. De fet, dues de les mesures en matèria de protecció social que inclou el pla ja s'anaven a prorrogar fins al 31 de desembre: l'increment d'un 15% de les pensions no contributives i de l'ingrés mínim vital.

Sánchez ja va anticipar aquesta setmana que entre les novetats de la pròrroga hi haurà una rebaixa de l'IVA de la tarifa de la llum del 10% al 5%. Una mesura que anirà de bracet amb la rebaixa de l'impost especial de l'electricitat al 0,5% i la suspensió de l'impost de producció elèctrica. Des d'Hisenda estimaven que la rebaixa de l'IVA es traduiria en un impacte de 220 milions els pròxims tres mesos. Per tant, es preveu que l'impacte de la mesura rondi els 450 milions fins a finals d'any. Només en els tres primers mesos, el conjunt de rebaixes fiscals implicarà que les arques públiques ingressaran 1.800 milions d'euros menys, i segons Hisenda fins a final d'any l'impacte s'elevarà als 3.600 milions.

"Sabem que la inflació està alta, però aquest govern sap molt bé per a qui governa. Sabem que hi ha sectors que el que volen és mantenir l'statu quo i els privilegis, però aquest govern no ho farà", ha dit Sánchez en roda de premsa. El president ha apuntat que el pla de xoc inclourà ajudes per a les famílies, la indústria i les empreses, en particular per a aquells "sectors més afectats, com el transport o l'activitat primària", ha dit Sánchez. El conjunt d'aquestes mesures també s'ha notat en la inflació (que aquest maig s'ha enfilat fins al 8,7%) per rebaixar-la entre 2 i 3 punts, sosté l'executiu.

De fet, les rebaixes fiscals sobre la tarifa de la llum han anat acompanyades d'ajudes directes als sectors més colpejats, també de la bonificació de 0,20 cèntims el litre de combustible, així com de mesures de protecció social que es preveu que continuïn: limitar al 2% l'actualització dels preus d'alguns lloguers, prohibir alguns acomiadaments o el reforç del bo social elèctric. A totes aquestes mesures, però, se n'afegiran de noves, com ara una rebaixa del preu del transport públic, a demanda d'Unides Podem. De fet, el PSOE i Unides Podem continuen negociant a contrarellotge per tancar els serrells de mesures com aquesta. A més a més, la formació lila pressiona per aprovar un xec per a aquelles famílies més castigades per la inflació; una mesura, però, que fonts del ministeri d'Hisenda i d'Economia continuen refredant.

Amb tot, el decret també preveu altres mesures energètiques com ara el reforç de la norma que penalitza els beneficis caiguts del cel de les elèctriques. En aquest sentit, Unides Podem volia incorporar un recàrrec extra a aquestes companyies augmentat l'impost de societats fins a 10 punts; una proposta que el PSOE, per ara, aparca. El govern estudiaria un recàrrec fiscal als guanys d'aquestes companyies, i de fet així ho va traslladar al sector en una reunió aquest dimarts, però de cara l'any que ve. Aquest cop, el paquet coincidirà amb l'aplicació del topall del gas, en vigor des del 14 de juny. La mesura ha de permetre rebaixar entre un 15% i un 20% la factura de la llum, segons els càlculs de l'executiu.

Aturat el fons per a les renovables

Davant la pròrroga del pla de xoc, el govern espanyol ha decidit posposar dues normes ja encarrilades al Congrés de Diputats en matèria energètica. A priori, s'ha deixat per al setembre el debat parlamentari sobre el Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE) i la futura llei que retallarà els dividends del carboni de les elèctriques, és a dir, els ingressos extraordinaris que obtenen gràcies al fet que el preu del gas marca la resta de tecnologies, segons ha avançat El Confidencial i ha confirmat a l'ARA de fonts parlamentàries.

En el cas del FNSSE, el govern ho ha posposat perquè les dues normes "podrien ser contradictòries" amb el pla de xoc per la guerra. El FNSSE traslladaria a totes les energètiques, també petrolieres i gasistes com Repsol i Endesa, el cost de les renovables per tal de rebaixar la llum. La norma, apunten les mateixes fonts, podria ser "contradictòria" amb la bonificació als combustibles. En el seu moment, aquest fons va ser molt criticat per les empreses del sector.

stats