Mazón assumeix la gestió de la crisi i incorpora set ministeris
El president valencià recull el guant del cap de l'executiu espanyol: "Si necessita més recursos, que els demani"
MadridPedro Sánchez havia afirmat aquest matí que si la Generalitat Valenciana necessitava més recursos, "el que ha de fer és demanar-ho". I Carlos Mazón ha respòs anunciant la creació de cinc grups de resposta immediata coordinats per diversos consellers i als quals vol que s'incorporin diversos ministres. El govern espanyol no ha volgut retirar les competències a l'executiu autonòmic i aquest ha recollit el guant fent un pas endavant. Fonts de la Moncloa han confirmat que els ministeris sol·licitats –Sanitat, Drets Socials, Habitatge, Treball, Empresa, Transports i Interior– hi participaran, ja sigui amb els propis ministres, secretaris d'estat o càrrecs tècnics.
El president valencià ha proposat cinc grups: un Sanitari, un sobre Infraestructures, un tercer sobre Serveis Socials i Habitatge, un altre d'Ocupació i Empresa i, l'últim, d'Interior. En total, Mazón ha reclamant que s'hi integrin un total de set ministres i també el cap de l'estat major de la Defensa, per coordinar la tasca de les forces armades. La Moncloa ha puntualitzat que, de moment, el màxim responsable és el general de la Unitat Militar d'Emergències. "Totes aquestes peticions es fan dins del marc de la cogovernança i l'estat autonòmic. Hem de demostrar la fortalesa de les institucions", ha subratllat el president de la Generalitat Valenciana en una compareixença que s'ha produït quatre hores més tard del que estava prevista, i sense que s'hagin celebrat les dues reunions del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) que estaven agendades per a la jornada d'aquest dissabte.
Sánchez havia deixat clar aquest matí que no tenia la intenció de "reemplaçar" l'administració autonòmica. "No, cal donar-li suport i ajudar-la amb recursos i orientació tècnica. Aquesta és la forma més ràpida i eficaç d'actuar. Això és l'únic que ens hauria de preocupar", ha manifestat en una compareixença a la Moncloa, en la qual ha anunciat l'enviament de 5.000 militars més i 5.000 policies i guàrdies civils. El debat competencial plana des que la DANA va arrasar molts punts del País Valencià i protagonitza la batussa política que es deriva de la tragèdia. Ja hi ha actors que reclamen la dimissió de Mazón per haver reaccionat tard als avisos de l'Agència Espanyola de Meteorologia, però Sánchez ha matisat que "ja hi haurà temps de mirar enrere i depurar responsabilitats". Això sí, el cap de l'executiu de l'Estat ha deixat caure que s'han produït "negligències".
El PP assenyala la Moncloa
La determinació de Mazón per liderar la gestió de la crisi contrasta amb els missatges que envia Alberto Núñez Feijóo, que en una piulada a X ha suggerit que el govern espanyol no està actuant. En canvi, el president valencià, davant les seves peticions, s'ha mostrat esperançat que l'executiu de l'Estat "estarà a l'altura com ho ha estat fins ara". A Génova havien elaborat aquest matí un document que culpa Sánchez de no haver agafat les regnes. "No hi ha límit temporal per declarar l'estat d'emergència", diu el PP, que considera que el president espanyol "hi és a temps, encara que sigui amb retard", segons l'informe al qual ha tingut accés l'ARA. "Aquesta catàstrofe és una emergència d'interès estatal, en què la direcció correspon al ministre de l'Interior i la direcció operativa al tinent general de la Unitat Militar d'Emergències i així hauria d'haver-la declarat el govern espanyol dimarts 29 d'octubre al vespre", conclou el PP, i insisteix: "No pot mirar cap a una altra banda i no assumir la seva part de responsabilitat, tant en les accions preventives i d'alerta a la població, com en les primeres hores de l'emergència i en les accions de recuperació que es realitzaran".
Així, els conservadors busquen que l'executiu de l'Estat assumeixi el control, ni que sigui durant un període, per poder repartir responsabilitats. L'objectiu és que la dimissió de Mazón no es converteixi en un clam generalitzat amb el pas dels dies, quan s'acabi de concretar la magnitud de la tragèdia. Dissabte que ve ja hi ha convocada una concentració de desenes d'entitats que en reclamaran la dimissió, i caldrà veure si s'hi sumaran els partits de l'oposició: el PSPV i Compromís. Per la seva banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, també ha intervingut amb un vídeo enregistrat en què qualifica "d'infame i indigne" la compareixença de Sánchez, a qui assenyala com a "primer responsable" de la tragèdia. "Quin és el joc polític miserable que ha impedit que es donés la resposta que la magnitud del desastre exigia?", s'ha preguntat. "Més tard, exigirem responsabilitats polítiques, civils i penals als culpables del caos". De moment, Sánchez ha fet una crida a "oblidar les diferències, les ideologies i les sensibilitats territorials i actuar com un país unit davant l'adversitat". Ara bé, ell mateix ja ha advertit que caldrà depurar responsabilitats.