Sánchez: "El compromís amb les Balears per part del govern espanyol ha estat inèdit i continuarà"
El cap de l'executiu estatal evita mencionar els problemes de superpoblació de les Illes que planteja Armengol
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts a Palma que "el compromís amb les Balears per part del govern ha estat inèdit i continuarà", en resposta als requeriments de Francina Armengol perquè les Illes rebin un tractament específic en el repartiment dels fons europeus per la seva caiguda del PIB. Sánchez ha remarcat que, quan "el govern espanyol va aprovar el paquet de 7.000 milions d'euros d'ajudes directes" per pal·liar les conseqüències de la pandèmia, "les més beneficiades varen ser les Balears i les Canàries", precisament perquè havien estat "les més perjudicades" pel covid. Ara bé, sobre la possibilitat de tenir en compte la caiguda del PIB en el repartiment dels fons europeus, Sánchez no ha dit ni una paraula. Això sí, el president espanyol ha lloat "l'extraordinari exercici d'execució i gestió del Govern per repartir les ajudes directes de l'Estat".
El president tampoc no ha dit res sobre el problema de superpoblació de les Balears, que Armengol va plantejar a la conferència de presidents autonòmics de la setmana passada. De fet, ni tan sols ha respost a la pregunta que li han fet els periodistes locals. "El compromís i la destinació de recursos a les Balears ha estat inèdit i continuarà fins que se superi la pandèmia a les Balears i les Canàries", ha insistit Sánchez, qui ha comparegut davant els mitjans després de la reunió que fa cada estiu amb Felip VI a Marivent. El que sí que ha fet ha estat recordar el paper de protecció que han tingut els Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) a les Illes i treure pit per les bones xifres de l'atur del mes de juliol.
El president espanyol ha subratllat que els fons europeus es reparteixen segons els criteris que s'han establert amb la Comissió Europea i les comunitats autònomes, per potenciar la transició ecològica i digital. "Seran molt importants per a les Illes Balears, així com per a la resta d'Espanya", ha comentat. "El govern d'Espanya manté el criteri objectiu per al conjunt de territoris", ha continuat, sense especificar quin és. Quant a les crítiques de dirigents polítics com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, Sánchez ha apuntat que "cal deixar de banda la crispació i sumar entre tots per superar la pandèmia i aprofitar aquests fons".
Sánchez també ha evitat mencionar Joan Carles I, just ara que es compleix un any que va fugir a Abu Dhabi per la seva presumpta relació amb diversos escàndols de corrupció. L'única concessió que ha fet ha estat assenyalar que no havia tractat el tema amb el rei. "El govern d'Espanya està compromès amb totes les institucions constitucionals d'aquest país, amb totes i cadascuna", ha insistit davant les preguntes dels periodistes.
L'ampliació de l'aeroport barceloní del Prat, que el govern espanyol va acordar dilluns amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha estat un altre dels punts que s'han tractat a la roda de premsa. "És molt bona notícia per a Catalunya i per a Espanya que s'hagi acordat aquesta ampliació", ha dit, a més de destacar que Catalunya ha anat per darrere d'Espanya els darrers anys. "Amb aquest acord posam les bases perquè Catalunya es recuperi a un ritme més gran i contribuïm a la recuperació del conjunt del país", ha afegit, i ha recordat que aquesta comunitat suposa el 25% del PIB espanyol.
Sense solucions immediates per frenar la pujada del preu de la llum
I, després d'un juliol de rècords en el preu que paguen les famílies i les empreses per l'electricitat, Sánchez no ha anunciat cap mesura immediata per frenar aquesta escalada. "Entenc la preocupació de les famílies i els negocis i avui hem acordat prorrogar la xarxa de protecció social que vàrem crear per fer front a les conseqüències de la pandèmia", ha explicat en referència al Consell de Ministres d'aquest dimarts. El president ha tancat la qüestió dient que "el govern d'Espanya ha pres les decisions que ha pres" i, malgrat que ha dit que es prendrien mesures "a favor dels consumidors d'aquest país", també ha manifestat que el preu de l'energia "obeeix a mercats que transcendeixen la dinàmica estatal i europea".
De la resistència a la recuperació
El cap de l'executiu espanyol ha dedicat la primera part de la compareixença a assegurar una vegada i una altra que "hem passat de l'Espanya de la resistència" davant la pandèmia a "l'Espanya de la recuperació". Sánchez ha destacat que "Espanya lidera la vacunació amb un 57% de la ciutadania amb la pauta completa". "Cada vegada estam més a prop d'arribar al 70% abans que acabi l'agost, com ens vàrem comprometre", ha continuat, i ha recordat que l'executiu estatal comprarà 3,4 milions de dosis de Pfizer aquest mes, que permetran avançar aquesta fita, "encara que sigui uns dies".
A més, Sánchez ha destacat que, malgrat que la caiguda del PIB fa un any "era del 20%", a hores d'ara l'economia ha crescut quasi un 20% interanual i un 2,8% respecte del trimestre passat. "Podem dir que Espanya va directa cap a una recuperació important el 2021 i el 2022", ha afegit, i ha apuntat que el juliol va acabar amb "197.841 persones menys a l'atur". El president també ha reiterat que aquesta recuperació s'accelerarà per l'arribada de 19.500 milions d'euros de fons europeus el 2021, el 55% dels quals serà gestionat per les comunitats autònomes.