Sánchez defensa Marlaska: "L'ataquen per haver desmuntat la policia patriòtica"

De los Cobos té previst recórrer als tribunals la destitució, segons alguns mitjans

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, avui durant la sessió de control al Congrés
Ot Serra
03/06/2020
3 min

MadridCada dia que passa es va perfilant més el context del cessament de Diego Pérez de los Cobos. El xoc de Fernando Grande-Marlaska amb la Guàrdia Civil té una derivada judicial però també política i, en plena ofensiva de la dreta demanant en bloc la dimissió del titular d’Interior, ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer pinya amb l’actuació del seu ministre contraposant-la amb la gestió dels governs del PP: “No hi haurà una policia patriòtica”, va afirmar durant el debat de la pròrroga de l’estat d’alarma al Congrés. Una qüestió sobre la qual es va estendre després el mateix Marlaska, que va culminar el seu discurs assegurant que durant dos anys, els que fa que el PSOE va arribar a la Moncloa, “està patint les conseqüències d’allò en què el PP havia convertit el ministeri de l’Interior”. “I ho estem intentant desmantellar”, va dir.

Sense embuts, Sánchez i Marlaska vinculaven així ahir Pérez de los Cobos amb la “mal anomenada policia patriòtica ”, en paraules del president, que va citar les brigades paral·leles durant el primer mandat de Jorge Fernández Díaz a Interior que es dedicaven a “tapar casos de corrupció del PP” i a manipular informes policials “contra adversaris polítics” -entre els quals l’independentisme català-. La Moncloa, doncs, inclou ara De los Cobos en l’engranatge de la policia patriòtica, malgrat que el govern espanyol va mantenir el coronel de la Guàrdia Civil al capdavant de la comandància de Madrid durant dos anys i que l’1 d’abril del 2019, en un acte de precampanya, Marlaska va afirmar que “ja no existien les clavegueres d’Interior”, després que el líder de Podem, Pablo Iglesias, es queixés al veure’s involucrat en l’espiral judicial de José Manuel Villarejo. També Unides Podem tanca ara files amb el ministre de l’Interior, ovacionat ahir pels seus a l’acabar el debat.

Falta de neutralitat

El PP, Vox i Cs han repetit els últims dies que De los Cobos té un “currículum irreprotxable” pel seu servei a la Guàrdia Civil i a Interior des que el 2006 Alfredo Pérez Rubalcaba el va cridar. Ahir Marlaska va tornar a parlar d’una remodelació de l’equip i, en el cas de De los Cobos, va apel·lar a una pèrdua de confiança per a un càrrec que requereix una “alta cota de professionalitat i neutralitat”. Unes condicions que, segons es desprèn de les paraules del ministre, el coronel no hauria complert durant les últimes setmanes i la investigació sobre el 8-M.

Sigui com sigui, Marlaska encara no ha explicat públicament la cronologia exacta dels fets, tot i que dimarts i ahir va abonar una nova teoria que al principi no havia esmentat: que la direcció de la Guàrdia Civil es va interessar per la filtració parcial a un mitjà de l’informe de l’institut armat el mateix dia que s’entregava a la jutge, atès que això pot constituir un delicte de revelació de secrets, provoca indefensió i fomenta que es creïn judicis paral·lels en la societat. Una preocupació que el ministre no va mostrar quan es van filtrar els informes sobre els CDR acusats de terrorisme a l’Audiència Nacional, ni tampoc totes les altres vegades que transcendeix documentació sobre causes secretes o en fase d’instrucció.

És evident, doncs, que Marlaska ha anat canviant de versió progressivament des que fa deu dies va cessar el coronel. Primer va assegurar que l’única raó era la reestructuració de l’equip, però la publicació dimarts a El Confidencial de la nota de la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, al secretari d’estat de Seguretat, Rafael Pérez, va evidenciar la relació amb la causa judicial del 8-M.

Substitut a la comandància

Un altre element que posa en dubte la versió del ministre és que no va ser fins ahir que va nomenar el substitut de Pérez de los Cobos a la comandància, el tinent coronel David Blanes, així com el nou destí del seu predecessor: la comissió de serveis a la Intervenció Central d’Armes i Explosius de Madrid. Amb tot, segons alguns mitjans, De los Cobos vol recuperar el seu antic lloc i té previst recórrer al contenciós administratiu el seu cessament. La jutge Carmen Rodríguez-Medel ja havia advertit a Interior que els investigadors es devien a ella com a instructora, però no va poder evitar ni la filtració ni l’interès del ministeri per les diligències. També va avisar de les possibles responsabilitats penals. O per iniciativa seva o de De los Cobos, la justícia decidirà.

Campo no veu ingerència en el poder judicial

L'altre ministre que s'ha referit a la polèmica que envolta Grande-Marlaska ha sigut el de Justícia, Juan Carlos Campo, interpel·lat sobre la suposada ingerència en el poder judicial del ministeri de l'Interior. Campo ha replicat amb "perplexitat" a la pregunta del diputat de Vox Javier Ortega-Smith i ha assegurat que no s'ha produït "cap atac a la independència judicial". Després que el representant de l'extrema dreta hagi acusat l'executiu de convertir la policia judicial en policia de govern, Campo ha insistit que no sabia veure la "ingerència en el poder judicial" i ha denunciat que Vox s'instal·li en un "joc maniqueu en què tot el que fa el govern és delictiu".

stats