Govern espanyol
Política 31/07/2024

Pedro Sánchez diu que el REB satisfà la "singularitat" de les Balears

El president espanyol acusa el PP d'"obrir les portes a la privatització de la sanitat i l'educació"

2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts a l'Almudaina

PalmaMinuts abans de mantenir la seva primera reunió amb la cap de l'Executiu balear, Marga Prohens, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat el preacord a què el PSC i ERC han arribat per a la investidura de Salvador Illa a Catalunya, que implica un sistema de finançament "singular" per a aquest territori –un model que el Govern balear ha criticat insistentment. "És bo per a Catalunya i per a Espanya", ha remarcat, i ha insistit que es mantindrà la "solidaritat interterritorial" i la "igualtat entre espanyols". Amb tot, ha evitat respondre a la pregunta sobre si altres territoris de l'Estat podrien reivindicar la mateixa fórmula. En canvi, sí que ha reivindicat l'aprovació del Règim Fiscal de les Balears (REB): "Cada territori té la seva singularitat, el meu govern l'ha reconegut".

Sánchez ha fet aquestes declaracions després de l'audiència amb Felip VI a l'Almudaina, just abans de dirigir-se al Consolat –finalment va accedir a reunir-se amb Prohens, davant la insistència de la presidenta. Com va explicar l'ARA Balears, les Illes sortirien guanyant si se'ls aplicàs la mateixa fórmula. Amb tot, el president ha insistit que la diferència pel que fa a la qualitat de vida dels ciutadans no té a veure amb el sistema de finançament, sinó amb si governa la dreta o l'esquerra. "El meu govern ha transferit 300.000 milions més que Mariano Rajoy als territoris, i no estic comptant amb els fons europeus", ha remarcat. De fet, ha fet coincidir la seva visita a les Illes amb l'anunci que les Balears rebran 2.986 milions en bestretes de l'Estat per al 2025.

En paral·lel, ha llançat una crítica contra el paper de la dreta i l'extrema dreta. "Vox i el PP sembla que ja no tenen tan bon rotllo", ha expressat el socialista. "En tot cas, s'estan obrint les portes de les privatitzacions de la sanitat i l'educació", ha afegit. A més, s'ha referit a la denúncia que va anunciar Prohens per exigir-li que convoqui la Conferència de presidents. "Em sorprèn molt que el PP sol·liciti una Conferència de presidents", ha etzibat Sánchez: "Cap president n'ha convocat tantes com jo, més de vint". El cap de l'executiu espanyol ha reiterat que enguany s'ha retardat la cita per les successives eleccions (municipals, autonòmiques, generals, gallegues, catalanes, basques i europees). "No és un problema de falta de voluntat política, es necessiten conformar els governs autonòmics", ha dit, i ha insistit que la convocarà i hi tractarà "l'habitatge" com a tema fonamental. "Volem tenir la millor col·laboració amb el Govern de les Illes Balears", ha insistit.

Crítiques al bloqueig a la reforma de la Llei d'estrangeria

Un altre dels punts de tensió entre el PP i la Moncloa ha estat el bloqueig per part dels populars a la reforma de la Llei d'estrangeria. "Tenim més de 215.000 ucraïnesos refugiats des de l'inici de la guerra, molts d'ells menors, i els atenem", ha dit el president: "Quan venen d'altres parts, sembla que hi ha governs que no tenen el compromís, això és criticable". "Demanam al conjunt del territori que assumeixi la seva quota de responsabilitat i solidaritat", ha dit Sánchez, a més de lamentar que "el PP, en matèria d'immigració, ha assimilat el discurs de la ultradreta".

stats