Veneçuela

El Parlament de Veneçuela amenaça amb trencar relacions amb Espanya

El Congrés ha aprovat una iniciativa del PP que insta el govern espanyol a reconèixer Edmundo González Urrutia com a vencedor de les eleccions

El president espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença a la Xina
12/09/2024
3 min

MadridLa qüestió de Veneçuela ha estat aquest dimecres el que ha tornat a demostrar la fràgil situació de Pedro Sánchez al Congrés. El PP ha aconseguit tirar endavant una proposta que insta el govern espanyol a reconèixer Edmundo González Urrutia com a vencedor de les eleccions. Ho ha fet amb els vots de PNB, VOX, Unió del Poble Navarrès (UPN) i Coalició Canària (CC).

El president espanyol, de moment, ignora la peticio i ha reiterat que qualsevol iniciativa serà pactada amb la resta de països de la Unió Europea. Però el moviment del Congrés i l’asil polític concedit fa pocs dies a González ha encès el chavisme i aquest dimecres el Parlament veneçolà, controlat per Nicolás Maduro, ha anunciat que treballa en una resolució per instar el govern a trencar tota relació "diplomàtica, comercial, econòmica o consular" amb l'Estat espanyol. El president del Parlament veneçolà, Jorge Rodríguez, ha acusat el país de ser terra d'acollida "d'assassins, colpistes i feixistes" i ha criticat que els espanyols pretenguin "nomenar el president de Veneçuela" quan ni tan sols escullen el seu propi cap d'Estat, en referència al rei.

"No hem reconegut la victòria de Maduro"

La posició del govern espanyol és que als comicis de Veneçuela no hi va haver joc net i que, en aquests moments, cal trobar una sortida a la voluntat democràtica expressada pels veneçolans a les urnes. "Des de la celebració de les eleccions hem demanat la publicació de les actes, no hem reconegut la victòria de Nicolás Maduro i treballem per la unitat a la Unió Europea perquè la unitat ens permeti tenir marge de mediació fins a finals d'any", ha afirmat Sánchez en roda de premsa des de Kunshan (Xina). Aquesta consideració política l'ha diferenciat de la "dimensió humana". "Si una persona demana asil al govern espanyol i li diem que no, quina hauria sigut la reacció justificada de l'oposició i del conjunt de la societat? No deixa de ser un gest d'humanitat, un compromís civil amb persones que per desgràcia pateixen la persecució i la repressió", ha afirmat.

El govern espanyol atorgarà asil polític a González Urrutia, però el PP ha mantingut a l'Estat la seva ofensiva contra Sánchez pel seu paper respecte a aquest conflicte. Tot i que fa uns dies demanava que es donés protecció al líder opositor, ara els conservadors creuen que la Moncloa li fa un “favor” al govern chavista amb la sortida de González Urrutia del país i considera que se li ha de reconèixer la suposada victòria electoral. El president espanyol ha lamentat que el PP estigui instal·lat en "dir que no a tot el que faci el govern", i ha asseverat que "queda despullat en la seva incongruència".

Junts s'absenta de les votacions

La proposició no de llei del PP ha tirat endavant davant l'absència de Junts, que aquest migdia ha abandonat el Congrés per participar a la Diada a Catalunya i no ha participat de la votació. El resultat ha sigut 177 vots a favor i 164 en contra. La participació dels set diputats de Junts no eren determinants en aquesta votació i tampoc ho han estat en la d'una moció del PP sobre finançament autonòmic, que no ha tirat endavant perquè Vox s'ha abstingut.

Durant el debat aquest dimarts la diputada Marta Madrenas va criticar les "greus violacions sistemàtiques" del règim de Maduro, si bé va retreure a PP i PSOE que "quan es tracta de parlar de drets polítics dels catalans, la cosa canvia radicalment”. En la mateixa línia, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, també va fer paral·lelismes amb Catalunya i, després que el PP digués que la "sobirania del poble és sagrada", va manifestar que "als catalans ens hauria encantat saber-ho l'1 d'octubre". "Ens hauríem estalviat un grapat de pals", va dir. Esquerra ha votat en contra de la iniciativa del PP.

stats