Migracions
Política27/06/2022

Unides Podem fa equilibris amb Melilla per no desacreditar Sánchez

Rodríguez impedeix que Irene Montero es posicioni sobre els fets des de la sala de premsa de la Moncloa

MadridTot i que és una de les seves especialitats, Pedro Sánchez no sembla tenir intenció de canviar d'opinió pel que fa al salt massiu a la tanca de Melilla. Aquest dilluns ha tornat a exhibir complicitat amb l'actuació policial tant d'Espanya com del Marroc, malgrat que els morts es compten per desenes en una operació que divendres passat el president espanyol va arribar a qualificar de "ben resolta". Les seves paraules han generat rebuig per part de bona part de l'arc parlamentari, inclòs el seu soci de govern. Però a Unides Podem no se l'ha escoltat gaire els últims dies i quan ha començat a reclamar explicacions ho ha fet amb els equilibris propis de qui no vol molestar.

Els liles eviten discrepar públicament del posicionament del president del govern espanyol, que centra la crítica en les màfies que trafiquen amb éssers humans. "No entraré en valoracions", ha manifestat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. Amb tot, ha advertit que "els drets humans no són relativitzables" i ha apostat per "saber què ha passat". En aquesta línia, Unides Podem ha registrat una iniciativa al Congrés en la qual reclama que s'obri una investigació independent per aclarir els fets i "derivar les corresponents responsabilitats polítiques i penals". També, insten Espanya a treballar en la identificació de les víctimes i a contactar amb els seus familiars. En canvi, el grup lila s'ha desvinculat de la petició de compareixença de Sánchez i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que han impulsat formacions sobiranistes i d'esquerres del Congrés: ERC, Junts, CUP, EH Bildu, Més País, Compromís i BNG. Critiquen que la tragèdia de Melilla és "conseqüència de les polítiques migratòries de la UE i el nou acord entre Espanya i el Marroc". Tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també han reclamat aquest vespre en un acte de Pimec al Camp Nou, on han coincidit amb Sánchez, que s'investiguin els fets. El president espanyol, però, no ha donat resposta a la petició en la seva intervenció posterior.

Cargando
No hay anuncios

Hores abans, s'havia viscut una escena inèdita a la sala de premsa de la Moncloa: la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha contestat totes les preguntes sobre la tragèdia, encara que anessin dirigides a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que compareixia per presentar l'aprovació de la llei trans. "Respondré jo a totes les preguntes sobre Melilla", ha deixat clar la titular de Política Territorial. I així ha sigut fins en cinc ocasions. S'ha evidenciat que Montero tenia prohibit expressar el posicionament d'Unides Podem sobre Melilla i el veto públic ha deixat la ministra amb el rostre desencaixat. Ni tan sols ha pogut dir si el seu silenci imposat implicava o no compartir les explicacions de la portaveu. El seu equip assegura que cal preservar el "respecte a la comunicació oficial" del govern espanyol, que estava pactat que Montero no parlaria sobre Melilla i que en compareixences anteriors ja ha passat que no respon sobre qüestions alienes al seu ministeri des de la sala de premsa de la Moncloa.

L'entorn de la ministra ha explicat després de la roda de premsa que el seu posicionament no era el de Rodríguez, sinó el de l'espai d'Unides Podem. La portaveu de l'executiu de l'Estat ha reiterat que l'objectiu és "combatre les màfies" perquè no es tornin a repetir esdeveniments com el de divendres passat. Rodríguez ha iniciat la seva intervenció admetent que a qualsevol persona se li "encongeix l'ànima i el cor" veient les imatges, però ha manifestat que la tasca del govern espanyol és "vetllar per la integritat del país" i ha reconegut la tasca policial. En la mateixa línia, Sánchez expressa en una entrevista a La Vanguardiaque les víctimes de les màfies són els mateixos migrants, els ciutadans de Melilla i Ceuta i les forces i els cossos de seguretat d'Espanya i el Marroc.

Cargando
No hay anuncios

El sector lila ha expressat internament discrepàncies amb els ministres de l'Interior i d'Exteriors, però fonts de l'espai admeten a l'ARA que no és la millor setmana per situar Sánchez en la diana de manera pública. Tot i les crítiques que Unides Podem expressa respecte de l'OTAN –aquest diumenge el secretari d'estat de l'Agenda 2030 i secretari general del Partit Comunista, Enrique Santiago, ha participat en una manifestació contra l'Aliança Atlàntica–, el president del govern espanyol té una agenda internacional important amb la cimera de l'OTAN. Aquest dimarts al migdia Sánchez visitarà les instal·lacions d'Ifema amb el secretari general, Jens Stoltenberg; abans haurà rebut a la Moncloa els primers ministres d'Austràlia, Nova Zelanda i Islàndia, i a la tarda compareixerà a la Moncloa al costat del president dels EUA, Joe Biden. No ha calgut que el PSOE demanés a Unides Podem perfil baix.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, els comuns sí que s'han permès demanar una "rectificació" al cap de l'executiu estatal, tal com ha expressat aquest matí el seu diputat a la cambra baixa Joan Mena. En roda de premsa, ha qualificat de "racisme institucional" que Sánchez avali l'actuació de la gendarmeria marroquina contra els migrants, que es va saldar amb 23 morts oficials –37, segons han comptabilitzat ONGs sobre el terreny– i desenes de ferits.

Des de la dreta, el PP ha exigit la compareixença del president espanyol al Congrés, però el fons del discurs és semblant al del PSOE: en una declaració institucional, el dirigent conservador Esteban González Pons ha reclamat que Espanya col·labori amb el Marroc per actuar amb més prevenció contra possibles entrades massives d'immigrants i que en el nou full estratègic de l'OTAN s'inclogui la protecció "de la integritat territorial dels estats membres". Quan li han preguntat per aquesta qüestió, Rodríguez ha evitat confirmar si Espanya demanarà que de la cimera de Madrid en surti una menció explícita a Ceuta i Melilla.

Cargando
No hay anuncios

La UE, en contacte amb el Marroc

Brussel·les també s'ha sentit interpel·lada per l'episodi de Melilla i aquest dilluns la portaveu d'Exteriors de la Unió Europea, Nabila Massrali, ha explicat que està en contacte amb les autoritats marroquines per "entendre els detalls" de l'intent d'entrada massiva de divendres passat a la ciutat autònoma espanyola. Si bé ha apuntat que la "violència i la mort a la frontera de Melilla és una gran causa de preocupació", la Comissió Europea evita demanar una investigació independent. Sí que l'ha reclamat, en canvi, la Unió Africana, davant el tractament "violent i degradant" cap als migrants. Segons l'Associació Marroquina dels Drets Humans de Nador, el Marroc "ja ha preparat 21 fosses al cementiri" per enterrar les víctimes mortals. "Sense investigació, sense autòpsia, sense identificació. Les autoritats busquen amagar el desastre. Un autèntic escàndol", ha denunciat l'entitat.