Sánchez lliga el suport del PNB als comptes i manté oberta la negociació amb ERC

Els 'jeltzales' arriben a un acord per l'arribada del tren d'alta velocitat a Bilbao i Vitòria

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa posterior al consell de ministres
2 min

MadridL'aprovació definitiva dels pressupostos de l'Estat està una mica més a prop, després que el govern espanyol hagi arribat a un acord amb el PNB per l'arribada del tren d'alta velocitat a Vitòria i Bilbao. Aquest era el pacte polític que faltava als nacionalistes bascos per acabar de donar el sí global als comptes, fet que complica encara més que el Senat pugui tombar-los. Només una carambola d'Esquerra amb forces minoritàries podria fer-los perillar. Amb tot, l'executiu no vol que els republicans caiguin de la majoria i des de dimecres continuen les negociacions per a la llei de l'audiovisual, que els independentistes han vinculat als pressupostos. "Si s'aproven, la força negociadora disminueix", admetia aquest dijous el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián.

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha explicat en una roda de premsa des de Vitòria que el govern basc gestionarà les obres pel soterrament dels accessos i de les estacions del tren d'alta velocitat en aquesta ciutat i també a Bilbao. Segons Esteban, la formació jeltzale ha aconseguit els tres objectius que s'havia marcat a l'inici de la negociació pressupostària: la gestió de l'ingrés mínim vital, el soterrament de les estacions del tren d'alta velocitat de Vitoria i Bilbao i més inversions territorials per a Euskadi. Amb tot, el PNB manté "diàleg permanent" amb l'executiu perquè hi ha qüestions pendents firmades a l'acord d'investidura, com és la culminació de l'Estatut de Gernika.

Ortuzar era a Madrid aquest dijous i es va reunir amb dirigents del PSOE per perfilar l'entesa, que ha arribat poques hores abans que acabés el termini per presentar el veto als comptes a la cambra alta. Hi havia marge fins a les 12 h del migdia i ERC va comunicar aquest dijous al vespre que no faria el pas per així prioritzar la negociació sobre la llei de l'audiovisual. De tota manera, la setmana vinent s'hauran de votar els que sí que han presentat el PP i Junts. Si no hi ha cap sorpresa, decauran i continuarà la tramitació al Senat amb el debat de les esmenes parcials en comissió.

Acord "aviat" per a l'audiovisual

La Moncloa confia que més d'hora que tard arribi l'acord definitiu amb ERC. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, no ha volgut donar detalls durant la roda de premsa posterior al consell de ministres i s'ha limitat a dir que les negociacions "avancen a bon ritme". Ha assegurat que el text es veurà "enriquit" durant el tràmit parlamentari. Fonts de l'executiu s'han mostrat confiades que hi haurà acord "aviat", per bé que no han volgut aclarir si serà abans o després de la votació dels vetos als pressupostos al Senat, dijous vinent.

Enmig de les converses sobre l'audiovisual, aquest divendres El País ha publicat una entrevista amb el vicepresident de contingut de Netflix a Espanya i Portugal, Diego Ávalos, que mostra una posició contemporitzadora de la polèmica sobre les quotes. "Ens interessa el talent en qualsevol idioma. Si arriba en diferents llengües cooficials, genial. El que ens importa és quina visió té aquell creador per explicar les seves històries i nosaltres donem suport a la llavor que és la idea", afirma. Sobre el conflicte legal no es mulla i assegura que Netflix sempre "respectarà la legalitat i el que les normes estableixin", afegeix. Més enllà d'això, expressa que la seva "aposta per Espanya és ferma" i fonts de la Moncloa asseveren que és una "bona" entrevista.

stats