Assemblea General de l'ONU

Sánchez marca perfil a l'ONU advertint de les amenaces a la democràcia

Espanya incrementarà la seva contribució a l'ONU en almenys un 25% per al 2027

3 min
Pedro Sánchez s'adreça a la 79a Assemblea General de les Nacions Unides a la seu de l'ONU a Nova York

Nova YorkEl president espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la seva visita durant la inauguració de la 79a Assemblea de l'ONU per marcar perfil advertint sobre l'amenaça que suposen les campanyes de desinformació i l'avenç dels extremismes. "La democràcia lliura una batalla per la seva supervivència. I, siguem clars: no deixa de cedir terreny davant dels seus enemics. La democràcia no pot aspirar a guanyar aquesta batalla amb una mà lligada a l'esquena", ha advertit Sánchez davant l'Assemblea durant la seva intervenció aquest dimecres, que ha posat punt final a la seva agenda durant la Setmana d'Alt Nivell a Nova York.

"Drets que es creien consolidats són avui qüestionats o revertits. Una agenda reaccionària global avança a l'escalf de la desconfiança en les institucions, la polarització i la reivindicació d'un passat inventat, tan fals com les seves proclames", ha exposat el mandatari espanyol, que dimarts ja va presidir amb el Brasil un acte per discutir els perills de l'extremisme. En aquesta reunió, en la qual van participar presidents d'altres estats com el francès Emmanuel Macron o el canadenc Justin Trudeau, Sánchez ja va apuntar a la necessitat de “coordinar” una resposta contra l'extrema dreta.

La "coherència" ha estat l'altre concepte al qual ha fet referència el mandatari espanyol només començar el seu discurs. Sánchez ha criticat la doble vara de mesurar que s'utilitza a l'hora de parlar de Gaza i Ucraïna enmig d'un món on "per primera vegada en dues dècades, creix el nombre de conflictes" i "creix el nombre de països involucrats en guerres fora de les seves fronteres, a nivells sense precedents des del 1945".

Sánchez també ha volgut fer gala del seu compromís amb "l'actualització" de la multilateralitat i ha anunciat que Espanya incrementarà la seva contribució “al sistema de Nacions Unides en almenys un 25% de cara al període 2025-2027”. L'altre anunci ha estat la destinació de 14 milions d'euros a finançament humanitari i desminatge a Ucraïna.

Alto el foc a Gaza i al Líban

Un cop més, el president ha demanat un alto el foc immediat a Gaza, on ja han mort més de 40.000 palestins des que va esclatar el conflicte, i ha demanat desescalar la violència al Líban. Sánchez ha remarcat que l'ofensiva d'Israel, que ja s'està preparant per realitzar una invasió terrestre al país àrab, posa en evidència "la malaltia global que corca tant els fonaments del sistema multilateral, com els d'un ordre internacional basat en principis i normes". "Tot el que veiem diàriament a Gaza, i ara al Líban, ens fa reflexionar sobre la vigència mateixa del dret internacional humanitari, precisament quan celebrem el 75è aniversari dels Convenis de Ginebra", ha lamentat.

En aquest context, Sánchez ha valorat el paper que ha jugat Espanya per posar fi al conflicte a través de la solució dels dos estats i ha recordat que el passat 28 de maig va reconèixer Palestina com un estat amb el qual, abans que acabi l'any, celebrarà "la primera reunió intergovernamental per ampliar i aprofundir" les relacions bilaterals. Així mateix, el socialista també ha posat sobre la taula la necessitat de celebrar una conferència de pau com la que es va celebrar a Madrid el 1991. “És urgent la celebració d'una conferència de pau amb les parts i la comunitat internacional, que avui compta amb el suport de més 90 països. Una conferència de pau que ens retorni aquell esperit de diàleg que Madrid va albergar a principis dels anys 90, quan israelians i palestins es van asseure a la mateixa taula per negociar", ha exposat.

Hores abans de participar en l'Assemblea, el president espanyol també ha intervingut en el Consell de Seguretat. En un discurs breu, però concís, ha remarcat la necessitat d'ampliar l'òrgan amb membres no permanents i “l'abolició del veto”. “Les resolucions d'aquest òrgan no es respecten, l'ús del veto resulta un bloqueig constant, i un dels seus membres permanents viola de manera flagrant la Carta de les Nacions Unides, envaint injustificadament i il·legalment un altre país”, ha lamentat Sánchez en una clara referència a Rússia, però també a Israel. "Mentre aquest veto es mantingui, donarem suport a totes les iniciatives que contribueixin a limitar-ne l'ús", ha anunciat.

stats