El nou govern de Pedro Sánchez

Sánchez planteja una "comissió de treball" a Feijóo perquè PP i PSOE renovin el Poder Judicial i el finançament autonòmic

Admet que caldrà "negociar una mica més" amb Podem fora de Sumar però destaca que és una "força progressista"

Pedro Sánchez en l'acte dels 45 anys de la Constitució
3 min

BarcelonaPedro Sánchez plantejarà al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, una "comissió de treball" per abordar tres temes sobre els quals vol arribar a un acord amb el primer partit de l'oposició: la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el finançament autonòmic i la reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar el terme disminuït en referència a les persones amb discapacitat. Aquesta és la proposta que el president del govern espanyol traslladarà a Feijóo quan li truqui, tal com va anunciar que faria aquest dimecres a l'acte de commemoració dels 45 anys de la Constitució. "És important que els dos grans partits polítics treballem amb un horitzó d'acord", ha dit Sánchez aquest dijous en una entrevista a Antena 3.

El bloqueig del CGPJ, que fa cinc anys que té el mandat caducat, ha desencadenat aquesta setmana un foc creuat entre Sánchez i Feijóo. El líder dels populars reclama modificar el sistema d'elecció dels membres –tres cinquens del Congrés i del Senat– abans de fer la renovació o, en tot cas, fer-ho de manera simultània. Aquest dijous, Sánchez ha tornat a allunyar la possibilitat d'acollir-se a aquesta via, argumentant que el sistema de designació ha estat "funcionant" durant les últimes dècades i que el PSOE no el va qüestionar quan era a l'oposició. El president ha tirat de refranyer popular i ha recordat a Feijóo que "abans va l'obligació que la devoció". "I si un vol mostrar devoció per la Constitució, com diu el PP cada dia, l'ha de complir", ha conclòs.

El PP ja ha respost advertint que només negociarà "en l'àmbit de les institucions i del parlament" i "amb llum i taquígrafs". "Que no compti amb nosaltres per blanquejar les humiliacions" de la negociació amb l'independentisme, ha dit la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, en una intervenció davant del comitè de direcció del PP d'Aragó. "Ni taules ni mediadors i per descomptat en territori espanyol", ha remarcat, sobre el marc del diàleg amb els populars. En aquest sentit, Gamarra ha argumentat que el finançament autonòmic on s'ha de negociar és al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), de forma multilateral amb totes les comunitats.

Sobre el CGPJ, Gamarra ha reiterat les condicions que posa Feijóo: "Si Sánchez no té cap objecció amb la llei d'amnistia, no n'hauria de tenir amb una nova llei que articuli el sistema d'elecció de l'òrgan de govern dels jutges", ha dit. També ha assegurat que la reforma del terme disminuït de la Constitució es podria "desbloquejar de forma immediata" si el PSOE es compromet a no obrir la porta a altres modificacions, concretament sobre el model territorial, i a fer-la sense que se sotmeti a un referèndum. Ara bé, Gamarra ha explicat que Sánchez encara no s'ha posat en contacte amb el PP per plantejar la trobada amb Feijóo. El líder del PP està disposat a reunir-s'hi, però vol que l'amnistia i la "resta de cessions" a l'independentisme també estiguin a l'ordre del dia.

Podem fora de Sumar

La ruptura de Podem amb Sumar obre un altre front al govern espanyol, que veu com un altre interlocutor s'afegeix a la llista de partits amb què haurà de pactar la legislatura. Sánchez ha admès que això els obligarà a negociar "una mica més", però amb una força "progressista" com Podem. La calma, doncs, s'imposa després de les primeres hores de tensió en conèixer-se la ruptura. La primera a apagar els focs va ser la secretària general de Podem, Ione Belarra, que va trucar al ministre Fèlix Bolaños per tranquil·litzar-lo i garantir-li que els seus cinc diputats no posaran en perill la continuïtat del govern del PSOE i Sumar. Podem voldrà estirar el govern espanyol cap a l'esquerra, però, si la formació manté la seva paraula, no farà saltar-lo pels aires.

El futur de Calviño

En clau econòmica, un dels primers reptes als quals Sánchez haurà de fer front és la marxa de la fins ara vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nàdia Calviño, pròxima presidenta del Banc Europeu d'Inversions. El president no ha volgut avançar si el seu substitut sortirà de dins o de fora del consell de ministres, però, en tot cas, ha advertit que el relleu no serà imminent perquè Calviño trigarà "uns mesos" en assumir el càrrec. Sí que ha avançat, en canvi, que l'executiu treballa en "un redisseny" de l'impost als "beneficis caiguts del cel" de les energètiques davant la moderació dels preus i la necessitat, ha dit, de garantir que grans projectes industrials tinguin un accés econòmic a l'energia.

stats