Sánchez presenta el seu antídot contra l'Espanya desèrtica, envellida i enfonsada econòmicament del 2050
El pla inclou endarrerir l'edat de jubilació, apujar impostos als cotxes i combustibles i gravar als viatgers freqüents en avió
MadridEl 2050 Espanya té tots els números de ser un estat desèrtic, on el 88% de la població visqui en grans ciutats com Barcelona, Madrid i València, i l'economia no remunti per la baixa productivitat i la reducció de la població, a més d'un clar envelliment –un de cada tres espanyols tindrà més de 65 anys i per cada persona en aquesta franja només n'hi haurà 1,7 en edat laboral–. 20.000 persones moriran cada any per l'augment de les temperatures, a 27 milions els faltarà aigua i els joves tindran molt poques perspectives laborals. L'educació espanyola pot caure en picat i ser pitjor fins i tot que la d'Hongria, ja que ara mateix les persones amb titulació universitària ja tenen uns nivells de comprensió lectora i d'habilitats matemàtiques més baixos que els graduats en batxillerat als Països Baixos, i en 30 anys 3,4 milions d'estudiants podrien repetir curs i 2,2 milions podrien abandonar abans d'hora l'escola.
Davant d'aquest escenari gairebé apocalíptic, el govern espanyol ha elaborat el seu antídot per revertir la situació en el pla prospectiu Espanya 2050 (consulteu aquí el text complet, i aquí el resum), que ha capitanejat el guru de Pedro Sánchez, el seu cap de gabinet, Iván Redondo, i que ha presentat aquest dijous el president espanyol en un ampli acte a l'auditori del Museu Reina Sofia. Un exercici prospectiu que ja han iniciat països com França i Finlàndia i que busca dibuixar el futur per donar una perspectiva optimista després del pessimisme estès des de la crisi del 2008. Com si fos un coach, animat pel director del projecte, Diego Rubio –amic de Redondo–, Sánchez ha reclamat tenir una "visió ambiciosa", però també "realista", del futur que ens espera i no limitar-nos a mirar a curt termini. L'estudi consta de 676 pàgines i ha estat elaborat per un centenar d'investigadors de prestigi, que han treballat desinteressadament durant un any "amb independència i llibertat" per assenyalar els reptes i oportunitats d'aquí 30 anys a Espanya.
Cal tenir en compte que Espanya 2050 arriba després que Sánchez centrés bona part de l'últim any en presentar el seu projecte de país per a sis anys, més enllà de la fi de la legislatura el 2023, de la mà dels fons europeus. És el que ha anomenat el Pla de Resiliència, i que li ha servit durant mesos per dur a terme una gira arreu de l'Estat per presentar-lo i fer un petit anunci –en funció de l'actualitat– a cada lloc. Una mena de campanya que ara s'estendrà amb la presentació d'aquest nou pla prospectiu als 19 territoris de l'Estat, amb la participació de governs autonòmics i ajuntaments –que "tindran un paper decisiu– i a través de reunions bilaterals i taules rodones amb representants de les administracions, think tanks, patronals, sindicats, universitats, fundacions, ONGs, associacions i partits.
L'alternativa als Pactes de la Moncloa
Sánchez ha anunciat així l'inici d'un "gran diàleg nacional" sobre el futur d'Espanya "les pròximes setmanes". Un procés que vol que sigui de "baix a dalt", obert a tots els ciutadans i institucions i que "durarà mesos". Perquè per sobre de tot ha emfatitzat que l'estudi és un "document viu" que s'ha d'enriquir amb un "debat lliure i plural" on tinguin cabuda "totes les idees i postures" i on es dissenyi una "visió compartida" del que ha de ser la "nova Espanya". No cal ni mencionar que el document no aborda el debat territorial des d'una perspectiva del conflicte a Catalunya i menys el qüestionament de la monarquia.
I és que després de l'intent frustrat de reeditar els Pactes de la Moncloa l'abril passat, una manera d'intentar arribar a grans pactes amb un PP que només mira cap a l'avançament electoral, Redondo busca ara dibuixar l'Espanya d'aquí 30 anys tornant a apel·lar al consens de la Transició. Però ja no és un procés de dalt a baix, sinó que ara s'estén la mà a organitzacions i a la societat civil. Redondo ja gira l'esquena al PP amb l'objectiu de reflotar la legislatura.
La presentació de Sánchez arriba en un moment de debilitat, després dels mals resultats de les eleccions madrilenyes i la crisi a Ceuta. L'executiu de coalició no para de repetir que ara és quan comença de debò la legislativa, amb el mantra que només queden 89 dies per arribar a la immunitat de grup –amb un 70% de la població vacunada–, i pronostica així ja el final del coronavirus. Amb la presentació de plans de llarg recorregut, el guru de Sánchez vol donar la sensació de permanència en el poder. No en va va ser el mateix Redondo qui va anunciar la presentació del pla dilluns en un article a El País, on ja apuntava que era "el primer pas cap a un gran diàleg nacional" perquè Espanya no pot quedar-se enrere en "la carrera cap al futur".
- PENSIONSEl pla proposa endarrerir l'edat de jubilació més enllà dels 67 anys perquè considera que el 2050 la gent viurà molts més anys i amb qualitat de vida, tot i que també calcula duplicar es persones dependents a l'Estat fins a 1,6 milions. Assenyala que cal "superar antiquats estereotips sobre la vellesa, adaptar feines a les expectatives i capacitats dels treballadors i treballadores més sènior, i facilitar la compatibilitat de la pensió amb la feina". A efectes pràctics, que s'hagi de compaginar la feina amb la pensió. De fet, proposa als joves que ja vagin creant plans de pensió privats perquè la despesa en pensions es dispararà del 10,9% del PIB el 2019 a fins a un 16,9%.
- TREBALLEn part el pla s'alinea amb alguns del objectius que el ministeri de Treball ha remès a Brussel·les, però té novetats, com la reducció de la setmana laboral de 40 hores a 35 hores per redistribuir millor la feina entre la població. També fomentar el paper dels treballadors en la presa de les decisions de les seves empreses i en el repartiment dels guanys a la productivitat.
- CANVI CLIMÀTICPer fer front a l'Espanya desèrtica que pronostiquen els estudis climàtics, Sánchez proposa una reducció del 90% dels gasos d'efecte hivernacle més un 10% compensat per boscos. Defensa que cal "canviar radicalment la forma de fer energia, ens movem i produïm i consumim bé".
- FISCALITATÉs la clau de volta del pla: augmentar en recaptació amb nous impostos i la pujada d'actuals, com el que grava la gasolina i sobretot el dièsel fins equiparar-los a la mitjana europea. Igualment, per als cotxes, proposa un impost a "l'ús mesurat del cotxe" que tingui en compte el pes, la potència i les emissions i per què se'n fa ús perquè "sigui coherent". També proposa gravar al viatger freqüent els vols curts i prohibir els que es puguin cobrir en 2,5 hores de tren, és a dir, la distància entre Barcelona i Madrid en alta velocitat.
- MERCAT LABORALLa Moncloa proposa reduir deu punts l'economia submergida que actualment hi ha Espanya per millorar en productivitat: passant d'un 20% a un 10% del PIB per equiparar-se als països més avançats de la UE. Pel que fa l'atur, calcula reduir-lo del 18% al 7% amb, sobretot, una millora de la formació.
- EDUCACIÓEl pla calcula que Espanya tindrà el 2050 800.000 alumnes menys, el que obligarà a tancar línies i escoles, però també assenyala que pot servir per mantenir el pressupost en educació i així duplicar els recursos que a la pràctica rebin els alumnes tenint una millor formació. També inclou una mesura que pot veure's com a "utòpica": que a certa edat els joves se'ls doni una "herència pública universal" per poder invertir en un habitatge, començar un negoci o completar la formació.