Política14/10/2020

Sánchez afirma que ho està fent "raonablement bé" per desjudicialitzar el conflicte amb Catalunya

La CUP avisa el president espanyol que, davant l'"immobilisme", hi haurà nous "embats" com l'1-O

Mariona Ferrer I Fornells / Marc Toro
i Mariona Ferrer I Fornells / Marc Toro

Madrid / BarcelonaUn any després de la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els presos polítics a penes d'entre 9 i 13 anys de presó, Pedro Sánchez considera que ho està fent "raonablement bé" des del govern espanyol per desjudicialitzar el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Així ho ha afirmat en resposta a una pregunta de la CUP en el marc de la sessió de control al Congrés, on ha posat com a exemple l'activació de l'"agenda del retrobament" i l'impuls de la taula de diàleg amb la Generalitat, malgrat que només s'ha reunit un cop i ha quedat aparcada arran de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

"La taula de diàleg ha donat tres resultats: una fotografia, un president inhabilitat i unes eleccions forçades per la judicatura", li ha retret la portaveu cupaire Mireia Vehí, que també ha deixat clar al líder socialista que els indults que –ha assegurat– el govern espanyol busca "pactar" a canvi dels pressupostos serien "solucions individuals però no col·lectives". Unes suposades solucions a les quals Sánchez s'ha evitat referir, com tampoc ha fet esment de la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, que permetria rebaixar les penes dels presos polítics.

Vehí ha advertit, amb tot, que l'independentisme tornarà a guanyar les pròximes eleccions catalanes –previstes per al 14 de febrer– i que "l'immobilisme" de l'Estat portarà el moviment a convocar nous "embats" com va ser l'1-O o l'ocupació avui fa un any de l'aeroport en resposta a la sentència del Procés. La cupaire, que ha afegit que hi haurà una nova "onada" independentista quan la situació sanitària ho permeti, ha reptat Sánchez a "negociar" amb Catalunya amb "perspectiva democràtica" i "respecte" pels catalans.

Cargando
No hay anuncios

El president espanyol, que l'ha acusat d'estar fent un "míting" electoral, li ha respost que ja enfoca el conflicte amb Catalunya amb aquests objectius: "Sempre negocio amb perspectiva democràtica, no puc fer altra cosa", ha dit, i ha sentenciat: "Estem per resoldre el conflicte polític".

Calvo nega objeccions per retirar el monument franquista a Tortosa

Un dels punts de l'agenda del retrobament del govern espanyol amb Catalunya és el compromís amb la "memòria democràtica", tal com ha recordat Sánchez. I en aquest sentit, la portaveu adjunta d'ERC al Congrés, Carolina Telechea, ha instat la Moncloa a no "dilatar indegudament" la retirada del monument franquista de Tortosa. Al seu parer ni el PSOE ni el PP han tingut "cap interès" en "esborrar les restes del franquisme". "El Regne d'Espanya torna a suspendre en democràcia", ha lamentat.

Cargando
No hay anuncios

La vicepresidenta espanyola Carmen Calvo ha assegurat que el govern estatal no posa cap objecció a la retirada del monument, però ha subratllat que no depèn únicament de la Moncloa. La també ministra de Memòria Democràtica ha recordat que, quan va rebre la carta que li va enviar la consellera de Justícia, Esther Capella, sobre aquest tema, va comunicar a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) l'informe preceptiu, que és, ha remarcat, "positiu i col·laborador" respecte a la retirada del monument. Ara és la confederació qui ha de pronunciar-se.

Cargando
No hay anuncios

"Estem en vies de produir aquesta resposta", ha apuntat Calvo, que ha recordat a Telechea que la vigent llei de memòria faculta "totes les administracions", és a dir, també l'Ajuntament i la Generalitat, a procedir a la supressió de la simbologia franquista. Calvo ha rebutjat així que la "responsabilitat" d'aquest retard es pugui atribuir "en absolut" a l'Estat, si bé sí que ha reconegut que és d'aquest de qui depèn l'informe de la CHE. Amb tot, ha demanat als republicans que col·laborin per la ràpida aprovació de la futura llei de memòria democràtica, que busca "millorar" la norma vigent i que encara no ha estat remesa al Congrés, ja que encara està en fase d'avantprojecte.