INVESTIDURA ESPANYOLA
Política15/07/2019

Sánchez dona per trencades les negociacions amb Iglesias

L’acusa d’organitzar una consulta “trucada” per netejar la seva imatge i Podem demana tornar al diàleg

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridLa setmana va començar forta ahir pel que fa al culebró de la investidura espanyola. Pedro Sánchez va donar per trencades les negociacions amb Unides Podem en resposta a la consulta a la militància lila, que segons ell està “trucada”. Van ser les primeres paraules del candidat socialista, que portava el discurs ben preparat en una entrevista a la Cadena SER en què va acusar Pablo Iglesias d’alinear-se amb la ultradreta en el no al seu executiu. Segons el raonament de Sánchez, no és ell qui ha trencat les negociacions, sinó el líder lila amb la seva consulta, que és una “mascarada ben grossa” perquè posa les bases del partit en la dicotomia entre l’opció del seu líder i la del d’una formació rival. Un consulta “trucada”, segons Sánchez, que ja donava per fet el no dels liles a la seva investidura, que ha fet volar tots els ponts de diàleg.

El president espanyol en funcions va esforçar-se a presentar Iglesias com el factor de bloqueig i descarregar tota la responsabilitat en l’immobilisme del rival mentre es mostrava a si mateix com un negociador flexible. En aquest sentit, va dir que per per la seva banda hi ha hagut fins a cinc propostes que avançaven en la línia que vol Iglesias: primer va proposar un govern monocolor, després un de “cooperació” i més tard un que incorporés “independents de reconegut prestigi”, per passar a una proposta de “tornar al punt de partida”, i finalment es va obrir “per primer cop en la història de la democràcia” a incorporar “perfils tècnics de Podem” al consell de ministres.

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat, unes flexibilitzacions de l’oferta inicial que, segons Sánchez, Iglesias va optar per no incloure en la seva pregunta a la militància, que va presentar com una qüestió binària entre una coalició “sense vetos” o investir Sánchez “amb els termes que marqui el PSOE”. A més, segons Sánchez, Iglesias va qualificar la seva última oferta de ximpleria en una entrevista televisiva. “He entès el missatge”, va concloure el candidat socialista, que va donar per retirades de la taula totes les ofertes anteriors: “Ja només queda veure què farà el senyor Iglesias i si votarà amb la ultradreta contra un govern socialista”.

La situació recorda la que es va viure el 2016, quan Iglesias es va oposar a la investidura de Sánchez després que pactés amb Albert Rivera un executiu que no va obtenir el suport majoritari del Congrés. Aquella posició del líder lila va contaminar la relació dels dos dirigents d’esquerres, que es va anar reconstruint amb els anys sobretot arran de la defenestració de Sánchez com a secretari general socialista i amb la moció de censura, que Iglesias va contribuir a fer reeixida. Però les aigües tornen a baixar tèrboles entre ells dos, i això que a hores d’ara són els únics que continuen en una negociació per a la investidura en la qual Sánchez no pot comptar amb el suport ni de Ciutadans ni del PP, enrocats en el no. Ahir , però, va insistir a demanar-los l’abstenció.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez va considerar que, amb la consulta, Iglesias “intenta blindar-se per justificar el seu no ”. Va presentar-la, doncs, com un moviment en la batalla pel relat per presentar-se davant dels electors com a víctima i no culpable del bloqueig, en el marc de la lluita que estan protagonitzant els líders espanyols, mentre la possibilitat d’una repetició electoral cada cop pren més cos. I, tot i això, Podem es va resistir a donar per trencades les negociacions. Ho va dir el responsable de pactes de la formació, Pablo Echenique, que va demanar al PSOE que “torni al tarannà negociador” per dur a bon port el “govern de coalició” sense vetos que vol la direcció del partit lila -l’opinió de la militància se sabrà dijous a la nit o divendres al matí, quan es tanqui la consulta.

En les declaracions d’uns i altres va quedar més clar que mai quin és el principal obstacle per a l’acord: la presència d’Iglesias al consell de ministres. Fins ara, cap dels dos partits no s’havia referit de manera tan oberta a aquesta situació, però ahir Sánchez va admetre que “sempre” ha tingut “molts dubtes” sobre aquesta incorporació perquè, segons ell, tenen “enormes diferències” polítiques, sobretot en temes clau com la qüestió catalana. En aquest sentit, va tornar a posar en dubte que Podem donés suport a aplicar el 155 a Catalunya si hi havia un retorn a la via unilateral (una eventualitat que va alimentar perquè, segons ell, les últimes declaracions del president Quim Torra fan témer que pugui caldre). Fins ara havia fet servir aquest argument per vetar ministres de Podem en general, però ahir ho va personalitzar en Iglesias. Segons Sánchez, el líder lila està intentant “imposar” noms i això a un president del govern, diu, no l’hi poden fer perquè després serà ell qui respondrà per les declaracions públiques dels ministres del seu govern, siguin del partit que siguin. És en aquest sentit que va emmarcar l’última oferta de buscar perfils “tècnics” de Podem per integrar el govern.

Cargando
No hay anuncios

En suma, la investidura de Pedro Sánchez, que d’aquí tot just una setmana es votarà per primer cop, amb un segon intent dijous, ara per ara, sembla perduda. I l’escenari que s’obriria a continuació és incert. Tot i que Echenique va donar per fet que fins al setembre hi ha temps perquè Sánchez recapaciti, aixequi els vetos i els partits puguin arribar a un acord abans de la convocatòria automàtica d’eleccions, el president espanyol en funcions va refredar ahir aquesta possibilitat. El dirigent de Podem es va mostrar convençut, en una entrevista a La Sexta, que finalment hi haurà acord, tot i que el va situar més enllà del juliol. Però aquestes declaracions no casaven amb les de Sánchez: “No hi ha segones parts: la meva candidatura decau al mes de juliol”, va dir, abans de recordar que és Felip VI qui el proposa com a candidat, i que el monarca ja ha fet la seva feina i no tindria motius per tornar-la a fer abans de la dissolució de les Corts si no hi ha un candidat alternatiu.

Dreta immòbil

I si pel flanc esquerre hi havia un terrabastall, a la dreta tampoc hi havia símptomes de desglaç. Tant el PP com Ciutadans van mantenir el no rotund a facilitar de cap manera la investidura de Sánchez per evitar el bloqueig. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va reiterar que el seu partit “no li regalarà” la investidura a Sánchez “en cap cas”, encara que l’escenari possible sigui la repetició electoral. “Ni per activa ni per passiva”, va dir García Egea, que, a més, va recriminar al president espanyol que en les seves converses amb Pablo Casado no hagi fet “cap oferta” ni cap intent d’“acontentar” els diputats populars.

Cargando
No hay anuncios

I des de Ciutadans, el seu secretari general, José Manuel Villegas, va animar Sánchez a intentar negociar amb els seus “socis preferents” i deixar-se estar de “personalismes i repartiment de cadires”. Amb Rivera no podrà ser, perquè el líder taronja ni tan sols li agafa el telèfon a Sánchez, segons va denunciar el socialista.