El nou govern de Pedro Sánchez
Política03/02/2024

Satisfacció al PSOE per haver-se plantat davant de Junts

El PP descarta bloquejar l'aprovació de l'amnistia al Senat, però intentarà desgastar al màxim Sánchez

MadridDesprés d’unes primeres hores de desconcert i indignació pel vot contrari de Junts a la llei d’amnistia el dimarts, que en un primer moment van viure com una humiliació, els diputats socialistes han acabat la setmana amb l’autoestima una mica més alta. Per quin motiu? Doncs perquè per primera vegada des de les negociacions de la investidura els socialistes creuen que s’han plantat davant de Junts i li han ensenyat els seus límits. “Per primera vegada hi ha la sensació que Junts no se n’ha sortit amb la seva pressió i que la paella pel mànec la tenim nosaltres”, explica un diputat socialista.

Aquesta satisfacció en el grup socialista és un dels factors que fa que ara sigui més difícil per Félix Bolaños cedir en la negociació. “L’actitud de Junts és molt poc professional, es nota que no són polítics corrents, i es pensen que poden cobrar tres vegades per la mateixa cosa”, explica un dels negociadors. Fonts coneixedores dels dies previs al trencament de dimarts expliquen que els socialistes van advertir els independentistes amb un missatge molt senzill: “Això ho fem per a la vostra gent, no per a la nostra, així que més val que us poseu les piles”.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que en un primer moment el vot de Junts va provocar vertigen en els socialistes i eufòria a la bancada de la dreta, ara al PSOE s’ha estès la convicció que aquesta vegada li toca a Junts cedir, igual que ells van fer amb l’amnistia o amb el mediador. La resistència del PSOE a treure les referències al terrorisme o a la traïció tenen a veure amb la necessitat que té Félix Bolaños que el text passi íntegre el filtre del Tribunal Constitucional i també el de les prejudicials del TJUE.

Al PSOE preocupa molt el precedent de l’exministre de l’interior José Luis Corcuera, que el novembre de 1993 va haver de dimitir després que el Tribunal Constitucional anul·lés un article de la seva polèmica Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a llei de la puntada de peu a la porta. Si el TC anul·lés ni que fos un dels articles de la llei d’amnistia, tota la responsabilitat política recauria llavors en la figura de Félix Bolaños, que quedaria molt tocat després d’haver defensat per activa i per passiva que la llei és impecable des del punt de vista legal. En canvi, per a Junts que el TC es carregués una part de la llei, com va admetre aquesta setmana la presidenta de la formació Laura Borràs, no suposaria un greu problema, almenys des del punt de vista polític.

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat fa molt difícil que el PSOE acabi traient la menció al terrorisme i la traïció de la llei, però no fa impossible l’acord. Dimarts que ve s’obrirà un període de 15 dies per convocar una nova comissió de Justícia que elevi de nou un text al ple. Aquest període es pot prorrogar 15 dies més.

Filibusterisme del PP 

Ningú al PSOE considera que puguin tenir cap èxit les maniobres de filibusterisme parlamentari del PP per torpedinar la tramitació. I en realitat els populars no estan per la labor de bloquejar la llei, com demana Vox, i s’acontenten amb allargar al màxim el tràmit per desgastar Sánchez. Ara pretenen que tot el procés hagi de començar de zero i que no passi de nou a la comissió de Justícia. I després al Senat pretenen fer desfilar desenes de compareixents que es presentaran com a víctimes del Procés. Qui podrien ser aquestes víctimes? El ventall de possibilitats és molt ampli, però al PSOE s’esperen que hi desfilin policies ferits durant els disturbis, col·lectius espanyolistes, juristes afins a les seves tesis i personatges coneguts del judici del Procés com ara la famosa secretària judicial durant les protestes a la conselleria d’Economia el 2017. L’objectiu ha de ser alimentar el relat que l’amnistia suposa un atemptat greu a l’estat de dret que deixarà tot un reguitzell de persones afectades.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el PP ha guanyat ara un mes per planificar millor la seva estratègia. Tot i això, el problema que té és que Vox està fent una campanya molt forta entre les bases conservadores perquè el PP aturi la tramitació de la llei al Senat. “Nosaltres no farem coses rares. Nosaltres som el PP”, va declarar aquesta setmana el portaveu popular Borja Sémper. A Vox, però, estan preparant el terreny per poder convertir el PP en còmplice de l’amnistia. “Si realment creiem que som al davant d’una llei inconstitucional, cal ser valents i aturar-la”, va dir Santiago Abascal a la cadena Cope.

Democràcia en perill

Al PSOE consideren que fer això posaria en qüestió la democràcia. “El Senat és una cambra de segona lectura, amb moltes menys atribucions que el Congrés, per tant, seria impensable”, asseguren. Sigui com sigui, aquesta setmana a Ferraz es va trencar un autèntic tabú quan es va donar llum verda a un comunicat de denúncia de les “ingerències” de la justícia per la reactivació de la trama russa de Volhov. La guerra freda entre el govern espanyol i la magistratura és un fet, tot i que de cara enfora el ministre Bolaños ha de fer equilibris i carregar contra els atacs dels independentistes als jutges des de la tribuna del Congrés.

Cargando
No hay anuncios

La gran esperança socialista és que l’acusació de terrorisme en la causa del Tsunami es desinfli les pròximes setmanes, quan s’hagin de pronunciar diferents instàncies que han de resoldre recursos. Un dels que s’haurà de pronunciar, però, és el president de la sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, que ja es va sentir desautoritzat amb els indults i que per raons òbvies està en contra de l’amnistia. La batalla, doncs, no serà fàcil ni curta. Això si no descarrila abans d’hora pel xoc entre el PSOE i Junts.