Cable elèctric
Política 29/07/2024

El segon cable elèctric entre les Balears i la Península cobrirà el 65% de la demanda energètica de les Illes

La presidenta ha assegurat que, escoltant les peticions dels veïns, s'ha valorat un traçat de l'enllaç que minimitzi el seu pas per zones habitades

ARA Balears
3 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens

PalmaEl segon cable elèctric entre les Balears i la Península permetrà cobrir un 65 per cent de la demanda energètica de les Illes amb un mix elèctric procedent, majoritàriament, d'energies renovables. "L'objectiu de l'enllaç no és afavorir el creixement de la demanda, sinó respondre a l'actual ja existent amb un subministrament procedent d'energies netes i renovables", ha matisat la presidenta del Govern, Marga Prohens, qui aquest dilluns ha anunciat l'acord aconseguit per posar en marxa aquest segon enllaç.

En concret, així ho ha indicat en declaracions als mitjans després de la reunió feta a l'Ajuntament d'Alcúdia per analitzar el traçat d'entrada, per la badia de Pollença, del segon enllaç per a la interconnexió del sistema elèctric entre el territori peninsular i Mallorca. La presidenta ha assegurat que, escoltant les peticions dels veïns, s'ha valorat un traçat de l'enllaç que minimitzi el seu pas per zones habitades i disposi de totes les mesures de seguretat.

Així, s'ha possibilitat el traçat de dos itineraris alternatius, la viabilitat dels quals pot ser avalada tècnicament, i la constitució d'un grup de treball per promoure aquestes alternatives i que siguin tingudes en compte en la tramitació del projecte que ara comença. A la reunió han participat també la batlessa d'Alcúdia, Josefina Linares; la secretària d'Estat d'Energia del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Sara Aagesen; el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, i la presidenta de Red Eléctrica, Beatriz Corredor.

A tots, Prohens els ha traslladat el seu agraïment, destacant que "amb la signatura es demostra que en els reptes compartits es pot i s'ha de treballar conjuntament entre les diferents administracions, encara que siguin de signes polítics diferents". Per part seva, la secretària d'Estat ha ressaltat que aquest acord "és un reflex de molta feina i de clar suport a la transició ecològica", i també la importància d'"acordar i treballar a cercar el suport per al desenvolupament present i futur i aconseguir un entorn més sa".

"Per això, aquest acord reflecteix aquest clar compromís de les institucions i de la societat civil per apostar per la descarbonització i el desplegament d'energies renovables", ha matisat, destacant que el segon enllaç "facilitarà que arribi la transició a tots, millor, més ràpid i de manera consensuada gràcies a aquest acord".

El segon enllaç

El segon enllaç amb la Península és un projecte estratègic per al sistema elèctric de les Illes en conjunt que suposarà reforçar la qualitat del subministrament, garantir el futur renovable i avançar en la transició energètica, claus per a la desfossilització del sistema de generació elèctrica de la comunitat autònoma. Així, s'evitarà l'emissió de 905 kt de CO₂ a l'any. L'objectiu del Govern és cobrir millor la demanda a partir d'energia neta.

Els pròxims passos són l'inici del procés d'informació pública, avaluació i tramitació ambiental i administrativa del projecte, en els quals es garantirà la transparència i participació de les administracions públiques i de la ciutadania. Posteriorment, es constituirà una taula de treball per consensuar el traçat del cable. El futur projecte del segon enllaç elèctric entre la Península i les Balears consta d'un enllaç submarí-subterrani de 2200 MW en corrent continu. Amb una longitud aproximada de 400 quilòmetres, 390 dels quals són submarins i la resta, soterrats, unirà l'estació de Fadrell, a Castelló, amb la nova estació de Sant Martí, a Mallorca, en un entorn ja industrialitzat, la qual cosa assegura la integració de la nova infraestructura sense provocar noves afeccions.

stats