El Senat aprova una ponència per instar l'Estat a avançar en el règim fiscal balear

El document, elaborat després de dos anys de reunions, s'ha tirat endavant amb l'únic vot en contra de Vox i l'abstenció del PP

El Senat aprova una ponència que reclama avançar en el règim fiscal balear
15/06/2022
2 min

PalmaEl Senat ha aprovat aquest dimecres les conclusions d'una ponència d'estudi sobre la insularitat i la situació perifèrica de Ceuta i Melilla. Després de dos anys de sessions i més de 60 ponents que han intervingut en la Cambra Alta, el document final reconeix la necessitat de millorar el finançament dels territoris insulars com les Balears, avançar en el seu règim fiscal –que continua al calaix del Congrés dels Diputats esperant la tramitació–, o modificar la Llei de bases de règim local perquè els consells insulars tinguin un caràcter autonòmic en comptes de local.

La ponència aprovada, que ha rebut l'únic vot en contra de Vox i l'abstenció del PP, no té caràcter vinculant, sinó que, després de passar pel ple del Senat per quedar aprovada definitivament, "quedarà com un estudi complet perquè s'utilitzi com a guia manual en les polítiques d'Estat", explica el senador socialista, Cosme Bonet. El senador illenc ha destacat que és el primer cop que el PSOE "s'implica en un document on apareix el règim fiscal". "La negociació està aturada, i ha d'avançar, en un moment o l'altre es desbloquejarà", sosté.

Bonet posa en relleu també el consens que ha tingut aquest document. "És un èxit polític important, és una declaració d'intencions perquè és el principi de voler anar resolent la insularitat", explica. "No es resoldrà tot en una o dues legislatures, però és una guia". Entre altres qüestions, en les conclusions també es recull la necessitat d'incloure la perspectiva insular en els projectes de llei del govern estatal, un pla de reindustrialització o que l'illa de Formentera disposi d'un senador propi, que és una reivindicació històrica de l'illa.

El senador de MÉS per Mallorca per designació autonòmica, Vicenç Vidal, va reclamar al principi de la legislatura una comissió d'insularitat, però els grans partits, PP i PSOE, "s'hi mostraven reticents". Finalment, es va proposar fer una ponència, "una via intermèdia", de la qual ha sorgit "un document de consens, i, tot i que no té implicacions directes, vetllarem perquè així sigui". "Durant aquests dos anys s'ha parlat més de les Balears al Senat que en els anteriors quaranta", ha assenyalat Vidal. "Per primera vegada les institucions estatals emeten un document que hauria de servir perquè l'Estat actuï", ha afegit. Així, el senador ecosobiranista ha considerat "una victòria" que es reculli "la necessitat del reconeixement europeu de la insularitat de les Balears al nivell de les illes de l'Egeu dins l'estat grec".

L'abstenció del PP

Per la seva banda, el PP s'ha abstingut en les conclusions de la ponència. "Lamentam la falta de contundència i subterfugis del PSOE per no demanar de manera clara el règim fiscal", ha criticat el senador illenc popular, José Vicente Marí Bosó. "El PSOE parla d'impulsar i avançar en una proposta, quan ja n'hi ha una d'acordada entre el govern i l'Executiu balear, que va ser aprovada al Senat gràcies al PP", sosté Marí Bosó.

stats