L'Estat decideix, 'in extremis', respectar el cànon de residus balear
Mir assenyala que s'haurà d'estudiar "de quina manera es podrà fer l'encaix jurídic" de la llei de residus estatal i l'autonòmica
PalmaSi bé el govern espanyol tenia previst, en un primer moment, implantar un cànon de residus propi que eliminava els autonòmics, la negociació in extremis de la llei de residus en el Senat entre Esquerra Republicana i el PSOE ha salvat el cànon illenc.
La redacció inicial de la llei de residus estatal eliminava aquests cànons territorialitzats per establir-ne un d'únic. No obstant això, la Cambra Alta ha determinat que les comunitats autònomes que ja en tenien un de propi en puguin mantenir la gestió, liquidació, recaptació i inspecció.
"L'evolució d'aquest article garanteix que les Balears puguin continuar aplicant un cànon que no té afany recaptatori, que s'invertirà íntegrament en polítiques verdes i serà insularitzat", ha explicat el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, que ha volgut estar present en la votació al Senat, després de tenir una llei pionera quant a la gestió de residus.
La lletra petita
En declaracions a l'ARA Balears, el conseller ha fet una valoració "molt positiva" d'aquest resultat, però ha subratllat que s'haurà d'estudiar "de quina manera es podrà fer l'encaix jurídic de les dues lleis". Així mateix, ha manifestat que "farà falta llegir la lletra petita" del reglament que estipularà com ha de ser el cànon estatal.
"El que no podem acceptar de cap manera és que l'Estat ens passi per damunt", ha assenyalat, fent referència a la pèrdua d'autonomia i insularitat que proposava la primera redacció de la normativa espanyola. "No podíem consentir que l'Estat recentralitzàs un dels pilars de la fiscalitat verda de les nostres illes, llevant sobirania a aquest Govern i eliminant l'esperit d'aquesta mesura, que no és cap altre que tot el que es recapti es reverteixi en polítiques ambientals", ha afegit.
Per part seva, el senador per designació autonòmica que havia defensat diverses esmenes en aquest sentit, Vicenç Vidal, ha manifestat "una certa sensació de frustració" davant l'aprovació de la llei estatal de residus, ja que considera que "no està a l'altura de la pionera llei balear que es va aprovar la legislatura passada".
Transport de residus de Formentera
Per altra banda, el Senat també ha introduït a la normativa una de les esmenes defensades per Vidal referent al finançament del transport de residus de Formentera. D'aquesta manera, quedarà garantit que, quan entri en vigor la llei de residus estatal, l'executiu espanyol assumirà el cost d'aquest transport. Pel conseller, es tracta d'una "reivindicació històrica" que posa fi a una "anomalia", perquè fins ara era el Govern qui assumia aquesta despesa.
Una altra de les al·legacions presentada inicialment des de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental i que ha recollit Vidal en les seves esmenes -i que finalment s'ha aprovat- és la implementació de Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn d'Envasos. En aquest sentit, el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha destacat "la importància de crear una xarxa de Sistemes de Retorn per potenciar el reciclatge i reutilització entre la ciutadania".
Totes aquestes modificacions del projecte de llei de residus que s'han aprovat avui al Senat s'hauran de ratificar en el Congrés perquè pugui entrar en vigor.