El Sepes, sobre l'actuació a Son Busquets: "Està inclosa des del novembre del 2022 en un conveni amb el Ministeri"
L'Entitat Pública ho ha assegurat en relació amb les declaracions fetes aquest dimarts pel regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo, qui ha negat que hi hagués algun document signat que hi vinculàs l'Ajuntament
PalmaL'Entitat Pública Empresarial del Sòl (Sepes) ha aclarit aquest dimarts, després de les declaracions del regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, Óscar Fidalgo, qui ha afirmat que "no hi ha cap document signat que vinculi el Sepes amb Cort" en relació amb Son Busquets, que l'actuació en aquest espai "està inclosa des del 10 de novembre de 2022 en un conveni entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) i el Sepes".
Segons ha recollit Europa Press, quant al conveni, ha exposat que en el mateix es va determinar el marc de col·laboració per al desenvolupament d'habitatges destinats a polítiques socials, així com l'increment del parc públic d'habitatges en lloguer a preus assequibles, principalment en zones tensionades.
El Sepes també ha apuntat que, d'acord amb el conveni, prepararà els sòls perquè siguin urbanitzables i facilitarà l'edificació residencial a través de, per exemple, fórmules publicoprivades que impliquin la cessió del sòl, perquè la Comunitat o l'Ajuntament en gestionin els habitatges resultants. Així, ha detallat que seran les administracions amb competències d'habitatge les que decideixin a quins col·lectius es destinen.
Així mateix, l'entitat ha recordat que el passat 19 d'abril el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través de l'Entitat Pública, va formalitzar la compra a l'Institut d'Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa (Invied) dels terrenys de Son Busquets. L'import va ser de 52,3 milions d'euros i ja ha estat desemborsat íntegrament.
D'aquesta manera, es preveu que aquesta zona es converteixi en un nou barri "referent" de la sostenibilitat i la qualitat turística i arquitectònica", amb l'objectiu de ser un projecte "demostratiu de l'aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible d'ONU-Hàbitat i de l'Agenda Urbana Espanyola". Concretament, l'operació facilitarà la recuperació d'un sòl públic en desús a Palma, per donar cabuda a 830 habitatges protegits (segons es recull al planejament vigent), més de 700 dels quals estarien destinats al Pla d'Habitatges per al Lloguer Assequible (PVAA). La resta corresponen als de cessió obligatòria a l'Ajuntament.
En aquest sentit, l'Entitat ha assegurat que fa mesos que treballa amb Cort, amb qui ha mantingut diverses reunions, tant a Mallorca com a Madrid. En la darrera trobada a Madrid, el director general del Sepes, Fidel Vázquez, va explicar a Neus Truyol, qui en aquell moment era la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de Cort, i a Joan Riera, que era gerent d'Urbanisme, l'esquema d'ordenació i el cronograma detallat de Son Busquets i va informar dels contractes que estan en tramitació. El passat 26 de juny va tenir lloc la darrera visita del personal tècnic de Sepes a la zona.
Actualment, des de l'entitat han assenyalat que ja es tenen plantejades noves reunions tècniques, que s'acaba d'aprovar la contractació de l'estudi geotècnic, que estan a l'espera de rebre en els propers dies l'estudi topogràfic i que s'ha elaborat un nou avanç de pla especial, en el qual s'ha anat treballant aquests mesos en col·laboració amb el Consistori. Així, el següent pas consistiria en la Redacció del PERI i la tramitació de tots els documents necessaris fins a la seva aprovació definitiva.
Finalment, ha destacat que els principals reptes que s'afrontaran en el desenvolupament del projecte són la generació de la reserva més gran d'habitatge social de la ciutat davant la situació d'emergència d'habitatge, el foment de la ciutat policèntrica, la recuperació del patrimoni arquitectònic, la creació d'un centre autosuficient energèticament, l'adaptació al canvi climàtic i l'aplicació de criteris d'economia circular.