Els síndics electorals de l'1-O, a judici
La Fiscalia els acusa dels delictes de desobediència i usurpació de funcions
BarcelonaJordi Matas, Marc Marsal, Tània Verge, Marta Alsina i Josep Pagès s'asseuran aquest dimecres al banc dels acusats per ser jutjats pels presumptes delictes de desobediència i usurpació de funcions després d'haver format part de la Sindicatura Electoral de l'1-O i pels quals la fiscalia els demana fins a dos anys i nou mesos de presó. Ho faran més de tres anys després de la querella que va presentar el ministeri públic en què també els acusava d'un suposat delicte de malversació de fons públics i que la jutge va descartar quan va acabar la instrucció del cas. El judici als cinc síndics electorals s'ha ajornat dues vegades: l'abril de l'any passat es va suspendre per culpa de la pandèmia i es va fixar la vista oral per al mes de novembre passat, però també es va acabar ajornant fins al març per un positiu en el jutjat número 11, on es fa la vista.
Segons la querella que va presentar la fiscalia el 14 de setembre del 2017, l'actuació de la Sindicatura contravenia la suspensió de la llei del referèndum (que estava recorreguda al Tribunal Constitucional pel govern espanyol) i també el requeriment que els advertia que no podien nomenar els membres de les sindicatures provincials. El ministeri públic considerava que estaven exercint les funcions "sense cap legitimitat" i per això els acusava d'estar cometent un delicte de desobediència. De fet, alertaven que la Sindicatura havia també fet el sorteig de les meses electorals i havia acreditat les organitzacions interessades en la campanya del referèndum. La fiscalia també els retreia que continuessin actuant com a autoritats públiques i publicant als diaris oficials de la Generalitat i del Parlament i els recordava que les funcions que tenia previst desenvolupar la Sindicatura durant l'1-O estaven reservades a les Juntes Electorals. I d'aquí en justificaven el delicte d'usurpació de funcions.
La Sindicatura va dissoldre's una setmana després que el Govern de Carles Puigdemont els ho demanés explícitament. Era el 21 de setembre i el Tribunal Constitucional havia amenaçat amb multes de fins a 12.000 euros diaris per als cinc síndics electorals i de 6.000 euros per als membres de les sindicatures territorials. L'endemà, l'executiu català demanava als membres de la Sindicatura que abandonessin les seves tasques. Els cinc politòlegs i juristes que aquest dimecres seran jutjats defensen la seva innocència i denuncien "l'actitud repressora de la Fiscalia", com diu aquest dimecres el politòleg Jordi Matas en una entrevista a l'ARA.
Concentració de suport
Abans del judici, l'independentisme s'ha concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per donar suport als cinc síndics. Entre el centenar de persones que s'han manifestat, hi eren l'expresident de la Generalitat Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; la candidata electa de JxCat, Laura Borràs; així com també l'exconseller Raül Romeva i el dirigent de JxCat i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez. També hi eren la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, informa Cesc Maideu.