El PSOE carrega contra l'intent d'acord del PP amb Junts: "Enganyen i amaguen"
El líder popular a Barcelona Daniel Sirera reconeix que va reunir-se amb Rius i Batet abans de la constitució del Congrés per “explorar” un acord
BarcelonaEl PP i Junts van reunir-se durant la primera quinzena d'agost a la capital catalana per sondejar un pacte per la mesa del Congrés, segons ha assegurat el líder dels populars a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera. La reunió s'hauria dut a terme abans que s'encetessin les negociacions entre els de Puigdemont i el PSOE, tal com ha avançat La Vanguardia aquest matí, entre Sirera i els diputats de Junts Albert Batet i Josep Rius. Aquesta trobada per intentar assolir un acord ha desencadenat una tempesta política a Madrid i els socialistes ho han aprofitat per carregar contra la doble vara de mesurar que atribueixen als populars.
El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, s'ha expressat amb contundència: "Ens acusen d'actuar fora de la Constitució, però el PSOE ho fa tot dins de la Constitució, i són altres els que enganyen i amaguen". A més, ha aprofitat l'avinentesa per justificar l'oblit penal del Procés: "El temps donarà la raó als que defensem l'amnistia i deixarà en evidència els que diuen el contrari". En el mateix sentit s'ha manifestat la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha afirmat que "ningú dubta que el PP, si hagués pogut, hauria cedit i governat amb el suport de Junts", però que "els seus pactes amb Vox li van tancar aquesta porta". Per tant, ha afegit que "va mentir Feijóo quan va dir que no és president perquè no va voler".
La reunió entre el PP i Junts hauria tingut lloc en un reservat de l'hotel Alma de Barcelona i hi van ser el president del grup de Junts al Parlament de Catalunya, Albert Batet, i el portaveu del partit i regidor a Barcelona, Josep Rius, persona de màxima confiança de Puigdemont, segons explica La Vanguardia. Des de Junts remarquen que no va ser cap contacte oficial i que ja han dit sempre que no formen part de cap bloc prefixat al Congrés. Així, subratllen la desconfiança "tant del PP com del PSOE" en les negociacions.
Per part del PP, els interlocutors van ser el mateix Daniel Sirera i l'expert en comunicació política Xavier Domínguez, qui va pilotar part de la campanya d'Alberto Núñez Feijóo. "Vaig escoltar el que ells demanaven i volien, i vaig sortir de la trobada conscient que era impossible iniciar-hi cap negociació", ha assegurat en una entrevista a RAC1 Sirera, que ha dit que Junts va posar com a condicions el referèndum i l'amnistia. A més, ha explicat que "suposa" que la proposta de la reunió va venir per part de Junts. També ha assegurat que Feijóo no estava al corrent de la trobada i ha recordat que ni Rius ni Batet són "pròfugs".
El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, hi ha tret importància i ha negat que es pugui considerar una negociació amb Junts. "Elevar aquest cafè a la categoria de negociació em sembla una broma", ha dit en roda de premsa a la seu estatal del PP a Madrid. D'altra banda, la portaveu d'ERC, Raquel Sans, també ha lamentat aquesta trobada perquè creu "no té sentit" conversar amb el PP i ha recalcat que Junts "haurà de decidir de quin costat està".
Els equilibris del PP amb Junts
Durant aquells dies d'estiu, diferents dirigents populars van ser molt ambigus a l'hora de parlar de Junts en públic. Si bé alguns continuaven amb un discurs molt dur a l'hora de referir-se als dirigents de la formació de Carles Puigdemont, altres com Elías Bendodo apuntaven que s'havia de "parlar amb tothom". De fet, el mateix González Pons, home de màxima confiança de Feijóo, a finals d'agost, també va atorgar públicament la condició d'interlocutor vàlid a Junts, quan va assegurar que "la tradició i la legalitat" d'ERC i Junts no estava "en dubte" més enllà del que van fer "deu persones" amb el Procés. Aquell dia, el mateix Feijóo es mostrava obert a explorar una investidura amb Junts.
Tot i això, l'acord per a la constitució de la Mesa del Congrés va ser amb el PSOE el 17 d'agost i van escollir Francina Armengol presidenta de la cambra espanyola.