Governabilitat a l'Estat

Podem situa els pressupostos de Sánchez a prop de l'abisme

La militància aprova posar com a condició trencar relacions amb Israel i abaixar un 40% el preu del lloguer

Madrid / BarcelonaEl repte de Pedro Sánchez per aprovar els pressupostos generals de l'Estat es posa encara més difícil. Ja no és només que Junts sigui un aliat inestable, sinó que també està en dubte Podem. El vot dels seus quatre diputats s'ha encarit després d'una consulta a la militància en què el 89,8% (34.417 persones) han acceptat posar condicions que, d'entrada, el govern espanyol no preveu: una és trencar les relacions comercials i diplomàtiques amb Israel, amb un embargament d'armes inclòs; i la segona és abaixar per llei el preu del lloguer en un 40% i prohibir la compra d'un habitatge si no és per a residir-hi.

La setmana passada fonts del govern espanyol ja advertien que aquesta petició de reduir dràsticament els lloguers no és viable, coincidint amb la compareixença al Congrés de la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, que va anunciar altres mesures com el blindatge perpetu del parc d'habitatge públic. El que transmetien des del ministeri d'Hisenda, l'encarregat d'elaborar els comptes, era el dubte sobre si, arribats a la situació en què els quatre vots de Podem resultaven imprescindibles per aprovar els pressupostos, la formació lila de veritat els faria caure. Aquesta és la situació aritmètica a la cambra baixa: Junts ha d'entrar a l'equació i és el principal repte de la Moncloa, però Podem també, i en plena crisi a Sumar per l'esclat del cas Errejón, els d'Irene Montero i Ione Belarra intenten marcar perfil propi.

Cargando
No hay anuncios

"Si el PSOE vol els vots de Podem, haurà d'acceptar aquestes dues condicions", ha asseverat el coportaveu del partit, Pablo Fernández, en roda de premsa. Pel que fa a l'exigència relacionada amb Israel, la llei espanyola de comerç d'armes no preveu la possibilitat de decretar un embargament –caldria veure si es pot fer amb un decret–, però de tota manera el PSOE ja va comunicar la setmana passada que s'han fet passos, com aturar la compra i la venda de material amb aquest país.

Cargando
No hay anuncios

Les condicions de Junts

L'endemà del congrés de Junts, els seus dirigents també s'han referit al principal repte que té el govern de Pedro Sánchez, aconseguir el seu suport per aprovar els pressupostos. El vicepresident del partit, Toni Castellà, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que l'executiu espanyol ha de fer un "gest contundent" cap a Catalunya, que implicaria condonar una part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) o una empenta en l'execució dels comptes d'exercicis anteriors que hauria d'arribar al 100%. "En matèria de pressupostos, és tan fàcil o complex com respectar el sostre de despesa, que és repartir-lo a terços entre l'àmbit municipal, Estat i comunitats autònomes. I si hi ha un gest contundent abans d'aquest debat respecte de la manca d'execució de pressupostos, hi pot haver un acord per tramitar pressupostos (...) Com a mínim del mínim, si no executen el 100 %, com a mínim condonem el FLA", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

També s'hi ha referit el secretari general de Junts, Jordi Turull, a RAC1, assegurant que si el PSOE vol el seu suport s'han de complir abans els compromisos d'investidura anteriors. En aquest sentit, pren rellevància la llei per traspassar les competències d'immigració a la Generalitat, que ha sigut un dels temes clau del congrés de Junts aquest cap de setmana. Turull s'ha mostrat optimista amb els treballs sobre aquesta norma, tot i que ha admès resistències sobretot del ministeri de l'Interior. Junts busca que el govern català tingui un paper a l'hora de decidir els fluxos migratoris o renovar el permís de treball i residència. Per exemple, en la ponència aprovada pel conclave d'aquest cap de setmana a Calella, s'estableix que el coneixement del català hauria de ser un "requisit" després d'un temps "raonable" per renovar aquest tipus de certificats.

Cargando
No hay anuncios

Tranquil·litat al PSOE

De moment, el PSOE intenta mostrar-se tranquil respecte a la negociació que s'ha d'obrir. En roda de premsa aquest dilluns a Ferraz, la portaveu, Esther Peña, s'ha mostrat "convençuda" que els comptes tiraran endavant. "Hem de respectar els temps. Quan s'obrin les negociacions, es posaran les pretensions sobre la taula. Ho farà Podem, ho valorarem i veurem els acords a què es pugui arribar", ha indicat Peña, que ja ha avisat que en aquestes converses sempre hi ha alguna "pèrdua" respecte als plantejaments de màxims. En la mateixa línia s'ha expressat preguntada per les negociacions amb Junts. "El PSOE és ferm i compleix el que firma", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

El PSOE evita mostrar preocupació per tot el que l'envolta: a la dificultat d'aprovar els pressupostos s'afegeix el cas Errejón i el cas Ábalos. Mentre Alberto Núñez Feijóo ha tornat a demanar la dimissió de Pedro Sánchez i s'agafa a una fotografia publicada aquest cap de setmana a El Español en què l'empresari Víctor de Aldama hauria estat suposadament a la planta noble de Ferraz l'any 2019, el PSOE contraataca i recupera la fotografia "fastigosa", en paraules de Peña, de Feijóo amb el narcotraficant Marcial Dorado els anys 90 en un iot. "En un partit seriós aquesta fotografia t'inhabilitaria políticament", ha manifestat la portaveu socialista, que ha demanat a l'esmentat mitjà que demostri si veritablement Aldama ha estat a la seu del PSOE.