Els socis del Pacte i el batle de Palma acorralen Armengol per la vacunació de càrrecs públics
La consellera de Salut assegura que si algú ha rebut la vacuna fora dels protocols, ella mateixa demanarà responsabilitats
PalmaLa vacunació de tres càrrecs del PSOE el primer dia de campanya –27 de desembre– ha provocat divisions tant entre els membres del Pacte com dins el mateix PSOE. Armengol està acorralada per les crítiques de MÉS i Podem, i també per les del batle de Palma, el socialista José Hila, qui dimecres va carregar contra el Govern i el Consell. "Si depenguessin de mi, haurien de deixar el càrrec", va dir Hila, que ha intentat matisar les seves declaracions aquest dijous indicant que no parlava d'altres administracions que no fossin Cort. Cal recordar que dins del PSOE, Hila és una figura propera a la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, i que l'Executiu d'Armengol ha mostrat cert malestar pel paper dels cossos de seguretat en les protestes contra les restriccions que efecten la restauració.
Tant MÉS per Mallorca com Podem han demanat a Salut explicacions sobre les vacunacions i que dimiteixin els càrrecs que han estat immunitzats de manera irregular. El malestar en el si del Pacte és evident, i les peticions de transparència i de responsabilitats polítiques no han caigut bé a la presidenta del Govern, Francina Armengol. "Aquestes qüestions s'han de parlar directament en el Consell de Govern, no a través dels mitjans de comunicació", va criticar Armengol dimecres. Però MÉS assegura que fa setmanes que demana una reunió i explicacions sense resposta i considera que aquesta queixa de la cap de l'Executiu no té justificació.
Els ecosobiranistes reconeixen que aquest tema està passant factura al Pacte i que està minvant la confiança entre els socis. Per reconduir la situació, esperen que s'assumeixin les errades de gestió durant el procés de vacunació i que s'acceptin les conseqüències polítiques que se'n deriven, sobretot per no afectar encara més la imatge pública d'un Govern "tocat" per diferents episodis, com l'escàndol del Bar Hat i les protestes contra les mesures restrictives. A les files de MÉS també hi ha preocupació pel corporativisme del PSIB: "Demanen la dimissió de la regidora de Serveis Socials de Pollença, però defensen el de Maó", posen com a exemple d'incoherència.
Per part de Podem, la consigna també és clara: dimissió o destitució "fulminant" si algun càrrec s'ha botat el protocol, segons va indicar dimecres el portaveu del partit morat a Palma, Jesús Jurado. Podem també ha reclamat informació i ha demanat a l'IB-Salut que confirmi que tots els alts càrrecs que s'han vacunat estaven dins del protocol.
De la banda de l'oposició, el PP ha passat de les paraules a l'acció i ha registrat aquest dijous al Parlament una iniciativa per reclamar que l'Oficina Anticorrupció investigui les vacunacions d'alts càrrecs, qüestió que hauran de votar tots els partits a la Comissió d'Assumptes Institucionals de la Cambra. El director de l'Oficina, Jaume Far, no tanca la porta a investigar què ha passat amb les vacunes i recorda que ja ho està fent l'Oficina Antifrau de Catalunya.
La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha fet referència aquest dijous a la iniciativa del PP i ha subratllat que l'Oficina Anticorrupció és "un mecanisme perquè la ciutadania rebi informació transparent". Gómez ha recordat que dimarts que ve compareixerà davant del Parlament i ha garantit "llum i taquígrafs perquè la ciutadania vegi que qui ha rebut la vacuna és perquè estava inclòs dins dels protocols per ser equips de vacunació i persones que estaven en primera línia". "Recordam que l'estratègia està pactada amb el Ministeri i totes les comunitats autònomes", ha continuat Gómez. Això sí, la consellera també ha assegurat que "si alguna persona ha rebut la vacuna fora dels protocols, jo mateixa demanaré responsabilitats".
Una de les crítiques més contundents a la vacunació d'alts càrrecs ha estat la del Sindicat Mèdic de les Balears. El seu president, Miguel Lázaro, considera que el Govern hauria de ser més responsable i assegura que cap càrrec no hauria de rebre una dosi de la vacuna "mentre hi hagi professionals sanitaris en contacte estret amb pacients de covid que encara no han estat vacunats". "El més greu no és que s'hagin vacunat, és que ho hagin fet abans que personal que està en primeríssima línia", ha continuat Lázaro, qui ha qualificat d'"excuses" les explicacions de l'Executiu. "Ara mateix les vacunes són un bé limitat, i és necessari respectar el principi de justícia social. A més, la transparència és fonamental".