Els socis del Pacte exigeixen a Armengol més mesures contra la massificació i que augmenti l'ecotaxa
Podem reclama que els 70.000 habitatges buits de les Illes siguin per a la ciutadania i MÉS reivindica que es potenciï l'ús social del català
PalmaPodem i MÉS per Mallorca, socis del PSIB en el Pacte, han centrat part del seu discurs en el Debat de Política General d'aquest dimecres en la necessitat d'aplicar més mesures contra la massificació turística i han reclamat que s'augmenti l'ecotaxa per pal·liar els efectes de la saturació. En el cas de Podem, la portaveu adjunta del partit morat, Esperança Sans, ha reclamat concretament que es dupliqui l'import de l'Impost de Turisme Sostenible el pròxim estiu i ha considerat que es tracta d'una mesura "sensata" per lluitar contra els efectes perniciosos del turisme de masses. "Apostam per un turisme familiar, que s'interessi per la nostra terra i pel nostre patrimoni natural i cultural", ha dit Sans, a més de remarcar que la massificació provoca un "descens de la qualitat de vida" dels ciutadans. "Som conscients de la dependència que el model econòmic balear té del turisme, però no volem un turisme que sigui depredador amb el territori i els habitants. És imprescindible un canvi de rumb", ha afegit.
Per la seva part, el portaveu de MÉS, Josep Ferrà, ha remarcat les discrepàncies amb el PSIB a l'hora d'abordar el debat sobre la massificació turística i ha demanat "un diàleg poderós" per fer front a aquest repte. "Hi ha una necessitat imperiosa, i és canviar el fet que la nostra economia estigui alineada com un dominó: quan cau el turisme, cau tot. Però, som capaços de fer res?", ha preguntat el portaveu ecosobiranista, que també ha reclamat que es pugi l'ecotaxa. Per part de Més per Menorca, Josep Castells ha considerat que s'hauria de doblar durant la temporada. "Amb un impost més alt es frenaria l'arribada descontrolada de turistes i minvaria la pressió a les Illes en tots els aspectes", ha dit.
El problema de l'habitatge
L'habitatge ha estat un dels eixos del discurs de Podem. Esperança Sans ha demanat que es trobi el mecanisme per posar a disposició de la ciutadania els 70.000 pisos buits que hi ha a hores d'ara a les Balears i també ha reiterat la proposta del partit morat perquè els grans tenidors tinguin aquesta consideració a partir de cinc habitatges i no de deu, a més que s'incloguin les propietats dels bancs i fons d'inversió que estiguin fora de les Illes.
"És cert que ahir es varen fer grans anuncis, però les Balears són la comunitat on més ha augmentat el preu els darrers anys", ha assenyalat Sans, i ha demanat que els ciutadans no destinin més d'un 30% del seu salari a la compra d'un pis. La portaveu morada també ha reclamat que per comprar un habitatge s'hagi de residir un mínim de dos anys a l'Arxipèlag, més control del lloguer turístic i que totes les Balears es declarin zona tensionada una vegada tiri endavant la llei estatal d'habitatge.
Lleialtat al Pacte
D'altra banda, Josep Ferrà ha destacat que MÉS per Mallorca ha estat "un soci lleial" del Pacte "en els pitjors moments", com la pandèmia i l'actual situació de crisi per la guerra a Europa. "Podríem haver desestabilitzat el Govern, ser oportunistes. No ho hem fet, ni se'ns passarà pel cap. Hem estat i serem lleials al Pacte, en els pitjors moments, quan la gent pateix", ha comentat Ferrà, que ha argumentat que és precisament aquesta lleialtat la que fa que MÉS sigui exigent. A més, el portaveu ecosobiranista ha mostrat optimisme i ha subratllat que l'exigència també s'aplicarà durant "la negociació del cinquè Pacte de Progrés", després de les eleccions de 2023.
A més, Ferrà ha retret a Armengol la manca d'atenció al català en el seu discurs i ha considerat que "és imprescindible recuperar espais que s'han recuperat aquests anys". "L'ús social del català retrocedeix, senyora presidenta, i ara, més que mai, cal un pacte sobre aquesta qüestió, amb pacte amb la societat civil que lluita i defensa la nostra llengua", ha afegit.
El portaveu de MÉS també ha subratllat que el seu partit treballarà per impulsar la reforma del sistema de finançament autonòmic, que ha qualificat d'"obsolet" i també per aconseguir "un IVA diferenciat" per a les Balears, així com més deduccions per a inversions tecnològiques i produccions audiovisuals. Ferrà ha tornat a exigir que es faci efectiva la transferència de competències que contempla l'Estatut, com la de costes, encara pendent –les Canàries sí que la tenen. A més, el diputat ecosobiranista ha insistit a oposar-se a l'ampliació de l'Aeroport de Palma i n'ha demanat la gestió.
Més per Menorca critica el centralisme del Govern
D'altra banda, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha retret a la presidenta el centralisme del Govern i la manca d'atenció per a les altres illes. Castells ha posat com a exemples els anuncis de 30 milions d'euros per al tren de Llevant i altres 20 per al tramvia de Palma, i n'ha reclamat 10 per al transport terrestre de Menorca.
Una altra de les crítiques del portaveu ecosobiranista ha estat que la presidenta del Govern no hagi anunciat cap mesura per lluitar contra la massificació turística i, de pas, contribuir a la preservació dels recursos naturals i treballar perquè el turisme deixi de ser una indústria "sobredimensionada".