L'STEI se suma a l'OCB i presenta un recurs per l'exempció del català a la sanitat

El sindicat amenaça de dur el procés d'estabilització a la justícia si el Govern "no corregeix"

Hospital Son Espases

PalmaL'STEI Intersindical ha presentat un recurs de reposició contra les bases del procés d'estabilització del Servei de Salut illenc per l'exempció del català en l'àmbit sanitari. Se suma així a l'Obra Cultural Balear (OCB), que ja va fer el mateix el passat 3 de gener. El portaveu de l'STEI, Miquel Gelabert, ha assegurat a l'ARA Balears que amb el recurs esgoten la via administrativa "per donar marge al Govern a corregir", però si això no ocorre, acudiran a la justícia. "Estam convençuts que s'ha vulnerat arbitràriament la normativa aprovada pel mateix Govern", afegeix.

En concret, el sindicat ha recorregut contra les bases generals del procés d'estabilització de l'IB-Salut perquè preveuen l'exoneració de presentar el català a aquelles categories on hi ha manca de professionals. Així mateix, també ha posat recursos contra les tres convocatòries que eximeixen del requisit de català amb caràcter general, que són les de metges, infermeres i els facultatius de la categoria A1.

Tant l'STEI com l'OCB argumenten que el decret 6/2022, d'estabilització dels funcionaris, deixa clar que s'ha d'exigir un nivell de català a totes les convocatòries per estabilitzar els interins, i que aquests tenen un període de dos anys per acreditar-lo. A més, Gelabert recorda que la llei estatal que regula el procés d'estabilització estableix que per treure a concurs la plaça, aquesta ha hagut d'estar ocupada durant tres anys de manera ininterrompuda. "Per tant, queda acreditat que no hi ha mancança de professionals", sosté.

El PSIB diu que el procés està tancat

L'exoneració del català a l'àmbit de la salut ha dividit El Pacte: MÉS i Podem reclamen al PSIB que rectifiqui. Per la seva banda, la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, en declaracions als mitjans aquest dimarts, ha dit que el procés d'estabilització del Servei de Salut es va tancar dilluns i que "no es poden moure terminis que ja han finalitzat, per donar garanties jurídiques". En aquest sentit, el president de l'OCB, Joan Miralles, critica que són "excuses" que els socialistes "han tingut temps de sobres" perquè l'Obra "va fer un primer advertiment a desembre i va posar el recurs de reposició fa tres setmanes". "El que ha faltat ha estat voluntat", denuncia.

De fet, Miralles assegura que es varen reunir amb la Conselleria de Salut d'urgència abans que acabà el termini del procés i el departament de Patricia Gómez no va mostrar voluntat de modificar les bases. "Varen estar oberts a prendre mesures per fomentar el català, com ara fer cursos i millorar la retolació, però no a posar la llengua com a requisit", assegura el president de l'entitat. Aquesta setmana es reunirà de nou la junta directiva i acordaran possibles accions, "els tempos i les formes". A més, estan recollint les signatures necessàries per convocar d'urgència el ple del Consell Social de la Llengua Catalana.

stats