Simplificació administració

'Superdecrets' i més de cent normes canviades: la recepta andalusa que segueix Prohens per accelerar l'administració

La Junta d'Andalusia es va marcar com a objectiu fer una reducció dels tràmits a gairebé totes les àrees del govern

Juanma Moreno durant un congrés del PP
19/01/2024
3 min

PalmaEl Govern ha donat pocs detalls aquest dijous respecte de la reforma per alleugerir els tràmits administratius que vol tirar endavant aquesta legislatura. El vicepresident del Govern, Antoni Costa, és qui liderarà la iniciativa a través d'una llei òmnibus –la va anunciar durant el debat de pressupostos. Però l'Executiu posarà en marxa abans un decret llei abans que acabi el primer trimestre d'enguany. "Hi ha un excés de burocràcia, de paperassa, d'ego, de voler-ho regularitzar i legislar absolutament tot", ha manifestat la presidenta de l'Executiu, Marga Prohens, que no ha especificat com es concretarà la iniciativa, més enllà d'assegurar que accelerarà les llicències urbanístiques i mediambientals. La recepta que segueix, però, té com a autor el govern de Juanma Moreno (PP) a Andalusia, que des del 2019 ha tirat endavant diversos 'superdecrets' per simplificar l'administració que han modificat més d'un centenar de normativa autonòmica i ha agilitzat centenars de procediments. La reforma ha estat de tal abast, que el govern espanyol ha arribat a dur al Tribunal Constitucional alguns dels decrets advertint de possibles invasions de les seves competències. El govern andalús ha anunciat un quart procediment simplificador per a aquest any, per concloure un pla ambiciós que afecta gairebé tots els aspectes de l'administració. Quin és el precedent que marca el popular?

El president andalús s'ha referit a la burocràcia administrativa de la Junta com una "gimcana jurídica interminable". L'autodenominat 'govern del canvi' del PP (amb Ciutadans la legislatura passada) –una fórmula que també s'ha fet seva Prohens– es va marcar com a mesura estrella alleugerir aquests tràmits. La majoria d'iniciatives de l'executiu andalús en aquesta línia es varen dur a terme a través de procediments ràpids i varen provocar les crítiques de l'oposició per la manca de debat al Parlament andalús, malgrat que afectaven pràcticament totes les àrees del govern. El 2019 es va aprovar un decret llei per agilitzar la declaració de projectes econòmics estratègics: es va crear una Unitat Acceleradora d'aquesta mena de projectes i es va modificar la Llei d'ordenació del territori d'Andalusia. Entre altres qüestions, la norma també reduïa els tràmits perquè va centralitzar en la Conselleria d'Economia la remissió de les sol·licituds per a aquests projectes.

Poc abans de l'inici de la pandèmia, el 2020, es va aprovar un primer decret llei de simplificació administrativa que va afectar uns 80 tràmits administratius i va modificar d'un cop 21 lleis i sis decrets autonòmics que regulaven l'activitat econòmica i que afectaven els sectors del turisme, la construcció i el comerç. Entre ells, un decret de 2010 que limitava la instal·lació de camps de golf a Andalusia –els vinculava a l'interès turístic– va quedar derogat. També es varen modificar elements de la Llei d'ordenació urbanística i es varen prendre mesures per liberalitzar el sector comercial, perquè es va permetre que els establiments de més de 300 metres quadrats poguessin obrir 16 diumenges i festius, a més de traves a la llei del turisme. A més, es varen introduir canvis a la llei de l'audiovisual d'Andalusia, que permetia a les empreses privades gestionar emissores de televisió i ràdio en mans dels ajuntaments.

Mentre l'executiu andalús va argumentar que la iniciativa servia per incentivar l'activitat econòmica, l'oposició va carregar contra el que considerava l'eliminació de controls sobre qüestions com l'urbanisme, el medi ambient o el patrimoni històric. Fins i tot va xocar amb el govern espanyol, que va anunciar que recorreria la normativa al Constitucional perquè considerava que dos dels articles envaïen competències: el que modificava el mapa radioelèctric espanyol i el que permetia fer obres sense esperar la llicència en l'entorn del patrimoni protegit. Finalment, ambdós executius varen arribar a un acord en una comissió bilateral i el govern de Pedro Sánchez va retirar el recurs després que la Junta es comprometés a fer alguns canvis al decret.

El govern andalús va aprofundir en les reformes al llarg de 2021, amb dos paquets de mesures per simplificar el funcionament de l'administració, un per agilitzar la tramitació dels fons europeus, i un altre que incorporava 330 mesures que varen suposar la modificació de 80 normes, entre lleis, decrets llei i altres iniciatives. En total, el govern popular va anunciar haver modificat un centenar de normes per agilitzar l'activitat econòmica i facilitar els negocis d'empresaris i constructores. "És el decret llei més ambiciós de la història d'Andalusia", va treure pit Moreno.

Nou paquet de mesures el 2024

La digitalització de l'administració andalusa també forma part de les mesures de l'executiu, que en els pressupostos de 2024 destina 120 milions a aquesta tasca. En paral·lel, el conseller de Presidència, Interior, Diàleg Social i Simplificació Administrativa, Antonio Sanz, va explicar el passat 6 de gener que prepara un nou procés d'agilització administrativa amb vista al pròxim trimestre, que afectarà entre altres qüestions les delegacions territorials. En les pròximes setmanes, el govern de Juanma Moreno presentarà "el paquet de mesures de simplificació administrativa més gran que s'hagi fet mai en una administració", va dir en una entrevista a Europa Press. Segons Sanz, una de les novetats d'aquests procediments serà reduir la gestió de les subvencions a un únic procediment.

stats