ELECCIONS

El superdiumenge, un problema per al PP, MÉS i El Pi

La competició estatal podria eclipsar els comicis autonòmics i fer-hi augmentar la participació

El superdiumenge, un problema per al PP, MÉS i El Pi
Jaume Ribas
23/11/2018
4 min

PalmaAquest dilluns, el ministre espanyol de Foment i número 2 del PSOE, José Luis Ábalos, obria la caixa dels trons: “Res és descartable”, contestava quan li demanaven per un possible avançament electoral que fes coincidir els comicis municipals, autonòmics i europeus amb unes eleccions generals. Seria el 26 de maig del 2019 i alguns ja ho han batiat com el “superdiumenge”. L’endemà, el president socialista, Pedro Sánchez, confirmava que “si no s’aproven els pressupostos, la meva vocació d’arribar al final de la legislatura es veu escurçada”.

De moment, el pronunciament del govern espanyol no és definitiu i les negociacions dels pressupostos generals de l’Estat continuen sota mà. Segons informa Daniel Sánchez Ugart, l’equip del president espanyol opta per allargar el mandat, mentre que hi ha veus dins i fora del PSOE que volen fer coincidir totes les convocatòries electorals per aprofitar al màxim el bon moment que els socialistes viuen a les enquestes. En qualsevol cas, la possibilitat de viure un superdiumenge electoral comença a impactar sobre els partits de les Balears, que, si finalment es confirmàs la convocatòria d’eleccions generals, no tindrien més remei que variar el seu full de ruta de campanya.

Fins a set urnes a Palmanyola

En total, els ciutadans de les Balears haurien de dipositar paperetes en sis urnes: Parlament Europeu, Congrés, Senat, Parlament de les Illes Balears, Consell insular i ajuntament. En el cas de Palmanyola, on no només s’elegeix el batle de Bunyola, sinó que també es vota l’Entitat Local Menor de Palmanyola, el nombre d’urnes ascendiria a set.

El professor de Ciència Política a la Universitat Carlos III de Madrid, Pedro Riera, assegura que hi ha dues tendències a tenir en compte a l’hora d’analitzar una possible coincidència de tants comicis diferents. Per una banda, el politòleg mallorquí apunta al que l’acadèmia anomena “abstenció diferencial”, és a dir, persones que voten en les eleccions generals però que no ho fan en les autonòmiques. Riera creu que aquest factor podria fer augmentar la participació i també el vot als partits d’àmbit estatal.

Per altra banda, cal reparar el conegut com a “vot dual”. Aquest fenomen fa referència als electors que voten un partit d’àmbit estatal en les eleccions generals i un altre d’àmbit insular en les eleccions autonòmiques o locals. Un exemple d’això seria el votant d’esquerres que opta pel PSOE o per Podem al Congrés, però que prefereix un batle o un president del Govern de MÉS. Segons Riera, no hi ha “elements prou concloents” per determinar com es comportarà aquest tipus d’elector, però creu que “a les Balears la competició electoral estrictament illenca té menys pes que la política estatal” i que, per tant, això podria perjudicar també MÉS i El Pi.

“Una oportunitat”

El diputat de MÉS per Mallorca Miquel Gallardo creu que la convocatòria d’eleccions generals el mateix dia que les locals i autonòmiques “és una manera d’uniformitzar la diversitat que impliquen cadascuna d’elles” i tem “una campanya amb sis urnes en què tot s’enfoqui a escala estatal”. Així mateix, creu que el partit “miraria d’arrossegar vot de baix cap a dalt, de les locals cap a les generals i europees”, per aprofitar que és “la primera força municipalista d’esquerres” a l’illa.

El president d’El Pi, Jaume Font, admet que “s’estimarien més” que les eleccions estatals no coincidissin amb els autonòmiques i municipals, però així i tot ho veu com “una gran oportunitat”. Font assegura que, si Pedro Sánchez fa coincidir els dos comicis, “demostrarà que li importen un pebre les singularitats dels territoris de l’Estat” i creu que “fer votar en sis paperetes és una irresponsabilitat absoluta”. “Els ciutadans s’han de demanar si volen un Barça-Madrid”, conclou Font en referència als partits estatals, “o si opten per un projecte propi com el de Coalició Canària i el PNB”.

Dissonàncies Company / Casado

En cas que els comicis espanyols i balears coincidissin, Pedro Riera creu que “el PP balear pot patir més del compte si Casado opta per un discurs dur de dreta espanyolista”. En opinió del politòleg, el líder del PP a l’Estat pot restar credibilitat al gir moderat, transversal i més aviat regionalista que Biel Company està intentant impulsar d’ençà que va assolir la presidència del PP a les Illes Balears.

A més, hi ha un altre factor que pot complicar les eleccions autonòmiques a Company: Vox. Riera considera que el partit d’ultradreta ho tindrà molt complicat per obtenir representació al Parlament de les Illes Balears, però el fet que les eleccions autonòmiques coincideixin amb les europees el pot beneficiar. “Vox no és ningú, però en unes europees hi ha circumscripció única i es tendeix als extrems: aquest partit sortirà a la tele”, assegura el politòleg, que apunta a una pèrdua de vots del PP i Cs a favor d’aquesta opció ultra a les sis urnes gràcies al context europeu i als mitjans estatals. L’ARA Balears no ha pogut contrastar aquest punt de vista amb el PP perquè el cap de campanya dels conservadors, Tià Sagreras, s’ha negat a fer declaracions.

stats