El Suprem confirma que la JEC podia retirar l'escó de Quim Torra sense sentència ferma

Rebutja el recurs que havien presentat els lletrats del Parlament

El president de la Generalitat, Quim Torra, aplaudit només pels diputats i consellers de JxCat.
30/04/2021
2 min

BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) estava capacitada per deixar Quim Torra sense escó el 3 de gener del 2020, segons ha confirmat aquest divendres la sala quarta contenciosa administrativa del Tribunal Suprem. Torra va perdre l'escó malgrat que aleshores no pesava sobre ell una condemna en ferm (la va confirmar el Suprem a finals de setembre) i que va continuar exercint de president de la Generalitat durant nou mesos. El Suprem ha desestimat el recurs plantejat pel Parlament en què s'argumentava que, sense sentència ferma, només la cambra catalana pot retirar l'escó a un diputat. A més, el recurs qüestionava la competència de la JEC per prendre una decisió com aquesta, ja que arribava fora del procés electoral.

El tribunal reconeix la "legitimació" del Parlament per presentar el recurs (s'hi havien oposat els lletrats del PP i Vox, que són els que van reclamar a la JEC que retirés l'escó a Torra), ja que s'ha avaluat precisament si és la cambra catalana l'única que pot retirar l'escó a un diputat. La sentència conclou que "no és una competència exclusiva" de la cambra parlamentària i que l'administració electoral pot actuar en aplicació directa de la llei orgància de règim electoral general (LOREG). La llei diu que són inelegibles "els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, terrorisme, contra l'administració pública o contra les institucions de l'Estat quan la condemna hagi establert la pena d'inhabilitació per a l'exercici del sufragi passiu o la inhabilitació absoluta o especial o de suspensió per a càrrec públic".

Torra, condemnat a inhabilitació per desobediència, entrava dins els supòsits previstos a la LOREG, que també especifica que les causes d'inelegibilitat ho són d'incompatibilitat. I a la JEC se li atribueix la competència de fer complir la llei electoral. "El ple ús dels drets polítics significa no haver estat objecte de la inhabilitació absoluta o inhabilitació especial que porten vinculats determinats delictes com a pena accessòria o principal", subratlla el Suprem.

Un president sense escó

La retirada de l'escó del llavors president de la Generalitat va provocar un enfrontament obert entre Torra i l'aleshores president del Parlament, Roger Torrent. Torra va responsabilitzar directament Torrent de complir amb la resolució de la JEC. Ara bé, la pèrdua de l'escó no va afectar les seves competències com a cap de l'executiu (només la de poder votar al Parlament). L'Estatut de Catalunya remarca que el president de la Generalitat només pot ser escollit entre els diputats del Parlament i aquesta va ser una de les al·legacions que van fer els lletrats de la cambra quan van presentar el recurs al Suprem.

Per la via dels fets ja es va demostrar que no cal que un president del Govern sigui diputat si perd aquesta condició durant el seu mandat. Torra va quedar inhabilitat de forma absoluta el 28 de setembre, dia en què va començar el compte enrere per substituir-lo com a president. Set mesos després encara no s'ha trobat successor.

stats