Governabilitat a l'Estat
Política17/10/2024

El Suprem imputa el fiscal general i obre un nou front a Sánchez

García Ortiz no dimitirà, tot i el setge de la dreta política i judicial, i reuneix els fiscals aquest dijous en plena crisi institucional

MadridLa Moncloa ja hi comptava, però la imputació del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per part del Tribunal Suprem ha arribat aquest dimecres gairebé com una tempesta perfecta contra Pedro Sánchez. L'escena era reveladora al Congrés: acorralat durant la sessió de control per les últimes investigacions del cas Koldo que ja afecten de ple l'exministre José Luis Ábalos —la Fiscalia Anticorrupció ja n'ha demanat al Suprem la imputació—, el cap de l'executiu de l'Estat marxava amb presses cap a Brussel·les tan bon punt havia acabat de respondre les seves preguntes. Era el reflex d'un Sánchez a la defensiva davant la corrupció que ara esquitxa el PSOE. Al cap de pocs minuts es coneixia la imputació de García Ortiz per la filtració dels correus en què la parella d'Isabel Díaz Ayuso confessava a la Fiscalia haver defraudat Hisenda, una situació sense precedents a l'Estat. Tant Sánchez com el fiscal general van deixar clar que no dimitiran.

La sala segona del Suprem, encara presidida per Manuel Marchena —acaba mandat a principis de novembre—, ha posat el seu granet de sorra a l’asfíxia que la dreta pretén contra el govern espanyol amb una decisió molt polèmica. El ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha expressat el seu “suport total” a García Ortiz i la seva discrepància amb la resolució unànime dels magistrats. “Entre els delinqüents confessos i els fiscals que diuen la veritat, el govern es queda amb els fiscals que diuen la veritat”, ha subratllat Bolaños, que s’ha mostrat convençut que la causa “quedarà en res”. Per què? 

Cargando
No hay anuncios

El Suprem no veu “informació indegudament revelada” en la nota de premsa que la Fiscalia de Madrid va emetre el 14 de març al matí, en la qual evidenciava que l’empresari Alberto González Amador havia proposat un pacte de conformitat amb el ministeri públic per intentar reduir una eventual condemna, sinó en la filtració prèvia de correus electrònics entre l’advocat de la parella d’Ayuso i la Fiscalia a determinats mitjans com la SER, elDiario.es i El País. Es tractava de desmentir la bola que l’entorn de la presidenta de la Comunitat de Madrid havia difós abans en mitjans afins: que era la Fiscalia i no González Amador qui havia proposat un pacte de conformitat. El Suprem entén que el comunicat de la Fiscalia no revelava res innovador perquè ja s’havia publicat abans en alguns mitjans. Això complica el recorregut de la causa, perquè els periodistes podran escudar-se en el dret de no revelar les seves fonts i, per tant, que el Suprem no pugui acreditar l’autoria de la filtració dels correus. El que fonts del govern espanyol es pregunten en privat és la motivació de la sala segona del Suprem. “Hi haurà molt soroll i s’haurà fet un pas molt greu d’investigar un fiscal general perquè acabi en res”, lamenten.

Cargando
No hay anuncios

García Ortiz nega haver filtrat correus

L’enfrontament de la dreta contra Sánchez ja no s’entén sense la pota judicial, en aquest cas representada per la sala segona del Suprem i el fiscal general de l’Estat, que ha deixat un missatge entre línies al comunicat en què defensa la seva continuïtat. “[La imputació] obliga a fer una profunda reflexió sobre els fets que la motiven i les circumstàncies que l’envolten”, diu. En una entrevista al canal 24 horas, García Ortiz ha defensat que la fiscalia general ha d'estar més enllà de les disputes polítiques i ha negat haver passat cap material a la premsa abans del comunicat: "Ni jo ni el meu entorn hem filtrat cap correu", ha dit, i ha recordat que aquesta informació no només la tenien ell i el seu equip, sinó també l'altra part.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que García Ortiz va apartar els quatre fiscals del Suprem que es negaven a amnistiar els líders del Procés i que manté una forta discrepància amb Marchena i Pablo Llarena sobre l’aplicació de la llei. En aquest context, un gest com la dimissió seria una cessió que el president espanyol no es pot permetre, malgrat “l’afectació” que el mateix fiscal general admet que es produeix en la institució. Aquest dijous reuneix la Junta de Fiscals de Sala i el Consell Fiscal per explicar la seva decisió i s’evidenciarà la divisió a l’organisme: el bloc conservador li ha exigit que plegui. Avançant-se a les crítiques que pugui rebre, García Ortiz ja ha deixat clar aquest dimecres que la decisió de continuar està presa, per "durs" que siguin els comentaris que rebi en aquesta reunió.

Cargando
No hay anuncios

També ho ha fet el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que havia arrencat al matí al Congrés reclamant la dimissió de Sánchez. Abans de conèixer-se la imputació del fiscal general, el president conservador havia vaticinat que l’agonia legislativa seria "una broma al costat de l’agonia judicial" en el primer cara a cara des que la Guàrdia Civil va comprometre Ábalos en l’informe que la setmana passada va aportar al cas Koldo. “Tots els camins condueixen a vostè: ha acabat amb un nom en clau a la trama corrupta”, s’ha acarnissat Feijóo contra Sánchez, a qui ha criticat que en lloc de donar explicacions “posi querelles contra Juan Carlos Peinado”, el jutge que investiga la seva esposa, Begoña Gómez.

No s’esperava que el president espanyol aclarís els motius reals pels quals va cessar Ábalos l’any 2021, ni tampoc quina relació tenien Gómez i l’empresari Víctor de Aldama, a qui la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil situa com a presumpte líder de la trama. “Vostè insisteix que si estic tapant... No em parli vostè de tapar”, ha arrencat Sánchez, que ha reiterat que al febrer el PSOE va expulsar del partit Ábalos un cop es van conèixer les primeres informacions que afectaven el seu cap de gabinet, Koldo García. Una manera de procedir molt diferent de la del PP, ha subratllat, i ha recordat que el partit va “enaltir” Ayuso per ocultar la corrupció i va “apartar” l’expresident Pablo Casado per denunciar-la. “De la A d’Ayuso a la Z de Zaplana, tenen un cas de corrupció per a cada lletra de l’abecedari”, ha etzibat Sánchez, en la línia de l’estratègia de contraatacar que ja va posar en marxa a principis de setmana.  

Cargando
No hay anuncios

Sánchez demana disculpes

El que no s’esperava Sánchez era que les crítiques li arribessin des de l’esquerra. No des de Sumar, que fa equilibris per no fer-li el joc al PP, sinó des de Podem. “M’indigna profundament que mentre alguns estàvem intentant introduir la congelació dels preus del lloguer a l’escut social hi hagués gent del seu govern ficant la mà a la caixa”, li ha deixat anar la diputada Ione Belarra. “És un cas de corrupció que lamento, i per això demano disculpes a la ciutadania, vam actuar des de l’inici”, s’ha defensat Sánchez. No ha sigut una jornada agradable per al president espanyol, que ha reivindicat la seva acció de govern i ha promès esgotar la legislatura. Aprovar els pressupostos seria oxigen, però també que el PP fracassi als tribunals. A Génova fins i tot assumeixen que la querella per finançament irregular contra el PSOE té poques possibilitats de prosperar.

El Suprem dona pistes a la parella d'Ayuso per a la seva causa

A la interlocutòria el Suprem qüestiona que la Fiscalia revelés informació de la causa oberta contra la parella d'Ayuso i hi veu un "possible perjudici al dret de defensa" de González Amador. D'aquesta manera, l'alt tribunal dona arguments a la defensa per torpedinar la investigació. "La revelació del correu del dia 2 de febrer [...] pot tenir repercussió en el dret a la presumpció d'innocència. Encara que aquest reconeixement no tingués lloc en el marc del procediment penal i amb totes les garanties, es tractava d'una proposta reservada, no compatible [...] amb la missió d'informació a l'opinió pública dels esdeveniments que es produeixin, fixada estatutàriament per al ministeri fiscal i que pot condicionar la futura tramitació del procediment d'aquest particular", diu al text.