Cas Ayuso

El fiscal general descarta dimitir malgrat la imputació del Suprem pel cas de la parella d'Ayuso

El PP demana que deixi el càrrec i el govern espanyol l'avala encara que deixi Sánchez en una posició incòmoda

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu
Act. fa 5 min
3 min

MadridEl Tribunal Suprem investiga des d'aquest dimecres el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, pel cas de la parella d'Isabel Díaz Ayuso. La sala penal de l'alt tribunal presidida per Manuel Marchena ha acordat per unanimitat obrir una causa contra García Ortiz per revelació de secrets per la difusió d'informació sobre la causa contra l'empresari Alberto González Amador per frau fiscal i falsedat documental. Aquesta decisió implica que s'imputi per primer cop la màxima autoritat de la Fiscalia i afegeix un mal de cap a Pedro Sánchez, que és qui el va nomenar. El PP ha exigit la dimissió immediata de García Ortiz i ha carregat contra el president del govern espanyol per "l'infinit degoteig de corrupteles i anomalies que l'empaiten". En un comunicat, el fiscal general de l'Estat ha descartat deixar el càrrec i el govern espanyol de moment l'avala tot i que la imputació deixa en una situació incòmoda el president de l'executiu.

García Ortiz admet "l'afectació" que suposarà la seva imputació per a la Fiscalia, però argumenta que continuar en el càrrec és "el menys costós i més prudent per a la institució a mitjà i llarg termini". Una decisió de mantenir-s'hi que, sosté, "reforça la independència" del ministeri públic. El fiscal general de l'Estat ha convocat aquest dijous la cúpula dels fiscals per explicar-se i els pronunciaments que ja han fet diverses associacions de fiscals ja anticipa que la seva decisió serà qüestionada.

Revelació de secrets

García Ortiz va assumir públicament la "responsabilitat última" de la difusió de la nota de premsa que l'ha posat en el punt de mira de l'alt tribunal en un intent de fer de tallafocs al ministeri públic. Va ser infructuós perquè el Suprem també investiga la fiscal en cap de Madrid, Pilar Rodríguez Fernández. La controvertida decisió va ser el 14 de març. La Fiscalia va emetre un comunicat en el qual explicava que la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid va proposar-li un pacte de conformitat el 2 de febrer en què reconeixia la comissió de dos delictes fiscals amb relació a l'impost de successions dels exercicis del 2020 i el 2021. Un clar desmentiment a Ayuso, que el dia anterior havia negat que el seu company degués diners a Hisenda. El Suprem veu un possible delicte en el fet que "hores abans de donar publicitat a la nota informativa" es filtressin els correus de l'advocat de González Amador amb la Fiscalia a mitjans de comunicació quan ja estaven en poder de García Ortiz i Rodríguez. D'aquesta manera, el comunicat ja no tenia aparentment "informació indegudament revelada". Ara bé, el Suprem veu una possible revelació de secrets en els passos previs a la difusió de la nota.

El fiscal general de l'Estat va dir que havia publicat la resposta a Ayuso per "transparència" i en defensa de la institució. Mentre que a parer de García Ortiz la nota de premsa "no contenia informació que pogués perjudicar el dret de defensa ni dades de caràcter confidencial que tinguessin cap incidència processal", el Suprem posa en dubte l'actuació de García Ortiz i hi veu un "possible perjudici al dret de defensa" de González Amador. "La revelació del correu del dia 2 de febrer [...] pot tenir repercussió en el dret a la presumpció d'innocència. Encara que aquest reconeixement no tingués lloc en el marc del procediment penal i amb totes les garanties, es tractava d'una proposta reservada, no compatible [...] amb la missió d'informació a l'opinió pública dels esdeveniments que es produeixin, fixada estatutàriament per al ministeri fiscal i que pot condicionar la futura tramitació del procediment d'aquest particular", diu la interlocutòria.

Aquest "perjudici derivat de les revelacions" de la Fiscalia porta el Suprem a obrir la investigació que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va elevar al Suprem a mitjans de juliol. L'exposició raonada del TSJM ja indicava aquest camí adduint que la difusió de la nota de premsa "no es correspon amb l'al·legada finalitat que apunta el ministeri fiscal". Una Fiscalia dividida es va oposar a admetre la querella de González Amador i va defensar sense èxit l'arxivament de les actuacions iniciades al TSJM.

Arma per al PP

La imputació de García Ortiz s'afegeix al cas Koldo i al cas Begoña Gómez com a arma del PP contra el govern espanyol, i ja s'ha pogut comprovar durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés. El portaveu dels populars, Miguel Tellado, que ha subratllat que és "greu que qui havia de perseguir els delictes els acabi cometent", ha titllat de "podrit" l'executiu de Pedro Sánchez i ha recordat la polèmica afirmació del president del govern espanyol sobre "qui controla la Fiscalia". El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha respost que el govern espanyol socialista, a diferència del PP, "no instrumentalitza les institucions".

stats