El Suprem deixa Urdangarin a un pas de la presó tot i rebaixar-li la pena

L’Audiència de Palma cita avui el cunyat del rei, l’exsoci i Jaume Matas per comunicar-los l’ingrés

Iñaki Urdangarin sortint de l’Audiència de Palma després de declarar, el febrer de l’any passat.
Montse Riart
13/06/2018
4 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha deixat gairebé sense alternatives Iñaki Urdangarin per esquivar l’entrada a presó pels diners malversats amb el cas Nóos. El cunyat del rei, el seu exsoci Diego Torres i l’expresident del govern balear Jaume Matas estan convocats a l’Audiència de Palma durant aquest matí per recollir la comunicació de la secció primera del tribunal, que els ordena ingressar a presó, després que ahir el Suprem convertís en definitives les seves condemnes per haver malversat diners públics en el projecte del Fòrum de les Illes Balears el 2005. L’alt tribunal ha reduït la pena dictada per l’audiència balear, però no prou perquè tots tres evitin l’ingrés a la presó: al cunyat del rei li rebaixa cinc mesos la pena, que queda en 5 anys i 10 mesos de presó, a Torres li imposa 5 anys i 8 mesos -en lloc dels 8 que tenia inicialment- i manté els 3 anys i 8 mesos de presó a l’expresident balear i als altres quatre condemnats.

La sentència també beneficia la infanta Cristina de Borbó, que finalment només haurà de tornar 136.950 euros, la meitat dels diners que li reclamava l’Audiència de Palma. El Suprem fa responsable la germana del rei d’haver-se beneficiat de part dels diners públics malversats pel marit, però no dels impostos que va deixar de pagar a Hisenda en concepte d’aquestes quantitats. Els magistrats han donat la raó a part del recurs que va presentar la dona de Diego Torres i consideren que en el cas de tributs impagats no es pot buscar la responsabilitat de terceres persones.

Urdangarin, que va rebre el pronunciament des de Suïssa -on viu ara-, encara pot demanar l’indult i recórrer a l’empara del Tribunal Constitucional, tot i que aquesta instància no acostuma a paralitzar el compliment de les condemnes superiors als cinc anys de presó.

El “trampolí” d’Urdangarin

El Suprem fa seus la majoria d’arguments del tribunal balear que va condemnar Urdangarin i deixa clar que el cunyat del rei es va aprofitar “deliberadament” del “trampolí de la seva posició privilegiada” per obtenir contractes amb el govern balear pel projecte del Fòrum Illes Balears del 2005 i “imposar de manera sibil·lina les seves condicions”. Aquesta “influència” l’hi donava el seu matrimoni amb la filla del monarca Joan Carles I, però també l’amistat que havia fet amb l’exdirector general d’Esports del govern balear, José Luís Ballester, per a qui es mantenen els 15 mesos de presó substituïbles per una multa que li va imposar l’Audiència de Palma.

Segons la sentència, aquesta situació “de privilegi” que tenia l’exduc de Palma va “aconseguir moure la voluntat” de l’expresident balear Jaume Matas -a qui el Suprem també manté els 3 anys i 8 mesos de presó i 7 d’inhabilitació- per obtenir els contractes per a l’Institut Nóos. El Suprem assegura que Matas va acatar tot el que li demanava Urdangarin amb una “actitud voluntariosa i disciplinada” que va fer que el cunyat de l’actual rei no només pogués saltar-se la llei en alguns dels tràmits, sinó que el govern balear no tingués en compte les propostes d’altres empreses per portar a terme els projectes que es van adjudicar a les empreses d’Urdangarin.

Aquesta actitud “acceptant preus, imposant decisions i sense tenir en compte els obstacles burocràtics o les normes administratives, posa en evidència que es va produir aquesta subtil però patent i efectiva submissió”, diu el Suprem.

En canvi, el tribunal no creu que l’exsoci del cunyat del rei tingués la mateixa ascendència que Urdangarin per aconseguir el tracte de favor de l’administració. Per això l’absol del delicte de tràfic d’influències que li atribuïa l’Audiència de Palma. Tampoc el condemna per blanqueig de diners. De fet, la rebaixa de la pena més gran és per a Torres, a qui l’Audiència havia imposat 8 anys de presó, però ha acabat amb una condemna fins i tot més baixa que la del marit de la infanta: 5 anys i 8 mesos de presó.

La sentència ratifica la resta de pronunciaments de l’Audiència de Palma, incloent-hi la condemna de 15 mesos substituïbles per una multa per a Gonzalo Bernal, exgerent de la Fundació Illesport, i la d’un any per a Juan Carlos Alía, exgerent de l’Institut Balear de Turisme, i Miguel Ángel Bonet, exassessor jurídic de l’Institut.

Una dècada als tribunals

El pronunciament del Tribunal Suprem arriba dotze anys després que saltés la polèmica per les subvencions atorgades pel govern balear i deu anys després que la Fiscalia Anticorrupció portés als tribunals l’anomenat cas Palma Arena. Tot va començar el 16 de febrer de l’any 2000 quan un diputat socialista va demanar explicacions al govern balear davant del Parlament d’aquesta comunitat pels 1,2 milions d’euros destinats a un fòrum de turisme i esport organitzat per Iñaki Urdangarin i el seu Institut Nóos.

L’any 2008 la fiscalia es va querellar per diversos delictes de corrupció i el cas va tirar endavant de la mà del jutge José Castro -ara jubilat-, però no va ser fins al 2010 que es va obrir una carpeta separada per als negocis de les empreses del cunyat del rei, que és la que va portar Urdangarin i la infanta a desfilar pels jutjats de Palma des del 2014 i a asseure’s al banc dels acusats el 2016. El febrer de l’any passat l’Audiència va condemnar set dels 18 processats i va absoldre la resta.

Amb la sentència del Suprem, ara caldrà veure si Urdangarin acudeix demà a Palma i quin és el termini que fixa l’Audiència perquè ingressi al centre penitenciari. L’exduc podria intentar recórrer al Constitucional o demanar l’indult però això no li garantiria evitar l’ingrés a presó. També podria optar per demanar voluntàriament l’entrada a una presó en concret. Una de les possibilitats seria un centre de Catalunya, on va viure durant anys.

Sentència del Tribunal Suprem sobre el cas Nóos
stats