Marchena obre una guerra entre el PSOE i Unides Podem

El diputat es querellarà contra Batet per haver-lo deixat sense escó, mentre el CGPJ carrega contra l'actitud d'Unides Podem

El diputat de Podem Alberto Rodríguez al Congrés
22/10/2021
4 min
1
Regala aquest article

El xoc entre el Tribunal Suprem i el Congrés per la condemna del diputat de Podem Alberto Rodríguez ha passat a ser ara una guerra entre socis de govern. La llei d'habitatge, els mateixos pressupostos o ara també la reforma laboral havien airejat les diferències entre el PSOE i Unides Podem, però el veritable conflicte que posa al límit el govern de coalició ha arribat arran d'una decisió judicial. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha decidit aquesta tarda deixar finalment sense acta Alberto Rodríguez, després que el president de la sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, li recordés aquest matí que la inhabilitació mantenia "la vigència" tot i haver commutat la pena de 45 dies de presó per una multa. La decisió de Batet ha enervat Unides Podem, que poques hores després ha anunciat que Alberto Rodríguez presentarà una querella per prevaricació contra la presidenta de la cambra baixa i ha obert així un conflicte greu amb el partit amb qui comparteix govern.

Durant tota la setmana la polèmica sobre si Alberto Rodríguez havia o no de mantenir l'escó ha sigut un rum-rum que ha anat in crescendo a mesura que passaven els dies. Divendres passat els lletrats de la cambra van emetre un informe en què avalaven que el diputat lila mantingués l'escó perquè interpretaven que la condemna no havia arribat a "néixer" pel fet d'haver liquidat la pena de presó amb una multa de 540 euros –que ja havia pagat–. Aquest dimarts la mesa del Congrés va fer cas de la decisió dels juristes de la cambra i, per majoria, va permetre que Rodríguez mantingués l'escó. La triple dreta va començar una ofensiva portant el cas al Suprem, a la Junta Electoral Central i a la Fiscalia, a més de demanar una reconsideració a la mesa del Congrés. L'endemà, el Suprem desautoritzava la decisió de la mesa i Marchena demanava a Batet quin dia el diputat seria inhabilitat.

Batet va reunir dijous l'òrgan parlamentari en una trobada extraordinària que va durar més de dues hores i que va acabar amb la presidenta del Congrés enviant un escrit al Suprem per demanar-li un aclariment sobre com executar la sentència. I l'aclariment ha arribat aquest matí. Marchena ha sigut taxatiu afirmant que la inhabilitació s'havia de complir, segons l'article 56 del Codi Penal, i aprofitava per recordar-li que la seva funció no és "assessorar òrgans constitucionals".

Guerra de declaracions

D'aquesta manera, el magistrat tornava a passar la pilota a Batet, que finalment ha decidit deixar sense escó Rodríguez. La presidenta s'ha escudat en l'escrit de Marchena per canviar de posició. "La presidenta del Congrés s'ha limitat en tot moment a donar compliment a la llei i a les sentències dels tribunals", han defensat posteriorment fonts socialistes. "Les sentències es poden recórrer però no es poden incomplir", han afegit. Tot i així, no tot el PSOE s'ha expressat de manera granítica. Abans de la decisió de Batet, el diputat Odón Elorza havia qualificat de "desproporcionat i escandalós" que s'acabés inhabilitant Rodríguez.

"Meritxell Batet ha pres la decisió de retirar l'escó a Alberto Rodríguez de manera unilateral, contra el criteri dels lletrats de la cambra i de la mesa del Congrés", apunten fonts d'Unides Podem. Les mateixes que asseguren que Batet sabia que la inhabilitació de Rodríguez era "per ser elegit en unes pròximes eleccions, cosa que en cap cas implica perdre l'escó". Unides Podem considera que la presidenta de la cambra ha pres la decisió "cedint a la vergonyosa pressió del Suprem i a l'extrema dreta" i que fa "un dany enorme a la democràcia". Dijous el partit havia avisat que si el Congrés acabava retirant l'escó a Rodríguez, portarien el cas al Tribunal Constitucional com a pas previ per obrir la via del Tribunal d'Estrasburg. Un camí que també obriran, segons ha explicat el portaveu del grup lila, Pablo Echenique, a la SER, tot i que ha admès que no tenen "esperances" que puguin prosperar ni la querella ni el recurs al TC.

L'avís del CGPJ

Echenique ha dit que no creu que aquest conflicte passi factura al govern de coalició, però de moment a la guerra oberta entre els dos partits s'hi ha afegit un tercer actor: el Consell General del Poder Judicial. Pocs minuts després que Batet fes pública la decisió, la ministra de Drets Socials i també secretària general de Podem, Ione Belarra, ha fet un tuit en què ha acusat la presidenta de la cambra d'haver cedit davant la "pressió" del Suprem i ha apuntat a un delicte de "prevaricació".

Les paraules de Belarra han molestat profundament el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "Aquestes manifestacions mereixen un absolut i rotund rebuig, si pot ser amb més intensitat i rotunditat que en altres ocasions", han escrit en un comunicat els vocals de l'òrgan dels jutges, tot i que tres d'ells no l'han subscrit. La cúpula judicial creu que Unides Podem ha posat en dubte la manera de "procedir" del Suprem perquè atribueixen un "delicte" als seus magistrats. "Una afirmació que excedeix absolutament els límits del dret a la llibertat d'expressió, més quan qui fa aquestes manifestacions és un membre del poder executiu, cosa que situa les relacions entre dos poders de l'Estat en un pla completament indesitjable", apunten.

El CGPJ assegura que al llarg de la història ha donat "mostres de la seva independència, imparcialitat i objectivitat, independentment de la posició política o social dels enjudiciats". Per tot plegat, fa una crida als càrrecs públics i de govern "a no malmetre la imatge" del poder judicial. "La primera obligació d'un responsable públic és no contribuir al desprestigi de les institucions democràtiques i, dins d'elles, el poder judicial".

stats