Política20/10/2016

El Suprem cita a declarar Barberá com a imputada pel blanqueig del PP de València

L'exalcadessa del PP i actual senadora del grup mixt haurà de comparèixer al tribunal el 21 de novembre

Mariona Ferrer I Fornells / Salva Almenar
i Mariona Ferrer I Fornells / Salva Almenar

Madrid / ValènciaRita Barberá ja té hora per seure a declarar al banc dels acusats. El magistrat del Tribunal Suprem Cándido Conde-Pumpido ha citat a declarar l'exalcaldessa de València del PP i actual senadora del grup mixt el dia 21 de novembre a les 10.30 h. Barberá passa a ser així formalment investigada per la justícia –abans, imputada– per un presumpte delicte de blanqueig de capitals que hauria comès sent candidata del PP a l'alcaldia de València el maig del 2015.

La imputació de Barberá arriba un mes després que la sala penal del Tribunal Suprem obrís una causa, el 13 de setembre, per investigar l'actual senadora, que va abandonar les files del PP pocs dies després. La compareixença de Barberá davant el tribunal serà, però, voluntària, perquè el magistrat Conde-Pumpido pugui interrogar-la abans de decidir si demana al Senat el suplicatori per poder seguir investigant l'exalcaldessa de València.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Conde-Pumpido, a qui la senadora ha intentat recusar per la seva condició de fiscal general de l'Estat durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, també ha imposat una fiança de 3.000 euros al PSOE per poder exercir l'acusació popular, com ha sol·licitat. El magistrat justifica en la interlocutòria la imposició de la fiança pel "seriós risc de judicialització de la política" per la personació de partits polítics en causes judicials que afecten dirigents d'altres forces. Una pràctica que, assegura, "no existeix als països del nostre entorn". Aquesta pràctica, adverteix el magistrat, "transforma l'àrea de debat processal en un terreny de confrontació política".

La imputació de Barberá era qüestió de temps, ja que la sala penal del Suprem ja va advertir fa un mes que veia raons per investigar-la pel blanqueig del PP de València, tal com havia sol·licitat el jutge instructor del cas Imelsa en la seva exposició raonada i elevada a aquest tribunal, que és el competent per investigar la senadora per la seva condició d'aforada. La decisió es va prendre en la línia de l'informe de la Fiscalia del Suprem, que ja el 27 de juliol va demanar l'obertura de la investigació i la designació d'un jutge instructor.

Cargando
No hay anuncios

Concretament, el delicte de blanqueig pel qual s'investiga Barberá al Suprem, l'exregidor Miguel Domínguez al Tribunal Superior de Justícia valencià i altres quasi 50 persones entre exregidors i exassessors en el jutjat número 18 de València té relació amb la donació de 1.000 euros per part de tots ells al PP de València per finançar la campanya de les eleccions municipals del 2015. La justícia investiga si aquests diners els van ser retornats dies després en metàl·lic per tal de permetre aflorar diner negre que podria tenir el partit procedents de suborns a canvi de contractes públics.

El fiscal del Suprem basava el seu informe a demananr obrir la causa en l'exposició raonada que va enviar a l'alt tribunal el jutge que porta el cas a València, en la qual deia que considerava lògic que Rita Barberá no fos l'únic membre del partit que quedés al marge de la investigació. Ara el tribunal també sospita que Barberá era una de les persones més destacades de la trama com a "superiora jeràrquica" de la principal investigada, María del Carmen García Fuster, secretària del grup parlamentari i persona de la màxima confiança de l'exalcaldessa a l'Ajuntament.

Cargando
No hay anuncios

Barberá, fins ara, era l'única membre del grup popular al consistori que no tenia una causa oberta. Tot el cercle de confiança de l'alcaldessa està imputat –ara, investigat, segons la llei d'enjudiciament criminal del PP– per blanqueig. L'aforament com a senadora la protegia de ser investigada pel jutjat d'instrucció número 18 de València, que investiga el cas Imelsa.

No només tots els regidors de Barberá estan imputats, sinó que també ho està el mateix PP de València, que a més de blanqueig està investigat per un presumpte delicte electoral. I és que en la investigació es relacionen diversos ingressos detectats els anys 2003, 2010 i 2011 per un import superior a 200.000 euros, així com donacions de 1.000 euros de regidors i assessors, que el PP, presumptament, els tornava amb bitllets de 500 per blanquejar-los amb un presumpte finançament irregular de les campanyes electorals del PP a la ciutat de València.

Cargando
No hay anuncios

Més escàndols per al PP

La decisió del Suprem coincideix amb un nou front per al PP, en aquest cas, per la trama Púnica. El director general d'Indústria, Energia i Mines de la Comunitat de Madrid, Carlos López Jimeno, ha presentat aquest dijous la seva dimissió de manera irrevocable després que el seu nom aparegués a les investigacions per irregularitats de contractes públics.