El tancament definitiu del Murterar serà el 2026 o el 2027
La central de carbó mantindrà una activitat limitada fins que arribi el segon cable amb la Península
PalmaLa central tèrmica del Murterar tancarà de manera definitiva el 2026 o el 2027, quan el segon cable amb la Península estigui operatiu. Així ho va anunciar ahir la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de reunir-se amb el secretari d’Estat d’Energia, José Domínguez, i el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, al Consolat de Mar.
Bogas va assegurar que la transició energètica a les Balears serà “justa” i que cap treballador perdrà el lloc de feina. “El compromís d’Endesa és mantenir-ne l’ocupació”, va dir el conseller delegat. “Donarem formació als treballadors que la necessitin perquè siguin capaços de dur a terme noves feines relacionades amb les energies renovables”, va afegir. El compromís de l’elèctrica fa referència tant als 140 treballadors del Murterar com als 130 de les companyies contractistes. La plantilla es recol·locarà a les centrals de gas de Palma, a les promocions de renovables d’Endesa a Mallorca o durà a terme les tasques de desmantellament de la central alcudienca.
Segons l’acord del Govern, Endesa i el Ministeri de Transició Ecològica, l’1 de gener de 2020 es tancaran els grups 1 i 2 del Murterar i es mantindran en funcionament els grups 3 i 4, encara que amb hores limitades. A partir del pròxim any operaran un màxim de 1.500 hores anuals, que minvaran progressivament fins a només 500 hores anuals de funcionament. Aquesta reducció en la producció energètica del Murterar implicarà que les centrals de gas de Son Reus i Cas Tresorer funcionin a ple rendiment a partir de 2020.
“El tancament progressiu implicarà una reducció del 33% en les emissions de CO2, un 90% menys d’emissió de diòxid de sofre i partícules fines, i un 70% menys d’òxid de nitrogen”, va explicar Francina Armengol després de la reunió. La presidenta també va destacar el fet que el govern de Madrid hagi previst 40 milions d’euros per a instal·lacions solars fotovoltaiques a les Balears. Malgrat el tancament, “el subministrament elèctric quedarà garantit”, subratllà. Armengol agraí a Endesa “les facilitats” que ha donat per arribar a un acord necessari per “assolir l’horitzó d’unes Illes d’energies netes al 100% el 2050”.
Per part seva, José Domínguez va assenyalar que el segon cable elèctric s’inclourà en la Planificació estatal del període 2020-2025 i que, molt probablement, entrarà en funcionament “un o dos anys després”, és a dir, el 2026 o el 2027. Serà llavors quan el tancament definitiu del Murterar es farà realitat. “Les Balears quedaran integrades completament en el sistema ibèric, formaran part d’un únic sistema de generació”, va afegir el secretari d’Estat. Domínguez també va explicar que el segon cable entrarà a Mallorca per Alcúdia (l’actual ho fa per Santa Ponça). Això permetrà tenir dues zones de connexió per donar cobertura a tot Mallorca. “Cal avançar en el procés de descarbonització de les Balears i d’Espanya, però sense deixar enrere els treballadors”, va sentenciar Domínguez.
Llista negra
La plataforma Europe Beyond Coal va incloure el Murterar en la llista negra de centrals contaminants del continent que va presentar el mes de desembre passat amb l’informe Last Gap. La central alcudienca va emetre durant l’any 2016 2,3 milions de tones de diòxid de carboni (CO2), 4.994 tones de diòxid de sofre (SO2), 2.764 tones d’òxid de nitrogen (NOx), a més de 92 micrograms per metre cúbic de partícules en suspensió PM10, les quals penetren fins a les vies respiratòries baixes.
Segons els càlculs estadístics que la plataforma va fer per al mateix any, el Murterar va provocar 40 morts prematures en un any, a més de 29 casos de bronquitis crònica en adults i 33 ingressos hospitalaris. Els problemes de salut dels afectats per les emissions de la central varen suposar que es perdessin 14.981 jornades de feina en un any i varen generar un cost sanitari mitjà de 64.963.301 euros.
La central alcudienca és una de les que Endesa, la sisena companyia que més contamina amb carbó a Europa, té en funcionament a l’Estat. Les xifres estadístiques de l’impacte de la companyia energètica espanyola implicarien 410 morts prematures en un any, 300 casos de bronquitis cròniques i 340 ingressos hospitalaris a causa de problemes respiratoris o cardiovasculars.